Haberler

Edirnekapı Şehitliği'nde Tören Düzenlendi - İstanbul

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Törenden görüntüler Kara Pilot Yarbay Ferhat Tepe'nin konuşması İstanbul Valisi Vasip Şahin'in konuşması Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla Edirnekapı Şehitliği'nde tören düzenlendi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Törenden görüntüler

Kara Pilot Yarbay Ferhat Tepe'nin konuşması

İstanbul Valisi Vasip Şahin'in konuşması

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla Edirnekapı Şehitliği'nde tören düzenlendi.

Törene İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Anadolu Yakası Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Kaya, gaziler, şehit ve gazi yakınları, askerler ve vatandaşlar katıldı.

Anıta çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende Vali Şahin anıt defterini imzaladı.

Şahin, deftere, "Vatanı, canından aziz bilen şehitlerimiz. Milletimizin sulh ve refah, birlik ve beraberlik içinde yaşaması gayesiyle kutsal bildiğiniz vatan toprağını kendinize kefen ettiniz. Sizlerin bulunduğu mertebe hem devletimizin nezdinde hem milletimizin kalbinde hem de Yüce Allah'ın katında en yüksek mertebedir. Cesur milletimiz geçmişten bugüne Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda, Kore'de, Kıbrıs'ta mücadeleden ödün vermeden bayrağımızı al kanıyla boyamayı, kutsal bildiği vatan toprağını korumayı bilmiştir. Alnı pak, başı dik yürüme şerefine erdirdiğiniz bu milletin evlatları olmaktan her zaman büyük övünç duyacak ve gelecek nesillere şanınızı taşımaktan geri durmayacağız. Türk milleti sizlere verdiği şeref sözünü uygulayarak Türkiye Cumhuriyetini ilelebet koruyacak ve yarına taşıyacaktır. Aziz şehitlerimiz geride bıraktığınız kıymetli aileleriniz bizlere sizlerin yadigarı ve emanetidir. Şanlı milletimiz sizlerin yazdığı destanlarla tarihe adını altın harflerle kazımıştır ve kadirşinas bu devlet fedakarlıklarınızı asla unutmayacaktır. Müsterih olun şehitlerimiz, aziz kanlarınızla müdafaa ettiğiniz vatanımızı koruma azmi ve şuuru ile hareket etmeye her daim devam edeceğiz. Türk milletinin asil evlatları Çanakkale Zaferi'nin 101. yıl dönümünde bu yenilmezlik ruhunu bize yaşatan milletimizin önderi Gazi Mutafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere siz kahraman şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum" satırlarını yazdı.

Törende konuşan 1. Ordu Komutanlığından Kara Pilot Yarbay Ferhat Tepe, Çanakkale'de, Mehmetçiğin, üzerlerine yağdırılan çelik yağmuruna aldırmadan, kutsal vatan toprağını korumak uğruna gözlerini kırpmadan ölümle kucaklaştığını söyledi.

Tepe, savaşın her iki taraftan toplam 500 binden fazla insanın kaybına yol açtığını belirterek, "Çanakkale Savaşı derelerde su yerine kanın aktığı, buğday tarlaları gibi ceset tarlalarının oluştuğu, muhabere alanındaki bazı noktalara 'ölü adam tarlası', 'cesetler tepesi', 'kanlısırt' dedirtecek kadar insan kaybının en yoğun olduğu, en kanlı savaşlardan biridir. Çanakkale savaşın tüm acımasızlığına karşı, bir insanlık anıtıdır. Dostluğun ve düşmanlığın bir arada olduğu, iki düşmanken öldükten sonra koyun koyuna yatıp dost olan kahramanların savaşıdır" diye konuştu.

Çanakkale, Kurtuluş Savaşı, Kore ve Kıbrıs şehitleriyle, bölücü terör örgütüyle mücadelede şehit düşen Mehmetçiklerin bugün üzerinde yaşanılan toprakları Türk vatanı yapmak için bağımsızlık, özgürlük ve bayrak için canlarını verdiğini dile getiren Tepe, şöyle devam etti:

"Evlat acısıyla yanan şehit aileleri, eşleri, çocukları ve aziz Türk milleti, sizlere söz veriyoruz ki vatan, millet, bayrak için verdiğimiz her can, akıttığımız her damla kan, kararlığımızı iki katına çıkarmakta, bize bıraktığınız kutsal emanete de sahip çıkmak için sonsuz bir güç vermektedir. Tüm şehitlerimiz, huzur içinde uyuyunuz. Emanetiniz emin ellerdedir. Bu eller teslim aldığımız emaneti dünya durdukça çelik bileğiyle sımsıkı kavrayacak, kendisinden sonra sağ kalana teslim etmeden son nefesini vermeyecektir. Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar hür ve bağımsız yaşayacaktır."

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Anadolu Yakası Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Kaya da "Ülkemizi bölmek, parçalamak düşüncesinde olan gafiller, milletimizin huzurunu bozmaya çalışan hainler. Unutmayın bizler şehitlerimizden aldığımız güçle, bunlara hiçbir zaman izin vermeyeceğiz. Her zaman olduğu gibi hüsrana uğrayıp perişan olacaksınız. Karşınızda daima yüce Türk milletini bulacaksınız" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Şahin ve beraberindekiler, Edirnekapı Şehitliği'nde bulunan şehit kabirlerini ziyaret ederek, dua etti. Mevlit de okutulan şehitlikte, ziyaretçilere lokum, şeker ikram edildi, karanfil dağıtıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Vasip Şahin İstanbul Kıbrıs Kore Politika Güncel Haberler

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Erdoğan ve Özel'in 'görev onayı' anketinde çarpıcı sonuç! Son 2 ay içinde büyük değişim

Erdoğan ve Özel'in "görev onayı" anketinde çarpıcı sonuç! Son 2 ay içinde büyük değişim

ABD Başkanı Biden: İsrail, Hamas'a yeni bir kapsamlı ateşkes önerisi sundu

ABD Başkanı Biden: İsrail, Hamas'a yeni bir kapsamlı ateşkes önerisi sundu

title