Haberler

Dolar 1,99 Lira Sınırına Yükseldi

Garanti Yatırım Başekonomisti Altınsaç: "TL'de baskının diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde olduğu gibi devam edeceğini düşünüyoruz" HSBC Portföy Stratejisti Çakıroğlu: "Bu haliyle bakıldığında Merkez Bankası'nın ara bir Para Politikası Kurulu toplantısı dahi gerçekleştirmek durumunda kalabileceğini düşünüyoruz"

Dün akşam açıklanan Fed tutanaklarının ardından ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselmesi ile birlikte dolar gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel TL karşısındaki artışını sürdürdü ve 1,9894 ile tarihinin en yüksek seviyesini gördü.

Dün Merkez Bankası'nın istisnai gün açıklamasına ek olarak istisnai günlerde de en az 100 milyon dolar döviz satacağını açıklaması ile TL ilk başta değer kazanırken, bu toparlanmanın kısa sürdüğü ve küresel piyasalara paralel olarak doların yükseliş eğilimini devam ettirdiği görüldü. Dün akşam saatlerinde açıklanan Fed toplantı tutanaklarının ardından doların yükselişi ivme kazandı ve bugün bankalararası piyasada 1,99 lira sınırına kadar yükseldi.

Öte yandan Merkez Bankası bu sabah yaptığı açıklama ile bugünden başlayarak, ek parasal sıkılaştırma günlerinde açacağı döviz satım ihalesi miktarının saat 10.30'da bildirileceğini ve bunun bir kereye mahsus olmak üzere yukarı yönlü revize edilebileceğini belirtti. Ayrıca bugün saat 16.30'da yapılacak döviz satım ihalesinin de minimum 350 milyon dolar olacağının kaydedildiği duyuruda, ek parasal sıkılaştırmanın bittiği günden sonraki normal günde de döviz satım ihalesinin yapılacağı ifade edildi.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan analistler, Fed politikalarındaki belirsizlik sürdükçe gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskının süreceğini belirtiyor.

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, sabah saatlerinde döviz sepetinin 2,32'yi aştığını ve bir miktar gevşeme görülse de TL'deki baskının tıpkı diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde temel açıdan bekledikleri gibi devam edeceğini düşündüklerini kaydetti.

Tüm gelişmekte olan piyasaların önemli bir trend değişimine girdiğini düşündüklerini aktaran Altınsaç,  "Dolayısıyla bu trend değişikliğini Merkez Bankası politikaları ile değiştirmek çok da mümkün gözükmüyor, yalnızca yan etkiler ya da baskının büyüklüğünün bir miktar azaltılmasını bekleriz" dedi.

"Yeni faiz artırımları gündeme gelebilir"

HSBC Portföy Yönetim Stratejisti Ali Çakıroğlu ise, TL üzerindeki baskılar sona ermeden, Türk varlık fiyatlarındaki satıcılı seyrin sürebileceğini belirterek, Fed kaynaklı global likidite kaygıları da göz önünde bulundurulduğunda, gecelik borç verme faizindeki mevcut seviyelerin kur üzerindeki baskıları bertaraf etmek için yeterli olmayacağı kanaatinde olduğunu söyledi.

Bu haliyle bakıldığında Merkez Bankası'nın ara bir Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı dahi gerçekleştirmek durumunda kalabileceğini dile getiren Çakıroğlu, yeni faiz artırımlarının (gerek haftalık repo, gerekse gecelik borç verme) gelebileceğini düşündüklerini kaydetti. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Para Politikası Kurulu Garanti Yatırım Merkez Bankası Fed Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title