Haberler

Irak-Suriye Tezkeresinde "Suriye Rejimi" Ayrıntısı

Güncelleme:

Geçen yılki Suriye tezkeresinde Türkiye'ye yönelik tehdit olarak "Suriye rejimi" gösterilirken bugünkü Irak-Suriye ortak tezkeresinde Suriye rejiminden hiç bahsedilmedi.

Hükümetin bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu imzasıyla TBMM'ye gönderdiği tezkere metninde, geçen yılki Suriye tezkeresine göre çok büyük bir değişiklik yapıldı. Geçen yılki Suriye tezkeresinde Türkiye'ye yönelik tehdit olarak "Suriye rejimi", yani Beşar Esad yönetimi gösterilirken, bugün TBMM'ye gönderilen Irak-Suriye ortak tezkeresinde Suriye rejiminden hiç bahsedilmedi. Suriye'den Türkiye'ye yönelik tehditlerin ise, "Irak ve Suriye'deki terör örgütlerinden" gelebileceği tezkerede yer aldı.

2013 TEZKERESİNDE "SURİYE REJİMİ" ÖN PLANDAYDI

Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre, 2013 Ekim ayında hükümet tarafından TBMM'ye gönderilen ve kabul edilen Suriye tezkeresinin gerekçesinde Türkiye'ye yönelik tehdit şu ifadelerle dile getirilmişti;
"Suriye rejiminin kimyasal silah da dâhil uluslararası hukuk (1925 tarihli Boğucu, Zehirleyici ve Benzer Gazların ve Bakteriyolojik Araçların Savaşta Kullanımının Yasaklanmasına İlişkin Protokol) tarafından yasaklanmış silahları kullanması, başta ülkemiz olmak üzere Suriye’nin komşularına yönelik yakın ve ciddi tehdidi de azami düzeye çıkarmıştır."

GEÇEN YILKİ TEZKERELERDE PKK DIŞINDA TERÖR ÖRGÜTÜ YOK

Bugün TBMM'ye gönderilen tezkerilerin gerekçesinde, Türkiye'ye yönelik tehdidin "PKK" ve "suriye ile Irak'taki diğer terör örgütlerinden geldiği" vurgulandı. Oysa geçen yıl TBMM'den ayrı ayrı kabul edilen Irak ve Suriye tezkerelerinde PKK dışında ise hiçbir terör örgütü tehlikesine atıf yapılmamıştı.

İKİ TERÖR ÖRGÜTÜ İSİMLE ANILDI

Tezkerenin gerekçesinde, Türkiye'ye yönelik Irak ve Suriye'deki terör örgütlerinden gelebilecek tehditlerden bahsedilirken, iki terör örgütü ismimle anıldı; PKK ve IŞİD.

PKK'nın Irak'ın kuzeyinde varlığını sürdürdüğüne dikkat çekilen tezkerede, IŞİD'den ise gerekçe bölümünde şöyle bahsedildi;
"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 2170 ve 2178 (2014 yılı) sayılı kararlarıyla Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını teyit etmiş, bu ülkelerdeki terör faaliyetlerini kınamış, IŞİD ve benzeri terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı BM üyesi tüm ülkelere 1373 (2001 yılı) sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı ve uluslararası hukuk çerçevesindeki sorumluluklarına uygun şekilde gerekli tedbirleri alma çağrısında bulunmuştur."

İLK KEZ YABANCI SİLAHLI KUVVETLERE TÜRK TOPRAKLARI AÇILIYOR

Tezkeredeki bir başka ilk ise, yabancı silahlı kuvvetlere, Suriye ve Irak'taki terör örgütleriyle mücadele için Türkiye topraklarının açılması. Tezkerede, "yabancı silahlı kuvvetler" ifadesinin kullanılması ise ayrıca dikkat çekici; "Yabancı devletlerin/ülkelerin silahlı kuvvetleri" ifadesi yerine devlet ya da ülke kelimeleri kullanılmadan sadece "yabancı silahlı kuvvetler" ifadesinin kullanılması, Ankara kulislerinde "tanım geniş tutulmuş" yorumlarına neden oldu.

ÖZGÜR SURİYE ORDUSUNA TÜRKİYE'DE GENİŞ ÇAPLI EĞİTİMİN ÖNÜ MÜ AÇILIYOR?

