Haberler

Ekin Düşmanı Böcek Uyarısı

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör buğday, arpa ve çavdar gibi yerleştiği ürünlere yüzde 30 oranında zarar veren ekin kurdu böceğine (Zabrus Spp) karşı üreticileri uyardı.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör buğday, arpa ve çavdar gibi yerleştiği ürünlere yüzde 30 oranında zarar veren ekin kurdu böceğine (Zabrus Spp) karşı üreticileri uyardı. Ekin kurdu böceğiyle tarlada mücadele edilmediği zaman zarar oranının yüzde 100'e ulaştığını vurgulayan Özden Güngör, tarlaların sık sürülmesini ve ekilecek tohumların da ilaçlanmasını önerdi.

Ekin kurdu zararlısı hakkında hazırladığı raporla ilgili konuşan ZMO Genel Başkanı Özden Güngör, geniş baş ve fırlayan sırt kısmı nedeniyle böceğe 'Ekin Kambur Böceği' adının da verildiğini belirtti. Ekin kurdunun hasada yakın günlerde başak tanelerini, ekimde ise toprak altındaki taneleri kemirdiğini söyleyen Güngör böceğin buğday, arpa, çavdar ve nadiren de yulaf ürününde görüldüğünü kaydetti. Böceğin hububatta ortalama yüzde 10- 30 zarar yaptığını bildiren Güngör, "Eğer mücadele yapılmazsa zararı yüzde 100'e ulaşabilmektedir. Zarar oranı toprak tipine, kardeşlenmeye, ürün rotasyonuna ve toprak rutubetine bağlı olarak değişir. Sonbahar ayları ılık ve yağışlı geçtiğinde kendini daha fazla göstermektedir" dedi.

ÖNERİLERİNİ PAYLAŞTI

Hububattaki saç yumağı gibi kalan yaprakların ekin kurdu zararının en tipik belirtisi olduğunu aktaran Özden Güngör, şunları kaydetti:

"Tarlada öbek öbek boşluklar veya sıralarda eksilmeler meydana gelmektedir. Üreticiler bu zarar şeklini bazen don zararı veya soğuk vurması ile karıştırabilirler. Ergin ekin kurdu sonbaharda ekilen taneleri yemekte yazın ise başaklar üzerinde beslenmektedir. Zararlı genellikle gündüz bitkilerin veya toprak keseklerinin altında saklanmakta, gece beslenmektedir. Erginler sonbaharda çiftleştikten sonra yumurtalarını toprağın 15-20 santimetre derinliğine bırakmaktadır. Yumurta bırakıldıktan 2-3 hafta sonra, sıcaklığa ve toprak rutubetine bağlı olarak larvalar çıkmaktadır. Çapa bitkisi ile rotasyon, nadasa bırakılan tarlaların sürülmesi, kabarmış tarlaların sıkıştırılması, böceğin hareket kabiliyetini azalttığı için yararlı olmaktadır. Ekimden 20-30 gün önce yapılacak bir toprak işlemesi böceğin ergin ve yumurtalarını yok edecektir. Kışa bitki ne kadar kuvvetli girerse zararlıdan o kadar az etkilenmektedir. Tohum ilaçlaması mutlaka yapılmalıdır. Yüzey ilaçlaması larva zararının bölgelere göre belirgin bir şekilde görüldüğü geç sonbahar yada erken ilkbaharda yapılır. Tarlalar kışın da kontrol edilmeli zarar devam ediyorsa yüzey ilaçlaması yapılmalıdır. İlaçlama hava sıcaklığının 10 derecenin üzerinde olduğu zaman yapılmalıdır." - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ziraat Mühendisleri Odası Politika Güncel Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Bakmadan Geçme

FENERBAHÇE TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri! Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! (BELLİ OLDU) Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'lerde kimler var? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title