Haberler

    Almanya'dan Sırbistan'a: ya Rusya'yı seç ya AB'yi!

    Güncelleme:

    Alman hükümeti Sırbistan'dan Rusya ile Avrupa Birliği arasında bir tercihte bulunmasını istedi.

    Alman hükümeti Sırbistan'dan Rusya ile Avrupa Birliği arasında bir tercihte bulunmasını istedi. Berlin Perşembe gününden itibaren Batı Balkan Konferansı'na ev sahipliği yapacak. Almanya hükümeti Berlin'deki Balkan zirvesi öncesinde Sırbistan hükümetine çağrıda bulunarak, bir an önce Avrupa Birliği (AB) ile Rusya arasında bir tercih yapmasını istedi. Adı kamuoyuna açıklanmayan bir hükümet temsilcisi, Berlin'de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Jeopolitik gelişmelere bakıldığında bu konuda karar verme zorunluluğu gittikçe artıyor" diye konuştu. Yetkili, Sırbistan'ın Rusya ile bir iş birliğini güçlendirme anlaşması yapmasından dolayı "şaşkın olduklarını ve hayal kırıklığına uğradıklarını" ifade ederek, bu adımın AB'ye aday ülkelerin Brüksel'in Rusya'ya yönelik yaptırımlarını uygulama beklentisiyle uyum içinde olmadığını belirtti.

    Hükümet temsilcisi, deneyimli bir siyasetçi olan Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic'in bilinçli olarak Birlik ile Rusya arasında bir sarkaç politikası yürüttüğü izlenimine sahip olduklarını söyledi. "Ancak arada bir pozisyonda bulunmak onun açısından gittikçe daha da rahatsızlık verici olacak" diyen yetkili, Vucic'in ülkesini Avrupa Birliği rotasında ilerletmesi halinde Alman hükümetinin de desteğini arkasına alacağını, ancak "Diğer yönü tercih etmesi halinde ise bunun tam ters sonuçları olacağını" vurguladı.

    Sırbistan geleneksel olarak Rusya ile iyi ilişkilere sahip. Batı Balkan ülkeleri ve AB üyeleri, Rusya'nın Sırp hükümeti aracılığıyla bölgedeki nüfuz alanını genişletmeye çalışmasından endişesi taşıyor.

    Berlin'de Batı Balkan zirvesi düzenleniyor

    Başkent Berlin'de Perşembe günü altı Batı Balkan ülkesini (Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ ve Sırbistan) bir araya getiren bir zirve düzenlenecek. Zirve kapsamında ülkeler arasında iki yıldır hazırlıkları süren bir dizi iş birliği anlaşmasının imzalanması bekleniyor. Alman hükümet çevrelerinden edinilen bilgilere göre bu anlaşmalardan üçü, kimlik kartlarının, üniversite ve meslek derecelerinin karşılıklı olarak tanınmasını içeriyor. Zirvedeki gündem maddeleri arasında enerji krizi de bulunuyor. Balkan ülkelerinin enerji sektöründe reform ve sektörün ilişkilendirilmesi sözünü vermesi bekleniyor. Buna karşılık olarak Almanya ve Avrupa Birliği de ülkelere maddi destek teminatında bulunacak.

    Reuters / EC,ET

    Kaynak: Deutsche Welle / Güncel

    Avrupa Birliği Sırbistan Almanya Rusya Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title