Haberler

Bilim Merkezleri Bilim Toplumuna Geçişin Temeli

Güncelleme:

Uluslararası Katılımlı Türkiye Bilim Merkezleri sempozyumu başladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Katılımlı Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu başladı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ezberden uzak, dokunarak, hissederek, uygulayarak öğrenme metodunun sergileneceği bilim merkezlerinin bilim toplumuna geçişin temelini oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'ye örnek bir Bilim ve Teknoloji Merkezi'ni Bursa'ya kazandırma yönündeki çalışmalara hız veren Büyükşehir Belediyesi, bir ilke daha imza atarak Uluslararası Katılımlı Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu'na ev sahipliği yaptı. Atatürk Kongre Kültür Merkezi Orhangazi Salonu'nda başlayan ve 2 gün sürece olan sempozyuma yurtiçi ve yurt dışından bilim merkezi yöneticileri, bilim adamları ve akademisyenler katıldı.

Bilim toplumunun temeli

Sempozyumun açısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye'ye örnek bir Bilim Teknoloji Merkezi'ni Bursa'ya kazandırmak için 2 yılı aşkın süredir yoğun bir çalışma içinde olduklarını, bu çalışmalar kapsamında dünyanın önde gelen tüm bilim merkezlerinin tek tek incelendiğini söyledi. Hızla gelişen Türkiye'ye son yıllarda eğitimin en önemli yatırım kalemi haline geldiğini ve 10 binlerce metrekare alanın eğitim tesisleri için ayrıldığını vurgulayan Başkan Altepe, "Özellikle bilim merkezleri yönünden dünyanın her köşesinde yaygın faaliyetler var. Çünkü bilim toplumuna geçişin temelini bilim merkezleri oluşturuyor. Bugüne kadar ülkemizde bilim ve halk buluşması çok nadir durumlar dışında pek gerçekleşmedi. Bilimsel etkinlikler genellikle akademik boyuttu sınırlı çevrelerce yapıldı. Ancak günümüzde her birey farklı düşüncelerle, yeni yeni keşifler, buluşlar gerçekleştirebiliyor. Bilim merkezleri de bizzat uygulayarak, deneyerek, dokunarak, öğrenme imkanı verecek. Bu merkeze gelenler hiçbir şeyin imkansız olmadığını görerek özgüven kazanacak" diye konuştu.

Tüm hazırlıklarımızı yaptık

Yaklaşık 12 bin metrekare kalan üzerine inşa edilen Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde yer alacak deney ünitelerinin tamamının hazır olduğunu dile getiren Başkan Altepe, bu ürünlerin Bursa'da üretilmesinin sağlanmasına yönelik çalışmaların da hızla devam ettiğini vurguladı. Bu deney ünitelerinin ithalat yoluyla alındığını kaydeden Başkan Altepe, "Bu üniteler merkeze gelen herkes tarafından kullanılabileceği için zaman içinde yıpranma ve bozulmalar olacak. Her seferinde bu üniteleri ithal etmek yerine bunları burada üretmek, bakımlarını yapmak istiyoruz. Bir sanayi kenti olan Bursa'nın bu konuda yeterli altyapısı var" dedi.

Ar-Ge kaynağı yüzde 1'i aştı

AK Parti Milletvekili Mustafa Öztürk ise, yıllardır uygulanan ezberci, araştırmaya yönelik olmayan eğitim sisteminin hükümet tarafından değiştirildiğini, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılarak seçmeli ve kademeli bir sisteme geçildiğini hatırlattı. Bu eğitim sisteminin Türkiye'nin geleceğinin inşası için model olacağını kaydeden Öztürk, bu sistemle dünya ile rekabet edebilecek, yeni buluşlar çıkaracak öğrencilerin yetişeceğini vurguladı. Araştırma Gelişmeye ayrılan kaynağın da AK Parti döneminde önemli ölçüde artığını dile getiren Öztürk, "2002 yılında Ar-Ge'ye ayrılan kaynak yüzde 0,45'ti. Günümüzde yüzde 1'i aştık, hedefimiz ise yüzde 2-3'leri yakalamak. Bunun Avrupa ortalaması yüzde 1,88 ancak ortalamayı düşüren ülkeler var. Örneğin Almanya ve Finlandiya'da bu oran yüzde 3'ler seviyesinde" diye konuştu.

AK Parti Milletvekili Hakan Çavuşoğlu da normal, klasik belediyecilik faaliyetleri dışında böyle önemli bir bilim merkezini Bursa'ya kazandırmaları nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye teşekkür etti.

2 – 92 yaş grubuna hitap edecek

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'ne yönelik çalışmaları yürüten Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıfat Bakan ise, Türkiye'nin çeşitli illerinde bilim merkezi bulunduğunu ancak bu kadar geniş kapsamlı merkezin ilk defa Bursa'da kurulduğunu söyledi. Dünya'da toplam 2 bin 400 bilim merkezi bulunduğunu bunlardan bin 200'nün ABD'de olduğunu kaydeden Bakan, "Bu merkezleri yılda 290 milyon kişi ziyaret ediyor. Yani bu aynı zamanda önemli bir turizm hareketi. Henüz aktif olarak faaliyete geçmememize rağmen sergilediğimiz deney ünitelerini 7 ayda 5 bin 500 kişi ziyaret etti. Bu rakam bile öğrencilerin, halkımızın bilime ve teknolojiye olan ilgisini göstermeye yeterli. Biz Bursa'ya 2 – 92 yaş arasındaki herkese hitap edecek bir bilim merkezi kuruyoruz" diye konuştu.

Toplumun ihtiyaçlarına göre tasarlayın

Sempozyuma Amerika'dan katılan bilim merkezi kurucusu Wayne Labar ise bilim ve teknoloji alandaki 25 yıllık çalışma hayatında çeşitli danışmanlıklar nedeniyle Türkiye ile yakınlaştığını belirterek, bu alanda yapılan çalışmaları desteklediğini söyledi. Kurulacak bilim ve teknoloji merkezi için bazı önerilerde bulunan Labar, "Toplumun ihtiyaçlarını iyi öğrenin ve buna göre bilim merkezinizi tasarlayın. Mutlaka katılımcı bir konsept uygulayın. Bu merkezleri bakkal dükkanı işletir gibi çalıştırırsanız, aidiyet duygusu gelişmez ve sürdürülebilirlik sağlanmaz" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mustafa Öztürk Recep Altepe Ak Parti Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title