Haberler

Ekrar)

Halkbank ve Elektrik Dağıtım Özelleştirmelerinin Ertelenmesinin Ardından Yüzde 51'inin Blok Satışı Gündeme Gelen Petkim Son Yıllarda Gerçekleştirdiği Yatırımlar ve Mali Tablolarda Sağladığı İyileşme ile Özelleştirmeye Hazır Olduğunu Ortaya Koyuyor.

Halkbank ve elektrik dağıtım özelleştirmelerinin ertelenmesinin ardından yüzde 51'inin blok satışı gündeme gelen Petkim son yıllarda gerçekleştirdiği yatırımlar ve mali tablolarda sağladığı iyileşme ile özelleştirmeye hazır olduğunu ortaya koyuyor.

Pektim Petrokimya Holding A.Ş. Genel Müdürü Kenan Yavuz, ihale sürecinin resmen başlatıldığı bugünlerde Petkim'in yapmış olduğu son yatırımları, yatırım hedeflerini, Türk sanayisindeki yerini ve dünya pazarındaki önemini anlattı.

Petkim'in son 20 yılda en yüksek satış ve üretim rakamlarına 2006'da eriştiğini ve son yıllarda yatırımlardan kaynaklanan zararların geçen yıl net kara dönüştüğünü belirten Kenan Yavuz, "2006 yılında Petkim tarihsel olarak en yüksek üretim ve satış rakamlarına ulaştı. Petkim'in son 20 yıllık süreçte en yüksek cirosu 1.1 milyar dolardı. Şimdi ise 1.6 milyar dolar ciroya ulaştık. Bunun iki tane nedeni var, biri fiziki büyümemiz yani kapasitelerimizin artmış olması, diğeri petrol fiyatlarından kaynaklanan ürün fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Net kar artı, amortisman olarak ise yaklaşık 140 milyon dolarlık bir karlılığa ulaştık" dedi.

Yavuz, Petkim'in Türkiye'de en yüksek kredi notuna sahip şirketlerden bir tanesi olduğunu belirterek, "Zaten Petkim son 5 yılda gerçekleştirdiği 550 milyon dolarlık yatırımın tamamını kendi öz kaynaklarından karşıladı. Petkim şu anda Türkiye'deki sanayi sektöründeki en güçlü finansal pozisyona sahip. Kredi borcu sıfır. Biz aynı zamanda uluslararası derecelendirme kuruluşundan not alıyoruz. Şu anda Türkiye'nin en yüksek kredi notuna sahip 7 şirketinden bir tanesiyiz. Dolayısıyla 2007 yılında planladığımız yatırımları öz kaynaklarımızdan karşılamayı düşünüyoruz. Çünkü dışarıdan kredi kullanmak yüksek maliyetli" dedi.

2006 yılında hedeflenen yatırımların gerçekleştirildiğine dikkat çeken Yavuz, açılan tesislerin Türk sanayisine de katkı sağladığını belirtti. Yavuz, "2005- 2006 yılları yatırımların yoğun olarak tamamlandığı yıllar oldu. Geçenlerde biri atık yakma tesisi diğeri kombine çevrim ve birleşik ısı güç santrali olmak üzere iki tane tesisimizi daha hizmete açtık. Bu iki tesise toplam 113 milyon dolarlık yatırım harcaması yaptık. Bu tesisleri sadece kendi ihtiyaçlarımız için değil Türkiye'deki bütün sanayicilerin hizmetine açtık. Nitekim bu tesisimizde dışarıdan atık kabul etmeye ve atıkları modern yöntemlerle yok etmeye başladık. İkinci tesisimizde doğalgaz dönüşümü tesisi. Elektrik ve buhar enerjisi üretiminde fuel-oil kullanıyorduk. Artık doğalgaz kullanıyoruz. İhtiyacımızın üçte ikisini doğalgazdan karşılar hale geldik. Diğer tesislerimizin açılmasıyla kalan üçte birini de önümüzdeki aylarda gerçekleştireceğiz. Ayrıca ilave elektrik enerjisi ve buhar enerjisi için de 50 mgw'lık yeni bir tribün kuruyoruz" diye konuştu.

YENİ YATIRIMLARLA ÜRETİM KAPASİTESİ YÜZDE 10 ARTACAK

Petkim'in dünya pazarındaki öneminin artığına dikkat çeken Yavuz, Petkim'in bir dünya markası olduğunu hatırlatarak, yeni tesisler kurmayı ve üretim kapasitesini yüzde 10 arttırmayı hedeflediklerini söyledi.

