Haberler

Erdoğan: 2010'un Milat Olduğuna İnanıyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomideki İyileşmenin Bu Yıl Çok Daha Hızlı Seyredeceğini Belirterek, '2010 Yılının Sıçramada Bir Milat Olduğuna İnanıyoruz' Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonomideki iyileşmenin bu yıl çok daha hızlı seyredeceğini belirterek, ''2010 yılının sıçramada bir milat olduğuna inanıyoruz'' dedi.

Erdoğan, Ritz-Carlton Otel'de Rusya'da faaliyet gösteren Türk iş adamlarının katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kriz döneminde notu arttırılan 14 ülkeden biri olduğunu söyledi.

Ekonomideki bu iyileşmenin bu yıl çok daha hızlı seyredeceğini ifade eden Erdoğan, ''2010 yılının sıçramada bir milat olduğuna inanıyoruz. Nitekim uluslararası kuruluşlar Türkiye'nin 2010 ve sonrası için hızlı büyüyen ülkeler arasında yer alacağını teyit ediyorlar'' diye konuştu.

İş adamlarının diğer ülke iş adamlarıyla sürekli olarak münasebetlerini devam ettirmeleri gerektiğine işaret eden Erdoğan, ''Onların aramasını beklemeyeceğiz. Biz arayacağız, davet edeceğiz. Devamlı olarak kovalayacağız. Çünkü ekonomi de ticaret de aynen siyaset gibidir. Kovalarsan netice alırsın" diye konuştu.

Hükümetin uluslararası temaslarının ve dış politikasının muhalefet tarafından çok acımasız ve insafsız bir şekilde eleştirildiğini söyleyen Erdoğan, "Nedir bu eleştiri? 'Niye Türkiye'nin dışına bu kadar çıkıyorsunuz' Az önce dedik ki 'kovalarsan iş var, kovalamazsan yok'. Niçin biz on yıllardır netice alamadık? Bu yüzden alamadık. Sen Ankara'ya mahkum olursan, Ankara'ya mahkum olan bir siyasetten de netice alamazsın. Ankara'ya mahkum olan bir ekonomiden, ticaretten de siyasete netice alamazsın. Dışarı çık biraz. Kovalayacaksın. Kendini tanıtacaksın. Bunu başarmak zorundasınız" şeklinde konuştu.

Erdoğan, Rusya ile vizelerin kaldırılması yönünde görüştüklerini belirterek, ''Temenni ederim ki Rusya ile de vizeleri kaldırırız. Sayın Putin'e bu teklifi daha önce yaptım yarın yine yaparım'' dedi.

Enerji konusuna değinen Erdoğan, şunları söyledi:

''Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin en önemli ayağını, en somut bileşenlerden birini enerji teşkil ediyor. Önümüzdeki 20 yıl boyunca Türkiye'de enerji alanında yaklaşık 100 milyar dolarlık yatırım yapılması bekleniyor. Bu yılda 5 milyar dolarlık yatırıma tekabül eder. Bu tür bir ortamın, Rus şirketlerine önemli fırsatlar sunacağı ve iki ülke şirketlerine iş birliği imkanları sağlayacağı inancındayım. Bu, Rus özel sektörünün Türkiye'de daha fazla yatırım yapması demektir. Ayrıca Rus şirketlerinin ülkemizde LNG ve rafineri tesisleri inşasıyla, petrokimya endüstrisi alanlarında da faaliyetler gösterebileceklerini düşünüyorum.''

Rusya ile ticaretin yerel para birimleri üzerinden yapılması üzerinde çalıştıklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bu çerçevede Türkiye olarak biz iç mevzuatımızda mevcut kısıtlamaları kaldırdık. Bankalarımız tarafından Rus rublesi üzerinden işlem yapılması mümkün hale gelmiştir. Mütekabiliyet uyarınca Rus bankalarının da Türk Lirası üzerinden işlem yapmaya başlamaları yönündeki beklentimizi Rus muhataplarımıza hatırlattık. Yarın tekrar hatırlatacağız. Çünkü hızla mesafe almak istiyoruz.

Bu gerçekten çok çok önemli bir adım.Dünyada belki de şu anda son dönemlerin bir ilki olacak hoplatan bir adımdır. Rastgele bir olay değil. Kur ayarlamaları ile emilen ve sömürülen bir insanlık vardı. Şimdi bunu ortadan kaldırıyorsunuz. 'Ben kendi kaderimi kendim belirlerim veya biz iki ülke kendi kaderimizi kendimiz belirleriz' diyorsunuz. Bu kayıpları kazanca dönüştürüyorsunuz. Çok önemli bir adım.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title