Haberler

Aıps Genel Kurulu'Nda Tbmm Başkanı M. Ali Şahin Konuştu

Şahin: "barış Dolu Bir Dünya İçin Spor"

ŞAHİN: "BARIŞ DOLU BİR DÜNYA İÇİN SPOR"

Antalya'da düzenlenen Dünya Spor Yazarları Birliği'nin (AIPS) 73'üncü Olağan Kongresi'ne katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin, sporun sınır tanımaz bir yapıya kavuşarak, toplumlar arası ilişkilerin önemli bir boyutunu oluşturduğuna dikkat çekti.

Meclis Başkanı Şahin, "Ülke yönetimlerinin başaramadıklarını, bazen sporcular ortaya koydukları centilmence davranışlarla yapabilmektedir. Sporun bu özelliğinin iyi kullanılması durumunda tüm insanlığın barış dolu bir dünya hedefine ulaşacağına yürekten inanıyorum" diye konuştu.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı turizm beldesi Belek'te bulunan Rixos Premium Otel'de düzenlenen AIPS'in 73'üncü Olağan Kongresi açılışına katıldı. 110 ülkeden yaklaşık 400 spor gazetecisinin katılımıyla gerçekleşen kongrenin açılış oturumuna, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı, Pekin'de düzenlenen 2008 Paralimpik Yaz Oyunları'nda okçuluk dalında olimpiyat şampiyonu Gizem Girişmen, 5 dünya ve 3 olimpiyat şampiyonu halterci Halil Mutlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın ile Antalya Valisi Alaaddin Yüksel katıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kongreye gönderdiği kutlama mesajında "Barış dolu bir dünyanın inşasında sporun vazgeçilmez rolü olacaktır" vurgusu yaptı.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin açılış oturumunda yaptığı konuşmada, meclisin kuruluşunun 90'ıncı yıldönümü kutlamalarında sporun çok önemli bir yeri olduğunu kaydetti. Güreşten tenise, golfe kadar TBMM olarak etkinlikler düzenlediklerini kaydeden Meclis Başkanı Şahin, milletvekillerinin de yoğun ilgi gösterdiği organizasyonlarla sporun toplumla bütünleşmesine katkı sağlama gayreti içinde olduklarını belirtti. Doğasında barışa ve dostluğa dayalı rekabetin olduğu sporun insan yaşamına başta fiziksel olmak üzere zihinsel, sosyal ve psikolojik bakımdan çok büyük katıları olduğuna dikkat çeken Mehmet Ali Şahin, "Genç kuşakların zararlı alışkanlıklardan uzak tutularak sağlık kaynağı spora yönlendirilmesi, tüm insanlığın geleceği açısından büyük önem taşımaktadır" dedi.

İNSANLARI ORTAK BİR DUYGUDA BİRLEŞTİRİYOR

İçerisinde çalışmayı, fedakarlığı, hoşgörüyü, azim ve başarıyı barındıran sporun birleştirici rolüyle toplumsal dayanışmanın da en önemli unsurlarından olduğuna dikkat çeken TBMM Başkanı Şahin, "Spor sınır tanımaz bir yapıya kavuşarak toplumlar arası ilişkilerin de önemli bir boyutunu oluşturmaktadır. Spor hangi milletten, hangi kültürden olursa olsun taşıdıkları farklılıklara rağmen insanları ortak bir duyguda birleştirmektedir. Toplumlardaki ortak coşkuları harekete geçiren, ekonomik, sosyal ve kültürel farklılıkları ortadan kaldıran, ayrımcılığı, önyargıyı reddeden sporun kuşkusuz insanlığa çok önemli katkıları olmuştur" diye konuştu.

Meclis Başkanı Şahin, sporun ülkeler arasındaki mesafeler ne olursa olsun halklar arasında kaynaşma ve yakınlaşma imkanı sunduğunun altını çizdi. Kitleleri etkileme açısından sporun ülkeler arasında dostluk, barış ve sevgi köprüleri kurulmasına yardımcı olduğunu kaydeden Şahin, "Ülke yönetimlerinin başaramadıklarını bazen sporcular ortaya koydukları centilmence davranışlarla yapabilmektedir. Sporun bu özelliğinin iyi kullanılması durumunda tüm insanlığın barış dolu bir dünya hedefine ulaşacağına yürekten inanıyorum" diye konuştu.

