Haberler

Dünyada 2012 Böyle Geçti

Güncelleme:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, çoklu organ yetmezliği nedeniyle 87 yaşında vefat etti.

Bir tarih göçtü. Ömrünü Kıbrıs davasına adayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, tedavi gördüğü Yakındoğu Üniversitesi Hastanesi'nde çoklu organ yetmezliği nedeniyle 87 yaşında vefat etti.

BM'nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan, şiddetin durdurulması ve diyalog yoluyla soruna çözüm bulunması amacıyla ilgili tüm taraflarla geniş istişarelerde bulunmak üzere BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi olarak atandı.

Somalili korsanlar tarafından 8 Eylül 2010 tarihinde kaçırılan Malta bandıralı ticari gemide bulunan 3 Türk ve 15 Gürcü denizci serbest bırakıldı.

Fransa Senatosu, Ocak ayında 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifini kabul etti. Fransa Anayasa Konseyi, Şubat ayında yasanın iptali konusundaki itirazı kabul etti.

Mısır'ın ünlü takımı El Ehli ile Port Said'in El Masri takımları arasındaki maçtan sonra çıkan olaylarda 74 kişi öldü, 200'ü ağır binden fazla kişi yaralandı.

Amerikalı ünlü pop şarkıcısı Whitney Houston, 48 yaşında hayatını kaybetti. Houston, Los Angeles'ta Beverly Hilton Oteli'ndeki odasında ölü bulundu.

Ocak ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Ocak

- İranlı bilim adamları, ülkenin ilk nükleer yakıt çubuğunu üretti. İran Atom Enerjisi Kurumu, İran yapımı ilk nükleer yakıt çubuğunun Tahran'ın nükleer araştırma reaktörünün çekirdeğine yerleştirildiğini açıkladı.

4 Ocak

- BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, yeni yılla birlikte ikinci 5 yıllık görevine başladı.

5 Ocak

- Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), 2011 yılında dünyada 103 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı. IPI'nin yayımladığı bildiride, 36 gazetecinin öldürüldüğü Latin Amerika'nın en çok gazetecinin hayatını kaybettiği bölge olduğu belirtildi.

7 Ocak

- Belçika'da ilk yüz nakli, ülkenin kuzeybatısındaki Gand Üniversitesi'ne bağlı hastanede başarıyla yapıldı. Profesör Phillip Blondeel ve ekibinin yaptığı ameliyatla yüzü büyük oranda parçalanmış Belçikalı hastaya, kısa süre önce yaşamını yitiren ve organ bağışında bulunan bir kişinin yüzü nakledildi. Bu ameliyatla dünya genelinde yapılan yüz nakli sayısı 19 oldu.

9 Ocak

-Somalili korsanlar tarafından 8 Eylül 2010 tarihinde kaçırılan Malta bandıralı ticari gemide bulunan 3 Türk ve 15 Gürcü denizci serbest bırakıldı. Denizciler, Air Zena Havayolları'na ait uçakla 13 Ocak'ta Somali'den İstanbul'a getirildi. Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili ve Başbakan Erdoğan, 16 aydır rehin tutulan mürettebatı Atatürk Havalimanı'nda karşıladı.

- Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran'ın Fordo'daki tesisinde yüzde 20 oranında saflık düzeyine sahip uranyum üretimine başladığını teyit etti.

10 Ocak

- Danimarka'da savcıların Roj TV'nin kapatılması için açtıkları dava sona erdi. Mahkeme, televizyonun yayınlarına son verilmesine gerek olmadığına karar verdi ancak televizyona para cezası kesti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bir gün sonra Danimarka Dışişleri Bakanı Villy Sovndal'i arayarak, Roj TV'ye ilişkin alınan kararın ardından Türkiye'nin kanalın kapatılmasına yönelik beklentilerinin sürdüğünü bildirdi.

13 Ocak

- Bir tarih göçtü. Ömrünü Kıbrıs davasına adayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, tedavi gördüğü Yakındoğu Üniversitesi Hastanesi'nde çoklu organ yetmezliği nedeniyle 87 yaşında vefat etti. Geçen yıl Mayıs ayında beyin kanaması geçiren ve sol tarafı felç olan Denktaş, Ankara'da Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde de bir süre tedavi görmüştü. Denktaş'ın ölümü nedeniyle KKTC'de ve Türkiye'de ulusal yas ilan edildi. Denktaş, 17 Ocak'ta binlerce kişinin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurladı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda katafalka konulan Denktaş'ın naaşı Selimiye Camisi'ne götürüldü ve burada kılınan cenaze namazının ardından Cumhuriyet Parkı'nda toprağa verildi. Cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan, bakanlar, komutanlar, büyükelçiler, siyasi parti liderleri ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile pek çok ülkeden temsilci katıldı.

