Haberler

Haşere ve Sinekle "Doğa Dostu" Mücadele

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde yürütülen bir çalışma, Antalya'da endemik bir tür olan Sütçüler kekiği ile çalba adlı kekik türünün haşere ve sineklerle mücadelede oldukça etkili olduğunu ortaya çıkardı Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çetin: "Kekik türünün içindeki kimyasallar.

HATİCE KESGİN - Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çetin, Antalya çevresinde yetişen endemik Sütçüler kekiği ve çalbanın (Sığır kuyruğu otu) haşerelerle mücadelede kullanılabileceğini bildirdi.

Doç. Dr. Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'nın 400'e yakın endemik bitkisi ile oldukça zengin bir kent olduğuna işaret etti. Endemik bitki türleri üzerinde yürüttükleri bir araştırma çalışmasında Sütçüler kekiği ve çalbanın sivrisinek, karasinek, kene ve hamam böceği üzerindeki etkilerini incelediklerini anlatan Çetin, "Bu iki kekik türünün içindeki kimyasallar, böcek ve sineklerin solunum sistemine zarar veriyor ve yüzde 80 oranında ölümlerine sebep oluyor" dedi.

Araştırma sonuçlarını uluslararası bilim dergilerinde paylaştıklarını ve çok olumlu tepkiler aldıklarını vurgulayan Çetin, doğal ortamlarında yetişen endemik bitkilerin araştırma yapacakları kısımlarını toplayarak saflaştırma işlemine tabi tuttuklarını, yok olma tehlikesi altındaki türlerin kimyasal özelliklerini açığa çıkardıklarını belirtti.

Haşerelerle mücadelede doğa dostu bir yöntem keşfettiklerini ve insanlara en ufak bir zarar vermeyen bu doğal yöntemin yaygınlaşması gerektiğinin altını çizen Çetin, yurt dışından fahiş fiyatlarla ithal edilen ve doğaya zarar veren zirai ilaçlar yerine doğal yöntemlerin kullanılmasını tavsiye etti.

Çetin, söz konusu bitkilerin hayvanların yemlerine karıştırılmasıyla etlerinin daha sağlıklı ve lezzetli olacağını, ayrıca bunlarla beslenen hayvanların bağışıklıklarının güçleneceğinin üzerinde durdu.

Endemik kekik türünün bölgede birçok başka çeşidinin de bulunduğunu dile getiren Çetin, bu bitkilerle beslenen arıların ürettiği balın "kekik balı" olarak bilindiğini ve çok şifalı özellikleri olduğunu bildirdi.

"Antalya, endemik bitkilerin hem müzesi hem beşiği"

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Sümbül ise Antalya'nın dünyanın başka bir yerinde yetişmeyen endemik bitkilerin "hem müzesi hem de beşiği" olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin tür çeşitliliği ve verimliliği konusunda "eşi benzeri olmayan bir ülke" olduğuna değinen Sümbül, özellikle Antalya yöresindeki bitkilerin yaklaşık yüzde 30'unun nesli tükenmekteki bitki grubunda bulunduğunu ve her üç bitkiden birinin endemik olduğunu ifade etti.

Bölgede yaklaşık 100 kilometrelik alanda yetişen endemik günlük ağacını örnek gösteren Sümbül, "Günlük veya sığla ağacı olarak bilinen ağaç türü dünyada 3 bölgede yetişir, birisi de Antalya ve çevresidir. Ağaç içindeki özsu yurt dışına hammadde olarak ihraç ediliyor ve biz onu mamul madde olarak geri alıyoruz. Halbuki kendi topraklarımızda işlememiz gerekiyor" diye konuştu.

Endemik bir bitkinin zor koşullar altında geliştiğini ve yetiştiği yöreye has olduğunu vurgulayan Sümbül, bölge ekonomisinin söz konusu bitkilerin araştırılmasıyla her anlamda zenginleşebileceğini kaydetti. - Antalya

Kaynak: AA / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Hüseyin Çetin Sütçüler Antalya Politika Güncel Haberler

Ali Koç ve Aziz Yıldırım'ın canlı yayındaki tartışmasına Mehmet Uçum damgası

Ali Koç ve Aziz Yıldırım'ın canlı yayındaki tartışmasına Mehmet Uçum damgası

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Özgür Özel: Asgari ücrete zam yapılmazsa sert tepki veririz

Özgür Özel: Asgari ücrete zam yapılmazsa sert tepki veririz

Bakmadan Geçme

YKS en geç giriş saati kaç? YKS sınavına en geç saat kaçta girilir, kaçta kapılar kapanır? YKS kapılar kaçta açılıyor? YKS sınavı saat kaçta başlıyor, içeri kaçta giriliyor? YKS sonuçları ne zaman açıklanacak 2024? YKS cevap anahtarı hangi tarihte, ne zaman yayınlanacak? Bugün sınav kaçta bitiyor? Bugün ÖSYM YKS sınavı saat kaçta bitecek? AYT'ye girmek zorunlu mu? TYT'ye girenler AYT'ye girmek zorunda mı? AYT'de tekrar kalem veriliyor mu? AYT'de tekrar kalem verilecek mi, yeniden kalem dağıtılacak mı 2024? AYT sınavı ne zaman, saat kaçta bitecek? AYT oturumu ne kadar, kaç dk sürecek? 2024 YKS/AYT sınavı başlangıç ve bitiş saati! AYT erken çıkış saati kaç? 2024 AYT sınavında en erken saat kaçta çıkılıyor? AYT sınavında ne zaman, saat kaçta çıkış yapılabilir? AYT SINAV SÜRESİ: AYT sınavında sınav süresi ne kadar, kaç dakika, kaç saat? AYT sınavı ne kadar sürüyor? Bugün sınav var mı? 9 Haziran bugün ne sınavı var? YKS sınavı iptal mi iddiaları doğru mu? AYT SORU DAĞILIMI 2024: AYT sınavında hangi derste, kaç soru bulunuyor? AYT sınavında soru dağılımı nasıldır? YKS sınavı saat kaçta bitecek? Bugün AYT sınavı saat kaçta, ne zaman bitecek 2024? AYT ve YDİL Sınavları Saat Kaçta Başlıyor, Kaçta Bitiyor? Yarın ne sınavı var? 9 Haziran Yarın hangi sınavlar, hangi ÖSYM sınavı var? Ahmet Selim Kul kimdir? Ahmet Selim Kul kaç yaşında, nereli? Ahmet Selim Kul hayatı ve biyografisi!
Canlı yayına damga vurdu! Aziz Yıldırım'ın teklifini duyan Ali Koç yerinden fırladı

Canlı yayına damga vurdu! Aziz Yıldırım'ın teklifini duyan Ali Koç yerinden fırladı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title