Haberler

İtalyan Yargı ve Basın Mensupları, Türkiye'deki Tutuklamaları Protesto Etti

İTALYA'NIN başkenti Roma'da, yargı mensupları ve gazeteciler, darbe girişimi sonrası Türkiye'deki meslektaşlarının tutuklanmasını ve basına uygulandığını savundukları sansürü protesto etti.

İTALYA'NIN başkenti Roma'da, yargı mensupları ve gazeteciler, darbe girişimi sonrası Türkiye'deki meslektaşlarının tutuklanmasını ve basına uygulandığını savundukları sansürü protesto etti. İtalya Yargıtay Başkanı Giovanni Canzio, ülkede tutuklananların korunması için kalıcı gözlemciler atanması çağrısı yaptı.

Yargıtay binası önünde toplanan 100'ün üzerinde üst düzey hakim ve savcı ile avukat ve gazeteci, meslektaşlarının serbest bırakılması için Türk hükümetine çağrıda bulundu.

Aynı zamanda İtalyan hükümetini de söz konusu ülkedeki insan hakları ihlallerine karşı sesini yükseltmeye davet eden grup, buna sesiz kalınmasını ise "suç ortaklığı olarak niteledi.

Protestoya katılanlar, Türkiye'de halihazırda 100 bin civarında siyasi tutuklu bulunduğunu öne sürerken, amaçlarının buna karşı "inanılmaz diye niteledikleri sessizliği bozmak olduğunu belirttiler.

Roma Savunma Avukatları Birliği Başkanı Avukat Francesco Taglieri, Türkiye'de olanlardan dikkatlerini ayırmamaları gerektiğini, çünkü burada insan haklarının ayaklar altına alındığını söyledi.

Taglieri, 2013 yılında ülkedeki bazı avukatların, sadece mesleklerini icra etmek isterken tutuklandığını savundu.

Eylemin ardından Yargıtay'ın kütüphanesinde, yine Türkiye'deki söz konusu gelişmelerle ilgili bir konferans düzenlendi. Buradaki konuşmacılar arasında Yargıtay Başkanı Giovanni Canzio, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Giovanni Salvi ve İtalya Ulusal Basın Federasyonu (FNSI) Başkanı Giuseppe Giulietti de yer aldı.

"AVRUPA'DAKİ YÜKSEK MAHKEMELER, TÜRKİYE'DEKİ İLİŞKİLERİNİ DONDURDU

Türkiye'deki insan hakları ihlallerine artık bir son verilmesi gerektiğini söyleyen Giovanni Canzio, "Bu konuda çok fazla ileri gidildi ifadesini kullandı.

Türkiye'de 2 bin 700 yargı mensubunun tutuklandığını belirten Yargıtay Başkanı Canzio, "Tüm tutuklananların kim olduğu ve nerede tutulduklarını, hangi delillerle suçlandıklarını ve kimler tarafından yargılanacaklarını öğrenmek, onları korumak için kalıcı gözlemciler atamak gerek. Daha şimdiden, tutuklananlar arasında intihar edenler oldu diye konuştu.

Kendi kuşağındaki insanların, Yunan Askeri Cuntası'na (1967-1974 yılları arası), Pinochet dönemi Şili'sine ve Arjantin trajedisine (1976-1983 yılları arasındaki dikta döneminde hayatını kaybedenler) şahitlik ettiğini anlatan Giovanni Canzio, Türkiye'de durumu bu olaylara benzeterek, "Şimdi, darbe girişimi sonrası tasfiyelerin sürdüğü Türkiye'de yaşananlar karşısında tepkisiz kalamayız dedi.

Avrupa'daki yüksek mahkemeler ağının, Türkiye'deki muadili ile olan ilişkilerini dondurduğunu söyleyen Canzio, "Ancak bundan daha fazlasını yapmalıyız ve bu ülkede kalıcı gözlemciler ve İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlal edilmesine bir son verilmesi için ısrarcı olmalıyız diye sözlerini sürdürdü.

YARGI MENSUPLARI, GAZETECİLER VE AKADEMİSYENLER ÇOK FAZLA ETKİLENİYOR

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Giovanni Salvi ise, Türkiye'de her geçen gün daha fazla ayrımcılık yapıldığı ve bunun yargı mensupları, gazeteciler ve akademisyenleri çok fazla etkilediğini belirterek, "Bu baskıcı müdahale, daha fazla hoş görülemez dedi.

Bu protestonun ve konferansın olağanüstü birer girişim olduğunu söyleyen Giuseppe Giulietti ise, "Yargıçları, gazetecileri ve avukatları, sansüre karşı hiç böyle birlik içinde görmemiştim diye konuştu.

AVRUPA'NIN GÖBEĞİNDE EN BÜYÜK HAPİSHANE

Giulietti, Türkiye'nin, Avrupa'nın göbeğinde en büyük hapishane haline geldiğini de iddia etti. Konferansta ayrıca, 2013 yılında Gezi Parkı'nda yaşanan olayları protesto etmek isteyen avukatlara Çağlayan Adliyesi'nde polisin müdahalesine ilişkin görüntüler de izlettirildi. - Roma

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yargıtay Türkiye İtalya Roma Politika Güncel Haberler

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

'Geç saatte dışarı çıkma' cinayeti! 16 yaşındaki kız çocuğu, dayısını bıçaklayarak öldürdü

"Geç saatte dışarı çıkma" cinayeti! 16 yaşındaki kız çocuğu, dayısını bıçaklayarak öldürdü

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

Bakmadan Geçme

Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı 29 Mayıs Çarşamba 2024? #129300 Şahane Hayatım 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 29 Mayıs Şahane Hayatım yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 Akran zorbalığı nedir? Akran zorbalığı ile nasıl başa çıkılır? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 29-30 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Almanya-Türkiye Milletler Ligi maçı canlı izle! ALMANYA- TÜRKİYE VOLEYBOL MAÇI (HD) İZLEME LİNKİ BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Bittin Sen filmi oyuncuları kim, konusu ne? Bittin Sen filmi ne zaman, nerede çekildi? #128250 Rekabet Kurumu'ndan beyaz et firmalarına ceza! Hangi firmalar ceza aldı, neden ceza aldılar? Hansi Flick kimdir, kaç yaşında? Barcelona'nın yeni teknik direktörü kim? Hababam Sınıfı ne zaman, nerede çekildi? İlk Hababam Sınıfı kaç yılında çekildi? #128250 ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! SON DAKİKA: Az önce deprem mi oldu? Deprem nerede oldu, kaç şiddetinde oldu? AFAD/Kandilli Rasathanesi Deprem İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi!
Rekabet Kurumu'ndan 4 ünlü beyaz et firmasına 1,2 milyar lira ceza

Rekabet Kurumu'ndan 4 ünlü beyaz et firmasına 1,2 milyar lira ceza

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title