- Türkiye dahil çok sayıda ülkeden 4 bin 200 yolcusu bulunan Costa Concordia isimli dev gemi, İtalya'nın batısında seyir halindeyken Giglio adası açıklarında karaya oturduktan sonra yan yattı. Kazada 32 kişi öldü, çok sayıda yolcu yaralandı.

21 Ocak

- Mısır'da 30 yıllık Mübarek rejiminin devrilmesinin ardından yapılan ilk demokratik seçimlerin resmi sonuçları açıklandı. 508 sandalyeden oluşan Mısır Halk Meclisi için yapılan üç aşamalı seçimlerde Müslüman Kardeşler tarafından kurulan Hürriyet ve Adalet Partisi yüzde 47.18 oy oranı ile 235 milletvekili çıkardı. Parlamentoda Selefi Nur Partisi 121, Liberal Vefd 38, ünlü işadamı Necip Saviris'in önderliğindeki Hür Mısır Bloku ise 34 koltuk elde etti.

23 Ocak

- Fransa Senatosu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifini kabul etti. 86'ya karşı 127 oyla kabul edilen yasa teklifinde, "Kanunlar tarafından tanınan soykırımların inkarı yasaklanır" ifadesi yer alıyordu. Fransa Parlamentosu, 2001 yılında, "Fransa, 1915'deki Ermeni soykırımını tanır" ifadesi bulunan bir yasayı onaylamıştı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, yasa teklifi hakkında, "Bu, tipik bir engizisyon anlayışıdır. Ortaçağ'da engizisyonda neler yaşandığını hepimiz biliyoruz. Maalesef bunu tekrar canlandırmak Fransa için ayıptır. Türkiye bu konuda alacağı müeyyideleri bu yasa devrede kaldıkça uygulamaya devam eder" dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da teklifin kabul edilmesine 28 Ocak'ta sert tepki gösterdi. Davos dönüşü Zürih'te Sezen Aksu'nun konserini izleyen Bağış, burada yaptığı açıklamada, "1915 olayları soykırım değildir diyorum, gelsinler beni tutuklasınlar" dedi. Bağış'ın bu sözlerinden dolayı 6 Şubat'ta Zürih'te soruşturma açıldı. İsviçre'nin Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak bunun "kabul edilemez" olduğu belirtildi, izahat istendi.

- Suriye hükümeti, Arap Birliği'nin ülkedeki krizin çözümüne yönelik yeni planını reddederek, bunu içişlerine ağır bir müdahale olarak niteledi.

- AB ülkeleri, nükleer programıyla ilgili uzlaşmazlığı sebebiyle İran'a kademeli bir petrol ambargosuyla nükleer programının finansmanının engellenmesi için İran Merkez Bankası'na yaptırım uygulanması konusunda anlaştı.

24 Ocak

- Afganistan'ın kuzeydoğusunda bir haftadan fazla süren yoğun kar yağışı ve çığ düşmesi sonucu 46 kişi öldü.

29 Ocak

- Pakistan'ın Pencap eyaletinde kalp hastalarına ücretsiz dağıtılan ilaç nedeniyle 150'ye yakın kişi hayatını kaybetti. Bölgesel yönetimin Sağlık Bakanlığı yetkilileri, bazı ilaçlardaki hatalı etken maddenin kemik iliği ve kandaki beyaz hücrelerin azalmasına sebep olması nedeniyle çok sayıda kişinin öldüğünü açıkladı.

31 Ocak

- Fransa'da 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın iptali için Meclis'ten 65, Senato'dan 72 üye Anayasa Konseyi'ne resmen başvuru yaptı. Senato'da Jacques Mezard'ın öncülüğüyle başlayan girişim sonucu 72 üyenin imzası toplandı, Meclis'te de iktidardaki Halk Hareketi Birliği üyesi Michel Diefenbacher girişiminde 65 imzaya ulaşıldı.

Şubat ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Şubat

- Mısır'ın ünlü takımı El Ehli ile Port Said'in El Masri takımları arasındaki maçtan sonra çıkan olaylarda 74 kişi öldü, 200'ü ağır binden fazla kişi yaralandı. Olayları belirli grupların çıkardığını savunan Mısırlılar, çatışmaların sorumlusu olarak 30 yıl Mısır'ı yönettikten sonra halk ayaklanmasıyla devrilen Mübarek ve eski rejimi işaret etti.

Mısır'ın tüm kentlerinde olayları protesto eden gruplar, günler süren gösteriler düzenledi. Futbol maçından sonra çıkan olayların ardından, iktidardaki Yüksek Askeri Konsey'i protesto eden göstericilerle güvenlik kuvvetlerinin çatışması sonucu 12 kişi öldü. Mısır Sağlık Bakanlığı, ülkenin çeşitli kentlerindeki çatışmalarda 2 bin kadar protestocu ve polisin yaralandığını bildirdi.

4 Şubat

- Suriye'de, Mevlit Kandili gecesi Humus kentine havadan ve karadan düzenlenen saldırılarda 337 kişi öldü, 1300 kişi yaralandı.

- BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de insan hakları ihlallerini kınayan ve şiddetin derhal sona erdirilmesi çağrısında bulunan karar tasarısını, Rusya ve Çin'in vetosu nedeniyle kabul etmedi.

- Ukrayna'da, dondurucu soğuklar nedeniyle bir hafta içinde 120'den fazla kişi hayatını kaybetti. Doğu Avrupa'yı etkisi altına alan soğuk hava ve sert kış koşulları, pek çok ülkede onlarca kişinin ölümüne neden oldu.

6 Şubat

- Filipinler'in orta kesimlerinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde, 50'den fazla kişi hayatını kaybetti. Negros Adası açıklarında meydana gelen depremde çok sayıda bina yıkıldı, toprak kaymaları oldu.

12 Şubat

- Amerikalı ünlü pop şarkıcısı Whitney Houston, 48 yaşında hayatını kaybetti. Houston, Los Angeles'ta Beverly Hilton Oteli'ndeki odasında ölü bulundu. Muhteşem sesi ve yorumuyla 415 ödülle Guinness Rekorlar Kitabı'nda "en çok ödül alan kadın şarkıcı" unvanını elinde tutan şarkıcının, 1992 yılında Kevin Costner ile başrollerini paylaştığı "The Bodyguard" filminde söylediği

"I Will Always Love You" şarkısı, neredeyse tüm ülkelerin müzik listelerinde uzun süre bir numarada kalmıştı.

15 Şubat

- Honduras'ın Comayagua kentindeki cezaevinde çıkan yangında 357 kişi öldü, 80 mahkum ağır yaralandı.

17 Şubat

- Amerikalı gazeteci Antony Şadit Suriye'de hayatını kaybetti. Türkiye sınırı yakınlarında astım krizinden ölen New York Times muhabirinin cenazesini, foto muhabiri meslektaşı sırtında taşıyarak Türkiye'ye getirdi. Lübnan asıllı Şadit, Suriye'deki olayları izlemek için gizlice bu ülkeye girmişti.

22 Şubat

- Arjantin'de meydana gelen tren kazasında 49 kişi hayatını kaybetti, 400'e yakın kişi yaralandı. Başkent Buenos Aires'te meydana gelen bu kaza ülke tarihinin en büyük tren kazalarından biri olarak tarihe geçti.

- Suriye'de, günlerce bombardıman altında kalan Humus kentinde görev yapan İngiliz Sunday Times gazetesi çalışanı Amerikalı Marie Colvin ve Fransız foto muhabiri Remi Ochlik hayatını kaybetti. Orta Doğu ve diğer çatışma bölgelerinde uzun yıllara dayanan deneyimleri olan gazeteciler, Suriye ordusunun hava saldırısı sırasında bulundukları basın merkezinde öldü.

23 Şubat

- Aşırı sağcılar tarafından öldürülen 8 Türk, bir Yunan ve ırkçı saldırıların tüm kurbanları için Almanya genelinde anma törenleri düzenlendi. Başkent Berlin'deki törene katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Bu saldırılar aynı zamanda demokrasimize yönelik saldırılar. Bu saldırılar ülkemiz için utanç verici. Biz tek bir ülke ve tek bir toplumuz" diye konuştu.

24 Şubat

- BM'nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan, şiddetin durdurulması ve diyalog yoluyla soruna çözüm bulunması amacıyla ilgili tüm taraflarla geniş istişarelerde bulunmak üzere BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi olarak atandı.

- Yemen'de, 21 Şubat'ta yapılan ve 33 yıllık Ali Abdullah Salih rejimini bitiren cumhurbaşkanlığı seçimlerinin resmi sonuçları belli oldu. Yüksek Seçim Kurulu, seçimlerin tek adayı Abdurabbu Mansur Hadi'nin yüzde 65'lik bir oranla Cumhurbaşkanı seçildiğini ilan etti.

27 Şubat

- AB dışişleri bakanları, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e istifa çağrısı yaparak, Şam yönetimine yaptırımları ağırlaştırdı. AB, 7 bakana daha vize yasağı getirdi ve mal varlıklarını dondurdu.

- Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin 84. Oscar ödüllerinde, "The Artist" En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu ödülleri ile geceye damgasını vurdu. Siyah-beyaz ve sessiz film "The Artist", yönetmeni Michel Hazanavicius ve başrol oyuncusu Jean Dujardin'e de Oscar kazandırdı.

28 Şubat

- Fransa Anayasa Konseyi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasanın iptali konusundaki itirazı kabul etti. Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen yasa, Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilerde son iki ay içinde ciddi kriz yaratmıştı. Yasa, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini inkar edenlerin 1 yıl hapis ve 45 bin avroya kadar ceza istemiyle yargılanmalarını öngörüyordu.

Muhabir: Gamze Türkoğlu Oğuz

Yayıncı: Hüseyin Köşger - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Rauf Denktaş Fransa Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title