Tezkerede yabancı silahlı kuvvetler konusunda "devlet-ülke" sınırlaması koyulmaması Ankara kulislerinde, özellikle Suriye'deki IŞİD'e karşı savaşan silahlı unsurlara Türkiye topraklarında "geniş çaplı eğitimin önü mü açılıyor" sorusunu gündeme getirdi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Ahmet Davutoğlu Türkiye Suriye Irak Güncel Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

500

Yorumlar (25)

hayder:

kürt türk kardeştir diyorlar ama biz kürtler olarak hiç kardeşlik muamalesi görmedik

13
30
yanıtYanıtla
murat doğan:

ALLAH adamı taş eder

yanıt0
yanıt0
YA HAKK:

türk kürt kardeştir diyorlar ama biz kardeş muamelesi görmedik diyen arkadaşım. hdp ye bi sor bakalım pekaka ile beraber bu ülkeye nasıl bir kardeşlik yaşatmışlar. biz çok kardeşlik gördük milletin evladını katlettiler özgürlük narası attılar. hem katil oldular hem pusu kuran mayın koyan oldular, hem karakol basan oldular, hem uğur mumcuyu katleden olular, hem çorum maraş sivar olaylarını perde arkasından sizayn ettiler ama biz kimseye demedik ki çık bu vatandan demedik. insan ol öldürme katil olma teröre destek verme demişizdir sadece. ne yapmamızı beklerdin peki??bu durumda ben sıradan köyde oturan yada gariban bir insanım evladım askere gitmiş öldürülmüş ben ne yapmam lazım sana nasıl bir kardeşlik istersin???

14
7
yanıtYanıtla
memo:

türkiye o bölge için tezgere çıkarsa ve türkiye o bölgeye girerse çıkmaz bir bataklıktır ve o bataklıktan çıkılamaz zor bir çatışmanın ortasına girecek inşallah böyle birşeyi çıkamaz ve battılı ülkeler bizi o bölgeye sürüklemek istiyorlar ve o bölgeye girilmemeli kürt vatandaşlarımızla anlaşmalıyız ortadoğuda tek yürek olmalıyız ve kürtleri dışlamamlıyız bu işi hafife almıyalım çünkü kürtlerle ayrı olsak yarın sıra bizde unutmıyalım ve iyi düşünmek lazım süryada deki kürtlerde kardeşlerimiz ve destek olmalıyız dost

16
2
yanıtYanıtla
anti yabani:

hani esadın gitmesi şart diyordunuz işid desteği başınıza çorap ördü aklınız sıra işidle kürt sorunu çözecektiniz yıllarca beraber yaşadığınız halkı ezmek için işid barbarlarını desteklediğiniz 2 halk arasında nifak ektiniz hadi temizleyin kirli nifak tohumlarınızı sizler bu kirli pazarlığın bedelini ve cezasını ödeyeceksiniz AKP artık değil kürt türk halkıda size sırtını dönecek

12
4
yanıtYanıtla
kendel:

bizi yani kürtleri yalnız buraktı türkiye rojava kürtleri diyor onlar kardeşlerimiz akrabalarımız kardeşimiz türkmen olsaydılar hemnen destek olacaktık türkiyenin hiç yardımı olmadı zararından başka unutulmaz ben bir vatandaş olarak ve bu ülkenin asıl sahibi olarak

6
9
yanıtYanıtla
emre:

siz bizim krdesimiz degilsiniz size kardes diyenler utansin siz ermeni tohumlari kardesimiz degilsiniz

yanıt0
yanıt0
kendel:

ha süryedeki kürtler he türkiye he ırak he iran ne farkımız var hep kardeşiz ve türklerde kardeşimiz ama sıra kürtlere gelince hiç türklerden destek alamıyoruz dışlanıyoruz ve dedelerimiz zamanına bakınca bu coğrafıyada en çok kürtler şehit olmuş

7
7
yanıtYanıtla
Gerçek Açıdan:

Ancak Amerika savaşta yardım etme veya Terörizmle mücadele destek olma adına Afganistan ve ırak gibi hangi ülkeye gelmişse ilk önce ülkeyi analiz etmiş sonrada kurtarıcı rolü ile işgal etmiştir. O yüzden yabancı askerlerin bu ülkeye girmesi doğru değildir ve çok risklidir.

11
2
yanıtYanıtla
mümin:

ben bir kürt olarak itiraf edeyim ki bugün itibariyle kürtlerin türkler üzerinde bir zülmü var. geçmişi bırakalım hazır sofrada buluşalım bu gün itıbarıyla geçmişe sünger çekelim unutalım. şimdi sarmaş dolaş zamanı güçlü olalım diri olalım göçlü devlet olma yolunda ilerleyelim. kimse bizi deviremesın. yıkmasın. itiraf ediyorum bu gün eğer türkiye güçlü olmasaydı yutulmuştu. onun için herşeyi unutup yeniden başlamanın zamanıdır. saygılar.

10
2
yanıtYanıtla
Tüm 25 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title