Haberler

Siirt'te 3 bin kişiye istihdam sağlayacak çinko izabe tesisi kasım ayında açılacak

Güncelleme:

Siirt'te yapımında sona gelinen ve faaliyete girdiğinde 3 bin kişiye istihdam sağlaması planlanan Türkiye'nin ilk çinko metal külçelerini üretecek çinko izabe tesisinin kasım ayında açılacağı bildirildi.

Siirt'te yapımında sona gelinen ve faaliyete girdiğinde 3 bin kişiye istihdam sağlaması planlanan Türkiye'nin ilk çinko metal külçelerini üretecek çinko izabe tesisinin kasım ayında açılacağı bildirildi.

AK Parti Genel Başkan Danışmanı ve Lineer Metal AŞ Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, beraberinde Katar ve Mısırlı yatırımcılarla Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) Türk-Katar ortaklığıyla kurulacak tesiste incelemede bulundu.

Fabrikadaki inşaat ve montaj çalışmalarıyla ilgili bilgi veren proje koordinatörü Yüksek Mühendis Emin Gültekin, fabrikadaki çalışmaların kasım başı itibarıyla deneme üretimi yapacak noktaya ulaşacağını bildirdi.

Fabrikanın temelinin 11 Ocak 2020'de atıldığını anımsatan Gültekin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ve bazı teknik nedenlerle inşaat çalışmalarının geçen yılın ağustos ayında başlanabildiğini anlattı.

Aktay'ın destekleriyle bütün olumsuzluklara rağmen çalışmaların özveriyle sürdürüldüğünü belirten Gültekin, en az 2 yılda yapılabilecek çalışmaları bir yıla sığdırdıklarını kaydetti.

Yasin Aktay da Kovid-19'a rağmen fabrikayı 14 ayda bitirmiş olacaklarını söyledi.

Kasım başı itibarıyla deneme üretimleriyle açılışa hazır hale gelecek fabrikanın 3 bin kişiye de istihdam sağlayacağını bildiren Aktay, fabrikanın sadece meta üretmeyeceğini, Türkiye için daha önce olmayan yeni bir teknoloji ve bilgiyi de üretip milli servete dahil etmiş olacaklarını aktardı.

Türkiye'nin halihazır çinko ihtiyacının dışarıdan ithal edildiğini ve bunun 250 bin ton olduğuna değinen Aktay, bu tesisin ilk bazının çalışmasıyla, ihtiyacın 45 bin tonunun karşılanacağını bildirdi.

Çinkonun çok stratejik ve teknolojik bir ürün olduğunu belirten Aktay, "Şu anda ülkemizin, Hakkari, Şırnak, Siirt ve Bitlis'imizin sahip olduğu maden kapasitesiyle biz bu tesisle Türkiye'nin çinko ihtiyacının tamamını karşılayacak hatta bir aşama sonra ihraç edecek seviyeye gelecek bir hamlenin ilk adımını atmış oluyoruz." dedi.

Yatırımların çinkoyla sınırlı kalmayacağını aktaran Aktay, dışarıya bağımlılığı azaltmak için kurşun, bakır, demir, krom gibi metallerle ilgili de bir süreci başlatmış olduklarını ifade etti. Aktay, şöyle devam etti:

"Bu girişimde elini ilk etapta tecrübesiyle, sermayesiyle taşın altına koyma cesaretini gösteren değerli hemşehrimiz, genç, dinamik ve idealist iş adamı kardeşim Fikret Baydarman'a çok teşekkür ediyorum. Tabii ki şu anda bu ziyarette bize refakat eden, yine bize ve bu projeye inanarak, Türkiye'ye yatırım yapmayı İslam dünyasının iş adamları üzerinde ahlaki bir borç gibi gören, hisseden ve bunu her vesileyle ifade eden Katar ve Mısırlı iş adamı kardeşlerimize de çok teşekkür ediyoruz. Onlar da verdikleri yatırım kararının hızla ve en yüksek kalitede gerçekleşmekte olduğunu görerek inançlarını, güvenlerini tazelediler. İnşallah kasım ortaları itibarıyla tesisin açılışında hepimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla bir arada olacağız. O açılışta, aynı zamanda teknik-mühendislik proje hazırlıkları tamamlanmış olan diğer tesislerimiz için de temel atmış olacağız."

Kaynak: AA / Ekonomi

Siirt Haberler

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Düştükleri notu görmeniz lazım! Fenerbahçe'den Galatasaray'a maç sonu olay gönderme

Düştükleri notu görmeniz lazım! Fenerbahçe'den Galatasaray'a maç sonu olay gönderme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title