Haberler

Ünlülerin Çiniden Heykelleri

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde ünlülerin heykellerini yapan çini ustası Turgut Tuna, çini dünyasına farklı bir boyut kazandırdı.

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde ünlülerin heykellerini yapan çini ustası Turgut Tuna, çini dünyasına farklı bir boyut kazandırdı.

Çini ustası Turgut Tuna, Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı Yeniceabat köyünde açtığı çini çiftliğinde birbirinden ilginç çiniler yapıyor. Tuna'nın yaptığı Hürrem Sultan, Kanuni Sultan Süleyman, Türkan Şoray, Sezen Aksu'nun figürleri ve Okan Bayülgen'in baykuşu büyük beğeni topluyor.

Turgut Tuna, "Çocukluğumdan beri çiniye meraklıyım. Çini, ince, kırılgan ve oldukça asil bir yapıya sahiptir. Zarafeti olmayan dokunmamalı. Dört kapıdan geçmiş bir üründür çini. Toprağın hava, su ve ateşten geçmesiyle oluşmuştur. Muteber bir malzemedir. Aynı zamanda insana yakışan, insanı doğru ifade eden bir yapıya sahiptir. Bir insanı seçtiği çiniden daha güzel bir şeyin anlatacağına inanmıyorum" dedi.

Çininin Türklere has bir sanat olduğunu savunan Tuna, "Aslında çini yerine 'porselen modelli Türk seramikleri' demek daha doğru olur. Çini, özünde Çin'den gelen anlamı taşır. Seramiğe 'suni taştan kabuklar' demek de doğru olacaktır. Önce şekillendiriyorsunuz, sonra pişirip taşlaştırıyorsunuz. Taş kadar sağlam değil ama tercih ediliyor. Çiniyi anlayabilmek için öncelikle seramiği anlamak gerekiyor. Seramiği anlamadan çiniyi değerlendirmenin imkanı yok. Yurt dışındaki çinileri inceliyoruz. Lizbon'a kadar gittik. Gezdiğimiz pek çok ülkede Türk çinilerini gördük. Kendilerine bizim tekniklerimizi gösterdiğimiz zaman çok şaşırdılar. "Nasıl bunları akıtmadan yapabiliyorsunuz?" dediler. Orta Çağ Anadolu'sunda sırlı seramikler az da olsa Bizans ve Selçuklu sentezi gösterir. Kültürler birbirlerinden etkilenip bir şeyler alıyorlar ama Türk kültürü baskın" diye konuştu.

Çininin Türk'ün hüviyeti olduğunu ifade eden Tuna, "Çini bizim kimlik kartımızı gibi. Ülkemiz seramiğin hammaddesi bakımından da çok şanslı. Yaşadığımız coğrafyanın çini kültürünün ülkemizde gelişmesine büyük katkısı var. Taşların ve killerin tüm çeşitlerine rastlayacak ve onları kullanacak kadar şanslıyız. Bu köklü medeniyette çininin merkezi İznik olarak görülüyor ama en son Bursa'da kale içinde yapılan kazı çalışmalarında çini fırınları ortaya çıktı. İznik ile aynı döneme ait çini örnekleri var aralarında. Çiniyi geliştirecek enstitüler gerekiyor. Bu güzel değerin ziyan olmaması ve korunması için müzeler gerekiyor. İnsanlara tanıtmak lazım. Bunlar da maalesef ki desteksiz olabilecek şeyler değil" diyerek destek istedi.

İznik'te çini müzesi kurulmasını isteyen Turgut Tuna, "Şu an İznik'te 120 civarında atölye var ve büyük bir üretim gerçekleşiyor. Bu üretim zamanla daha da gelişecek. Böylesine değerli bir çini üretim merkezinde destekler ve yatırımlar şart. Bursa zaten tam anlamıyla bir açık hava müzesi. Bir de çini müzesi yapılırsa bu proje gerek Bursa'nın gerekse Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlar" dedi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Hürrem Sultan Osmangazi İznik Ekonomi Haberler

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (3 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Survivor'da kim elendi? Survivor Hilmi Cem elendi mi? 3 Haziran Survivor'a kim veda etti? MasterChef yeni sezon fragmanı yayınlandı! MasterChef Türkiye 2024 ne zaman başlıyor? MasterChef yeni sezon yarışmacıları kimler? LGS sınav gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2024? LGS sınav görevi ücreti ne kadar? MAYIS AYI ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranı artacak mı, beklentiler neler? Resmi Gazete bugün (2 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK? Yüzde 25 kira zam sınırı devam ediyor mu? Kira artış oranı ne kadar oldu? Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi, kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor'da bu hafta kim gitti? Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 3 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı?
Yozgat'ta 20'nin üzerinde sokak köpeği ölü bulundu

Yozgat'ta 20'nin üzerinde sokak köpeği ölü bulundu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title