Haberler
BBC

Katar'ın aracılık ettiği anlaşma ile serbest bırakılan ABD vatandaşları Tahran'dan ayrıldı

Güncelleme:

Katar'ın aracılık ettiği bir anlaşma kapsamında serbest bırakılan beş tutuklu ABD vatandaşı uçakla Tahran'dan ayrıldı. İran Devrim Muhafızları’na yakın Fars Haber Ajansı da bu kişilerin Katar’a ait bir uçakla Tahran’dan ayrıldığını duyurdu. Mahkum değişimi, bir yıl süren dolaylı görüşmelerin ardından geçen ay sonuçlanan anlaşmanın bir parçası.

Katar'ın aracılık ettiği bir anlaşma kapsamında serbest bırakılan beş tutuklu ABD vatandaşı uçakla Tahran'dan ayrıldı.

BBC'ye konuşan bir yetkili, İran’da cezaevinde tutulan ve anlaşma kapsamında serbest bırakılan 5 kişinin 2 akrabalarıyla birlikte Tahran'dan ayrıldığını bildirdi.

Yetkilinin verdiği bilgiye göre, bu kişilere Katar Büyükelçisi de eşlik ediyor.

İran Devrim Muhafızları’na yakın Fars Haber Ajansı da bu kişilerin Katar’a ait bir uçakla Tahran’dan ayrıldığını duyurdu.

Uçağın Katar'ın başkenti Doha'ya inmesi bekleniyor.

İran pasaportu da bulunan dört erkek ve bir kadının, Güney Kore'de tutulan dondurulmuş İran fonlarından 6 milyar doların Doha'daki bankalara ulaştığı onaylandıktan sonra Tahran'dan ayrılmalarına izin verilmesi bekleniyordu.

Karşılığında, ABD yaptırımlarını ihlal etmek başta olmak üzere çeşitli suçlamalarla ABD hapishanelerinde tutulan beş İranlı da serbest bırakılacak.

Mahkum değişimi, bir yıl süren dolaylı görüşmelerin ardından geçen ay sonuçlanan anlaşmanın bir parçası.

İran'ın kötü şöhretli Evin hapishanesinde tutulan Amerikalılara, yakında serbest bırakılacakları bir çok kez söylenmişti.

Bu kişiler arasında 51 yaşındaki Siamak Namazi, 59 yaşındaki iş insanı Emad Shargi ve aynı zamanda İngiliz vatandaşı olan 67 yaşındaki çevreci Morad Tahbaz var.

ABD Başkanı Biden'ın, uzun süredir İran tarafından pazarlık kozu olarak kullanılan Amerikalıları ülkelerine getirmesi isteniyor.

Bu anlaşmayla, İran'ın Güney Kore'ye petrol satışından elde ettiği para serbest kalacak. Ancak Katar bankalarına yatırılan fonlar üçüncü şahıslar tarafından yalnızca gıda ve ilaç gibi malların satın alınmasındak kullanılabilecek.

Takas tartışmalı görülüyor.

Önde gelen ABD'li Cumhuriyetçiler ve İranlı aktivistler, bunun sadece daha fazla rehin almayı teşvik edeceğini söylüyor.

Ancak mahkumlar ve sevdikleri için bunun anlamı farklı.

BBC

Devrim Muhafızları Mahkum Tahran Katar İran Dünya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Sergen Yalçın Beşiktaş'a mı geliyor? #9917 Sergen Yalçın Beşiktaş ile anlaştı mı? 1 Dolar alış ve satış ne kadar? Kapalıçarşı Dolar fiyatı ne kadar? CANLI Dolar kuru! ANKET GELDİ: AK Parti neden kaybetti? AK Parti yerel seçimde neden oy kaybetti, ilk sırada ne var? #128204 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü okullar tatil olacak mı? Kabine Toplantısı ne zaman, saat kaçta? 29 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Anneler gününe özel sözler neler? Anneler günü için anlamlı, kısa mesajlar! Anneler Günü hediye fikirleri neler? #128144 El yapımı anneler günü hediyesi ne yapılır? Anneler Günü Hediyesi ne olur? Şehmus Özer kimdir, neden öldü? Şehmus Özer hangi takımlarda oynadı? 29-30 Nisan Bursa'da elektrik kesintisi olacak mı? Bursa'da hangi mahallede, nerede elektrik kesintisi olacak? Ankaraspor-Nazilli Belediyespor maçında ne oldu? Ankaraspor- Nazilli Belediyespor maçında şike mi oldu? Hangi ülkede İspanyolca konuşan sayısı daha fazladır? Kim Milyoner Olmak İster'de soruldu; Meksika, Arjantin, İspanya... Anneler Günü ne zaman, kaç gün kaldı? #128144 2024 Anneler Günü hangi güne denk geliyor? Aycan Yanaç sevgilisini kimle yakaladı? Aycan Yanaç olayı nedir, sevgilisi ne yaptı? Kobra Murat kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Kobra Murat kaç yaşında, nereli? Kobra Murat biyografisi! Pınar Deniz ve Kaan Yıldırım evleniyor mu? #128141 Pınar Deniz ve Kaan Yıldırım ne zaman evlenecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title