SPOR RUHUNUN EN BÜYÜK DÜŞMANI ŞİDDET, ŞİKE VE FANATİZM

Kendisini dinleyen spor yazarlarına şiddet ve fanatizmden uzak, kalitesi yüksek bir spor anlaşyışının yaygınlaştırılmasında herkese büyük görev düştüğü hatırlatmasında bulunan TBMM Başkanı Şahin, şunları söyledi:

"Spor ruhunun en büyük düşmanı olan şiddet, şike ve fanatizm gibi olumsuzlukların sadece yasal ya da polisiye tedbirlerle önlenemeyeceği açıktır. Bu sporcusundan yöneticisine, seyircisinden spor yazarına kadar geniş yelpazeye yayılan bir kültür meselesidir. Bizim bu kültürü yaygınlaştırmamız, ortak bir çaba içinde olmamız gerekmektedir. Sporun anlamına uygun şekilde yapılmasında en büyük katkıyı yapabilecek kesimlerin başında siz değerli spor medyası temsilcileri gelmektedir. ÇÜnkü bilgi çağında medyanın kitleleri etkileme gücü oldukça fazladır. Tüm insanılğı spor aracılığıyla barış, kardeşlik ve sevgi bağlarıyla birleştirmek için sizlerin kalemlerinizde hayat bulacak doğru mesajlara ihtiyaç var."

SPOR BÜYÜK BİR ENDÜSTRİ

Kongrenin konularından birinin sahalarda şiddet olaylarına ayrılmasını çok anlamlı bulduğunu aktaran Meclis Başkanı Şahin, "Spor insanlığın ortak değerleri arasında yerini almıştır. Spor uygarlığın temel ölçütlerindendir. Ülke genelinde vatandaşların sportif etkinliklere katılma oranı, gelişmişlik göstergelerinden sayılmaktadır. Spor aynı zamanda ülkeler için etkin bir tanıtım aracıdır. Sporun çeşitli dallarında elde edilen başarılar yankı uyandırabilmektedir. Milyonlarca dolarlık bütçe ile gerçekleşebilecek ülke tanıtımları, bir sportif başarıyla yapılabilmektedir. Artık spor ekonomiyi destekleyen büyük bir endüstri haline gelmiştir" diye konuştu.

Türkiye'nin son 5 yılda önemli uluslararı spor organizasyonlarına evsahipliği yaptığını, 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası ile tüm dünyanın dikkatinin bir kez daha Türkiye'de olacağını kaydeden Meclis Başkanı Şahin, "Dünyanın en önemli spor etkinliklerinin Türkiye'ye çok yakışacağına inanıyorum" dedi.

Şahin, Futbol Federasyonu'nun 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası ve 2020 Olimpiyat Oyunları'na İstanbul'un adaylığı için spor yazarlarından destek istedi.

DİĞER KONUŞMACILAR

Kongrenin ev sahipliğini gerçekleştiren Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Başkanı Esat Yılmaer, "Kongre bizim tarihimizde bir kilometre taşı olacaktır" dedi.

AIPS Başkanı Gianni Merlo, kendisini AIPS'e takdim eden Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı'ya teşekkür etti. Merlo, "Bir gün Antalya'ya başka sebeplerle döneceğiz" dedi. Gençlik ve Spor Genel Müdürü Akgül, Türkiye'de düzenlenecek Dünya Basketbol Şampiyonası'yla birlikte tüm dünyanın gözünün Türkiye'de olacağını belirterek "Uluslararası organizasyonlarla Türkiye'nin hem tanıtımını sağlıyor, hem de ülkemize tesisler kazandırıyoruz" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, turizmin başkenti Antalya'ya, kültür ve sporun da başkenti olması gibi vizyonları ekdediklerini söyledi. Kongrenin konularından birinin de sporda şiddet ve fanatizme ayrılmış olmasının kendisini son derece mutlu ettiğini de söyleyen Başkan Akaydın, "Rakip takımın çok güzel bir golünü alkışladığım için haketmediğim çok şiddetli tepkiler aldım. Bir kısmı fanatik taraftarlardan, bir kısmı da spor yazarlarındandı. Futbolda fanatizm, stadyumlardan sokaklara yayılıyor" diye konuştu.

Kongre, 2 Mayıs Pazar günü sona erecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

Şampiyonluk son haftaya kaldı! Fenerbahçe, Galatasaray'ı deplasmanda 1-0 yendi

Şampiyonluk son haftaya kaldı! Fenerbahçe, Galatasaray'ı deplasmanda 1-0 yendi

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title