Haberler

Etik ve Kalkınma Konferansı

Kamu Etik Kurulu eski Başkanı Prof.Dr.Bilal Eryılmaz, etik ve kalkınmanın iki ayrı konu gibi görünse de aralarında çok büyük bir bağlantı olduğunu belirterek, "Kurumları ve toplumu etik değerler bakımından korumak, içme suyunu korumak kadar"...

Kamu Etik Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. Bilal Eryılmaz, etik ve kalkınmanın iki ayrı konu gibi görünse de aralarında çok büyük bir bağlantı olduğunu belirterek, "Kurumları ve toplumu etik değerler bakımından korumak, içme suyunu korumak kadar önemlidir" dedi.

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), Eğitim Atölyesi çalışmaları çerçevesinde düzenlediği 'Etik ve Kalkınma' konferansında Kamu Etik Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. Bilal Eryılmaz'ı ağırladı. Adana Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen konferansın konuşmacı konuğu Prof. Dr. Eryılmaz; etik algısı, etiğin ve etik bakışın ne olduğu, çalışma hayatının değerleri, yozlaşma ve yolsuzluk gibi konularda detaylı bilgi verdi. Bugün dünyanın temel probleminin, etiğin ne olup olmadığı değil, daha çok bunun hayata geçirilmesi ve günlük davranış pratiği haline getirilmesiyle ilgili olduğunu söyleyen Eryılmaz, şöyle devam etti:

"Etik konusunda farklı algılar olabilir. Etik Yunanca bir kavram. Bugün dünyada etik, ahlak kavramıyla birlikte kullanılıp onun da özünü taşıyan uluslararası bir iletişim kavramı haline gelmiştir. Spordan sanata, medyadan eğitim, sağlık ve ticarete kadar her alanda etik değerlerden söz ediyoruz. Dünya üzerinde etik değerler konusunda büyük bir ittifak var. Felsefe olarak etik konusu tartışılabilir fakat genel olarak etik düzenlemelerde tüm dünyada birbirine yakın kavrama şekilleri olduğunu görüyoruz. Etik ve ahlak esas itibariyle toplumun merkezinde oluşur. Dolayısıyla kanunları otorite, etiği millet yapar. O nedenle etiğin sahibi toplum olmak durumundadır ve etik değerlendirmeleri toplum yapar. Etik, ahlaki ilkeler bütünüdür sistemidir; bir kişi, meslek mensupları, organizasyon ya da toplum kesimi tarafından benimsenen ve onların davranışlarını yönlendiren ilkelerdir ve felsefenin ahlakla ilgili dalıdır."

Etiğin tüm dünyada 80'lerin başından bu yana yasal düzenlemelerin yanında değer verilen bir ilkeler manzumesi haline geldiğini söyleyen Eryılmaz, bu noktada dünyada artan yolsuzlukların ortaya çıkmasını sağlayan mekanizmalardaki yaygınlaşmanın önemli bir faktör olduğunu aktardı. Eryılmaz, "Yasalar, kurumlar yeterli olmuyor. İnsanoğlu yeni kurumlar, değerler üretmek durumunda. O sorunları üreten biziz, çözüm bulacak olan da biziz" dedi.

Etik ve kalkınmanın iki ayrı konu gibi görünse de aralarında çok büyük bir bağlantı olduğunu belirten Eryılmaz, "Kurumları ve toplumu etik değerler bakımından korumak, içme suyunu korumak kadar önemlidir" diye konuştu.

"SORUN SARARAN DALLARDA MI YOKSA KÖKLERDE Mİ?"

İnsanoğlunun bir bütün olduğu ve etiğin de özel hayat ile kamusal hayat arasında bir referans bağı ortaya çıkardığını kaydeden Prof. Dr. Eryılmaz, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

"Kurumlarımız belirli değerlere göre inşa edilir. Bunu besleyen köklerdir. Köklerden gövdeler ortaya çıkar. Gövdenin de dışa yansıması dallardır. Zaman zaman her toplumda çürüme ve yozlaşma alametleri ortaya çıkabilir; sararan dallar, yapraklar olabilir. Burada sorunu sararan dallarda mı yoksa bunlara seyirci kalan gövde ve köklerde mi aramalıyız? Eğer sararan yapraklardan şikayet ediyorsak, o personeli oradan ayıklamakla problemi çözemeyiz. Gövdede, kökte bunu sessizce kabullenen bir anlayış olup olmadığına bakmamız lazım. Kök ve gövdede sararan yapraklara karşı bir duruş yoksa yaprak sararmaya devam eder. Dolayısıyla aslolan köklerin, yani değerlerin sağlam olmasıdır. Bunu sağlam tuttuğunuz zaman sararan yapraklar da zaman içerisinde yeşerir. O bakımdan personel politikalarında değerlerin güçlendirilmesi çok önemli."

Konuşmasında yozlaşma ve yolsuzluk konularına da değinen Eryılmaz, yozlaşmaya karşı etik davranışın çok eskilere dayandığını Farabi'nin 'Erdemli Şehir' kurgusunu hatırlatarak açıkladı. Ekonomi politikalarıyla etik arasında çok yakın bir ilişki olduğunu aktaran Eryılmaz, ekonominin etik değerlerden yoksun olması durumunda güven faktörünün bozulduğunu ifade etti.

Sunumunu Konfüçyüs'ün "Karanlığı lanetlemektense bir mum yakmak daha iyidir" ve "İyi olan şeyi elde etmek zordur. Kötü olan şeyi elde etmek kolaydır" sözleriyle tamamlayan Prof. Dr. Eryılmaz, daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladı.

ÇKA Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferansa Adana vali yardımcıları Adem Yılmaz, Halis Arslan, Durmuş Gençer ve İbrahim Avcı; Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök ve Meclis Başkanı Ahmet Kardeşler, Adana İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet, ajans personeli ile çok sayıda davetli katıldı. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çukurova Politika Güncel Haberler

AK Parti'yi karıştıran ikramiye iddiası! 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne götürmeye yüzüm yok'

AK Parti'yi karıştıran ikramiye iddiası! "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne götürmeye yüzüm yok"

Belediye Başkanı Gökhan Mustafa Demirtaş'a cinsel saldırı suçundan hapis cezası

Belediye Başkanı Gökhan Mustafa Demirtaş'a cinsel saldırı suçundan hapis cezası

Erdoğan: Sahipsiz köpeklerin sahiplendirilmesini amaçlıyoruz, bunu başarabilirsek sonraki adıma gerek kalmayacak

Erdoğan: Sahipsiz köpeklerin sahiplendirilmesini amaçlıyoruz, bunu başarabilirsek sonraki adıma gerek kalmayacak

Anne ve babasını vurup kafasına sıkan gencin dayısı: Uyuşturucu parası istemiş, vermeyince olayı gerçekleştirmiş

Anne ve babasını vurup kafasına sıkan gencin dayısı: Uyuşturucu parası istemiş, vermeyince olayı gerçekleştirmiş

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title