Haberler

Fethiye'nin Yörük Tarihi Kısmen Yok Oldu

Fethiye'nin Çalış Plajında yaklaşık 5 bin adet eserin sergilendiği kişisel Yörük Müzesi'nde çıkan yangında 2 bini aşkın eserin kül olduğu öğrenildi.

Fethiye'nin Çalış Plajında yaklaşık 5 bin adet eserin sergilendiği kişisel Yörük Müzesi'nde çıkan yangında 2 bini aşkın eserin kül olduğu öğrenildi.

Yaklaşık 20 yıl önce Fethiye'nin Toros dağları eteklerindeki Yörüklerden temin edilmeye başlanan ve çalış plajında kurulan Yörük müzesinin yanması Fethiye'deki Yörük tarihinin kısmen yok olduğu ileri sürüldü. Arasında 3 bin yıllık cebkenler kurtuluş savaşından tüfek, kılıç ve tabancalar altın simli cebgenler Yörük kilimleri, çıkrıktan at koşumlarına kadar değişik Yörük eşyalarının yer aldığı 9 bölümden oluşan müzede Yörük mutfağı, gelin odası, beşik bey odası, Yörük beyi odası, tamamen kül oldu. Pek çok yerli ve yabancı televizyon ekiplerinin çekimler yaptığı Fethiye'nin tanıtımında önemli yeri olan Kerimoğlu İsmail Yörük Müzesindeki eserlerin 2 Bini aşkınının tamamen yandığı zararın 3-4 milyon TL Olduğu kaydedildi. Yılda 80-90 Bin kişinin ücretsiz ziyaret ettiği Yörük müzesinin Ö.F.Ç isimli bir kişi tarafından kundaklanarak yakılması büyük üzüntüye neden oldu.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz ve çok sayıda vatandaş Yörük müzesine giderek işletme sahiplerine geçmiş olsun dileklerini ilettiler.

Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz, " Fethiye'ni Yörük tarihi bu yangın ile yok edilmiştir. Büyük üzüntü duyuyoruz. Fethiye'nin tanıtımına buranın büyük katkısı vardı" dedi.

Yörük Türkmen Derneği Başkanı ramazan Kıvrak ise, "Ülkemizin ilk kişisel müzelerinden olan bu müzede 5 bin eserden 2 bini aşkını yanmıştır. 3 bin yıllık cebkenler ve çok sayıda Yörük eşyası maalesef kül olmuştur. Çok büyük üzüntü yaşıyoruz. Fethiye Yörük tarihi kısmen yok oldu. Bu tarih geri gelmez. Suçlunun tek başına yaktığı ve gözaltında olduğunu öğrendik" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Keramettin Yılmaz Ölüdeniz Fethiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title