Haberler

Avrupa'nın Birincisi Türkiye

Güncelleme:

Türkiye; birleşme ve satın alma işlemlerinde 11 ülke arasında, birinci sıraya yükseldi.

Birleşme ve satın alma işlemlerinde, Türkiye 272 işlem ile Orta ve Güneydoğu Avrupa'nın birincisi

Ernst & Young, Orta ve Güneydoğu Avrupa Birleşme ve Satın Alma Barometre Raporu 2011 sonuçlarını açıkladı. Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya ve Türkiye'nin yer aldığı 11 Orta ve Güneydoğu Avrupa ülkesini kapsayan rapor sonuçlarına göre; Türkiye 13,7 milyar dolar büyüklük yaratan 272 işlemle 2011 yılında en fazla birleşme ve satın alma yapılan ülke oldu.

Türk şirketlerinden Mey İçki'nin 2,1 milyar dolara İngiliz Diageo Plc. tarafından ve Acıbadem Sağlık Grubu'nu %75 hissesinin 1,3 milyar dolara Malezyalı Integrated Healthcare Holdings ve Khazanah Nasional Berhad tarafından satın alınması işlemleri ile Genel Enerji iştiraklerinden Genel Energy International'ın İngiliz Vallares şirketiyle 2,1 milyar dolarlık işlem hacmiyle birleşmesi, 2011 yılı boyunca bölge ülkelerinde yapılan en büyük 10 işlem arasında yer aldı.

İşlem adedinde Türkiye, işlem hacminde Polonya birinci

Rapora göre, 2010 yılında birleşme ve satın alma işlemlerinde 2. sırada yer alan Türkiye, 2011 yılı boyunca yaptığı işlem adedi ile kendi rekorunu kırdı ve zirveye yerleşti. Polonya'nın ikinci sıraya gerilediği bölgede, 2010 yılında gerçekleştirilen 1,002 işlem, 2011 yılında yüzde 11 artış ile 1,116 rakamına ulaştı. Bölgede 2011 yılı boyunca gerçekleştirilen işlemlerin tahmini parasal büyüklüğü 49,5 milyar dolar olarak açıklandı. Bu, bir önceki yıla oranla yüzde 48'lik bir artışı ifade ediyor. 11 ülke arasındaki karşılaştırmada işlem hacmi bakımından birinci sırayı ise tahmini 21,2 milyar dolarlık işlem bedeli ile Polonya alırken, Türkiye 13,7 milyar dolarlık işlem hacmi ile ikinci sırada yer alıyor.

Yurtiçi alımlar arttı

2010 yılında tutarı 100 milyon doları aşan 50 işlem yapılmışken bu rakam 2011 yılında 62'ye ulaştı. Bölgedeki işlemlerin yüzde 76'sını stratejik yatırımcılar gerçekleştirirken, finansal yatırımcıların en çok faaliyet gösterdiği ülkeler Macaristan, Romanya, Slovenya ve Hırvatistan oldu. Geçen seneye kıyasla yüzde 5 artış gösteren yurtiçi alımlar, yüzde 57 ile işlemlerin ağırlıklı kısmını oluşturuyor. Yapılan işlemlerin yüzde 9'luk kısmını oluşturan dış alımlarda ise 28 işlem ile Polonya birinci sırada. Polonya'yı ise 23 işlemle Türkiye izliyor.

Üretim sektörü revaçta

Rapor sonuçlarına göre, değeri en yüksek işlemler Telekom & Medya, Kimya ve Bankacılık & Finansal Hizmetler sektörlerinde gerçekleştirildi. En fazla sayıda işlem gerçekleştirilen sektör ise, her ülke için farklılık gösterse de, 163 işlemle üretim sektörü oldu. Bunu, 130 işlemle hizmetler sektörü, 110 işlemle enerji ve madencilik sektörleri izliyor. Türkiye de; Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Sırbistan ve Slovenya gibi en çok işlemi üretim sektöründe gerçekleştiren ülkelerden biri oldu.

Bölge genelinde 100 milyon doların üzerinde gerçekleşen işlemlerde ortalama işlem tutarı, 610 milyon dolar olurken, bu işlemlerin toplam işlem sayısı içerisindeki payı ise yüzde 5,6 oldu. 100 milyon doların altında gerçekleşen işlemlerdeki ortalama büyüklük ise 13 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ernst & Young Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler konu ile ilgili açıklamasında, Birleşme ve Satın Alma Barometresi 2011 yılı sonuçlarının kendileri açısından şaşırtıcı olmadığını, Türkiye'nin son yıllarda sadece bölgede değil, tüm dünyada dikkat çeken bir ülke olduğunu, siyasi ve ekonomik istikrar ile birlikte, yüksek büyüme hızı ve demografik faktörlerin, Türkiye'yi yerli ve yabancı yatırımcıların yaptıkları birleşme ve satınalma işlemleri açısından çok cazip kıldığını ve Türkiye'nin bu başarısının önümüzdeki yıllarda da devam etmesini beklediklerini söyledi.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Hırvatistan Polonya Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title