Yavuz, "2007'de yaklaşık 80 milyon dolar civarında bir yatırım yapmayı planlıyoruz. Dolayısıyla 2007-2008 yıllarında üretim kapasitemizi arttırmayı, 2006'nın yüzde 10 daha üzerine çıkmayı planlıyoruz, üretim miktarı ve satış miktarı olarak. Yeni yatırımlar sonrası devreye aldığımız ürünlerimiz gerek yurtiçinde gerek yurtdışında, Avrupa'da son derece beğeni topluyor. Petkim ürünlerinin tamamını ihraç edebilecek kalite düzeyine sahip bir dünya markasıdır. Dünyanın her tarafına ürünlerimizi ihraç edebiliyoruz. Bu kompleks mevcut alt yapısı itibariyle kapasitesini yüzde 100 daha arttıracak alt yapıya sahiptir. Dolayısıyla inşallah önümüzdeki dönemlerde Türkiye'nin ihtiyacı olan daha özel kimyasalları kompleksimizde üretecek yeni tesisler kurmayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz Petkim'in dünyadaki en iyi konuşlanmış sahalardan biri olduğunu belirterek, aynı zamanda Avrupa'daki en genç tesis olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin gerek uluslararası pazarlarda gerek iç pazarda en önemli ihtiyacının rekabet üstünlüğü elde edebilmek olduğunu savunan Yavuz, "Rekabet üstünlüğü elde edebilmek için böyle bir entegrasyona sahip olmak gerekir. Son dönemlerde yani 2002-2006 döneminde Petkim kapasite artırma modernizasyon, teknolojisini yenileme ve maliyet düşürme yatırımlarında yaklaşık 550 milyon dolar civarında yatırım harcaması gerçekleştirdi. Bu yatırım harcamaları sayesinde kapasitemizi yüzde 20 arttırırken teknolojimizi yeniledik ve bütün fabrikalarımızı bugün ki çağdaş teknolojinin gerekli kıldığı seviyeye getirdik. Dolayısıyla Petkim'in hiçbir noktasında teknoloji problemi yoktur. Yani bugün bu sektörde dünyada uygulanan teknolojiyi biz de uyguluyoruz. Zaten Petkim özellikle batı kanadının yani Avrupa'nın en genç tesislerinden bir tanesi. Biz burada hemen hemen tüm sektörlere, Türkiye'de ve dünyada üretim yapan otomotivden tekstile, beyaz eşyadan ambalaja, deterjan, kozmetik, ilaç sanayisine ham madde üretiyoruz" dedi.

TÜRKİYE PETROKİMYA PAZARI 2015'TE 13 MİLYAR DOLAR OLACAK

Yavuz, insanların günlük hayatta kullandığı her malzemede petrokimya ürünü olduğunu belirterek, bu sektörün üretmiş olduğu ara mallarına olan ihtiyacın her yıl dünya ekonomilerinin büyüme hızından daha hızlı büyüdüğünü söyledi. Yavuz, Türkiye'nin petrokimya alanında dünyanın en cazip pazarlarından biri haline geldiğini belirterek, "Dünya ekonomisi yüzde 2-3 büyürken, petrokimya ürünlerine olan talep yüzde 4-5 oranında büyüyor. Türkiye'de bu daha da hızlı. Son 15 yılda Türkiye'de ekonomi yüzde 4-5 civarında büyürken petrokimya ürünlerine olan ihtiyacın yüzde 12 büyüdüğünü görüyoruz. Yani bu prosesin ürettiği mallara olan ihtiyacın büyüme hızı, ekonominin büyüme hızından 3 kat daha yüksek. Bunun nedeni plastiklerin insan hayatında giderek daha fazla önem kazanmasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla 2006 yılında Türkiye'nin petrokimya ürünlerine olan ihtiyacı yaklaşık 6 milyar dolar. Bu 6 milyar doların 1.6 milyar doları pektim üretimiyle karşılandı. Geri kalan kısmını ithalat yoluyla karşıladı, bu da yüzde 72'ye tekabül ediyor. Aynı büyüme hızıyla devam ederse 2015 yılında Türkiye'nin petrokimyasallara olan ihtiyacı yaklaşık 13 milyar dolara ulaşacak. Bu da olağanüstü bir pazar, yani dünyanın en cazip pazarı oluyoruz diyebiliriz. Nitekim 2004-2006 döneminde de Çin ve İtalya'dan sonra 3. sıradaydık. Net ithalatçı olmamız itibariyle 2007-2008'den itibaren dünyanın en cazip pazarı olacağız, volume olarak değil ama net ithalatçı olma itibariyle dünyada en çok ithalat yapan pazarı konumuna geliyoruz" dedi. Yavuz, Petkim'in öncelikle iç pazarın ihtiyaçlarını karşıladığını, iç pazarın tüketemediği ürünleri ihraç ettiklerini belirtti. Yavuz, başta Avrupa, Amerika olmak üzere Rusya, Orta Doğu ve Uzak Doğu'nun da Petkim'in pazarları arasında yer aldığını söyledi.

Kuru Yük İskelesi'nin faaliyetlerine de değinen Yavuz, "Biz Türkiye ekonomisinin hizmetine açmamız gereken kolları açıyoruz. Kuru Yük İskelesini de üçüncü şahısların hizmetine açtık. Özellikle İzmir'deki Alsancak Limanı'ndaki sıkışıklığı da göz önünde bulundurursanız limanımız şu anda çok yoğun olarak çalışıyor. Gemiler burada hem ihracat hem ithalat anlamında bütün işlemlerini yaptırabiliyor. Dolayısıyla bu anlamda bölgeye önemli bir açılım getirdik. Bu kapsamda 3. şahıslara açtığımız bu bölümden yaklaşık 1.5 milyon dolar gelir temin edeceğiz" dedi.

Türkiye'nin en büyük petrokimya üreticisi Pektim 2005 yılını 98.55 milyon YTL zararla kapattıktan sonra 2006 yılında 57.99 milyon YTL (41.42 milyon dolar) net kar elde etmişti.

Halen, Pektim hisselerinin yüzde 54.79'u Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), yüzde 7'si ise Emekli sandığına ait. Geriye kalan yaklaşık yüzde 38.21'lik bölüm ise İMKB'de işlem görüyor.

Son olarak açılan ihalede yüzde 44'lük ÖİB ve yüzde 7'lik Emekli Sandığı hisselerinin blok satışı planlanıyor. İhalede ön yeterlilik başvuruları 14 Mayıs'a kadar yapılabilirken son teklifler 15 Haziran'a kadar verilebiliyor.

Şimdiye kadar Turcas Petrol - Socar ortak girişimi ve Zorlu Grubu Pektim ihalesi ile ilgilendiklerini açıkladılar.

ÖİB daha önce 2005 Nisan ayında düzenlediği bir halka arz ile Petkim'in yüzde 34.5'ini 287.7 milyon dolara yatırımcılara satmıştmedı.

(EY-YK-ER-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title