Haberler

İktidarda Kalmak İçin Korku Mekanizması Oluşturdular

Sosyolog Prof. Dr. Yasin Aktay, İktidardakiler Toplumları Daha Kolay Yönetmek Ve Konumlarını Sağlamlaştırmak İçin Bir Korku Mekanizması Oluşturuyorlar Dedi.

Şehir Konferanslarının Ocak ayı konuğu Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay oldu.

Niğde Belediyesi'nin düzenlemiş olduğu şehir konferanslarının devam ettiğini ve her geçen gün ilginin arttığını belirten Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; "Şehir konferanslarına her geçen gün katılımcı sayısı artıyor. Salonun hınca hınç dolduğunu, üst katının dolduğunu hatta ayakta bile arkadaşlarımızın, konuşmacılarımızı dinlemek üzere salona intikal ettiğini görüyorum. Bu da bizi sevindiriyor, iltifat marifete bağlıdır. İşte sizin iltifatınız bizim çalışma noktamızda her alanda faaliyet gösterme noktasında bizi gayrete sevk ettiğini rahat bir şekilde söyleyebilirim" dedi.

Prof. Dr. Yasin Aktay, dinleyicilere 'Korku ve İktidar' konusunda bilgi verdi. İktidardakilerin kitle veya toplumlar üzerinde yönetimlerini sağlamlaştırmak için bir korku mekanizması oluşturduklarını söyleyen Prof. Dr. Aktay, bu mekanizma ile iktidardakilerin güçlerini sağlamlaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

Dünyanın birçok yerinde kitleler üzerinde korku mekanizmasının oluşturulduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Aktay, "Türkiye'de şu an geriye gitme ve irtica korkusu oluşturulmuş durumda. İrtica aslında İslam'ın katledilmesidir. İrtica hortladı denirken aslında katledilen İslam'ın öç almasından korkuluyor. Türkiye'de dönem dönem devlet içinde iç düşman oluşturularak kitleler istenildiği gibi yönetildi.

Devletin başındakiler insanları birbiriyle savaştırarak iktidarlıklarını sağlamlaştırdı. Türkiye böyle bir dönemler yaşandı. Kürt meselesinde de Türkler ile Kürtler karşı karşıya getirildi. Bu şekilde insanlar çok basit bir şekilde dışlandırılması sağlandı. Devletin düşmanları ve dostları ayrıştırılmalı denilerek, devletin elden gideceği korkusu insanlara empoze edildi. Devletin kendi vatandaşından korkması çok kötü bir durumdur. Böyle bir durumda yaşanması imkânsızdır" diye konuştu.

Prof. Dr. Aktay; "Türkiye'de aslında birçok konuda uygulanan siyaset bunun üzerine kurulu. Korkuyoruz o halde bazı insanların hürriyetlerini kısalım. Korkuyoruz o zaman bazı insanlar bazı yerlerden uzak dursunlar. Bu korku ve iktidar dengesi aslında ne kadar tuhaf geliyor değil mi? Bir gerekçe ile birilerinin özgürlüğünü kısıtlamayı talep etmek ne kadar tuhaf ne kadar saçma geliyorsa o kadar saçma gelmesi fiilen yaşanmakta olan birçok iktidarın kurulma biçimi ve sürdürülme biçimi bu tür korkulara dayanıyor.

Bu sadece Türkiye'de değil dünyanın birçok yerinde aynı şey yaşanıyor. Örneğin Türkiye'de yıllardır yaşadığımız şey mesela adam diyor ki korkuyorum neden korkuyorsun? Memleketi bölmesinden korkuyorum. Kimin bölmesinden korkuyorsun? Türkiye'de birileri bölecekler. Bölmeyi çağrıştıracak her düşünceye yasak koyabilirsiniz.

O düşüncelere sahip olduğunu düşündüğünüz birçok insanı her çeşit haktan mahrum bırakabilirsiniz. En doğal haklarından vatandaşlık haklarından mahrum bırakabilirsiniz. Bu bölünme korkusu hepimizin biraz daha hissettiği bir korku olabilir. İşte memleketi nere götürecekler iltica diyorsunuz mesela. İşte başörtüsü yasağı basit somut bir şey. Başörtüsü yasağını yıllarca gerekçelendirme biçimi bugün bile karşımıza çıkardıkları şey" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Son seçim anketinde çarpıcı sonuç! CHP ile AK Parti arasındaki fark 3 puana yakın

Son seçim anketinde çarpıcı sonuç! CHP ile AK Parti arasındaki fark 3 puana yakın

YouTuber Diamond Tema hakkında yakalama kararı

YouTuber Diamond Tema hakkında yakalama kararı

İzmir'de infial yaratan görüntü! Yanındaki bankta oturan kadına bakarak kendini tatmin etti

İzmir'de infial yaratan görüntü! Yanındaki bankta oturan kadına bakarak kendini tatmin etti

Bakmadan Geçme

Eylem Tok ve oğlunun duruşması ne zaman? ABD, Eylem Tok ve oğlunu Türkiye'ye iade edecek mi? 2024- 2025 Süper Lig ne zaman başlayacak? Süper Lig fikstürü açıklandı mı? KPSS sınavları ne zaman? KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim sınavları ne zaman yapılacak? Lol çöktü mü? 18 Haziran League of Legends sorun mu var, neden açılmıyor, bağlanmıyor? Türkiye - Gürcistan maçı canlı izle! TÜRKİYE- GÜRCİSTAN MAÇI HD İZLEME LİNKİ 18 HAZİRAN BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Valorant çöktü mü? 18 Haziran Valorant sorun mu var, neden açılmıyor, bağlanmıyor? Yurtiçi kargo bayramda açık mı? Yurtiçi kargo bayramda dağıtım yapıyor mu, saat kaçta açılıyor, kapanıyor? Bankalar hangi gün açılacak? Bankalar ne zaman, hangi tarihte mesaiye başlıyor? Bayramda bankalar kapalı mı, açık mı? House Of The Dragon hangi platformda? House Of The Dragon dizisi nerede, hangi platformda? Arda Güler İlk 11'de oynayacak mı? Arda Güler Türkiye - Gürcistan maçında var mı, kadroda mı? Turkcell bayramda açık mı? Turkcell bayileri bayramda kaça kadar açık, kaçta kapanıyor? Metro market bayramda açık mı? Metro market bayramda çalışıyor mu, kaça kadar açık? Trendyol Express bayramda çalışıyor mu? Trendyol Express bayramda açık mı, kapalı mı? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 18 Haziran Salı Survivor yeni bölüm!
Arap turistler Uzungöl'de birbirine girdi! Vatandaşlar güçlükle ayırdı

Arap turistler Uzungöl'de birbirine girdi! Vatandaşlar güçlükle ayırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title