Haberler

Dr. Gül; "Tüberkülozdan (Verem) Her Yıl 1,5 Milyon İnsan Yaşamını Yitirmektedir"

Tüberküloz günü münasebetiyle bir program düzenlendi.

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından

Tüberküloz günü münasebetiyle bir program düzenlendi.

Kırklareli Halk Eğitim Merkezi (HEM) ve Akşam Sanat Okulu'nda (ASO) düzenlenen program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Program, Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Bahadır Gül tarafından tüberküloz hakkında bilgiler verildi. Gül, Tüberküloz dünyada her yıl 9 milyon yeni hastada ortaya çıktığını ve 1,5 milyon kişinin bu hastalıktan yaşamını yitirdiğini söyledi.

Tüberküloz hastalığının, solunum yolu ile akciğerlere giren verem mikrobunun yol açtığı bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirterek;

"Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 1996 yılından beri 24 Mart gününü Dünya Tüberküloz Günü olarak belirlemiş ve bu tarihten itibaren günün anlamına yönelik etkinliklerin düzenlenmesinin önermiştir.

Tüberküloz hastalığı en sık akciğer olmak üzere tüm organları tutabilir. Dünya nüfusunun üçte biri basili enfektedir. Verem basili ile enfekte olanların yüzde 10'unun yaşamlarının bir döneminde verem hastalığı olma ihtimali vardır. Her yıl yaklaşık 9 milyon yeni hasta ortaya çıkmakta, 1,5 milyon insan veremden ölmektedir. Kayıtlara göre Türkiye'de her yıl 16 bin kişi verem hastalığına yakalanmaktadır. Türkiye'de 10-15 milyon nüfusun enfekte olduğu, yani vücutlarında verem mikrobu olduğu tahmin edilmektedir. Gelişmiş ülkeler göre, verem hastalığına yakalanma oranı hala çok yüksektir. Kırklareli'de 3 Verem Savaş Dispanseri bulunmaktadır. 2012 yılında tedaviye alınan hasta 103 kişi, 2013 Şubat ayı sonu itibariyle tedavisi devam eden 58 kişi bulunmaktadır. Verem mikrobu güneş görmeyen ortamlarda uzun süre3 canlı kalabilir. Güneşten gelen ultraviyole ışınları verem mikrobunu kısa sürede öldürür. Tüberküloz hastalığı yüzde 70 akciğerlerde, yüzde 30 diğer organlarda görülmektedir" dedi.

Bilgilendirmenin ardından Kırklareli Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Süheyla Solak tarafından müzik dinletisi ile program son buldu. Programa, Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aktaş, Halk Sağlığı Müdürü Nihat Kutluay, İl Sağlık Müdürü Metin Bozkır, İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Korkmaz, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

(ŞG

26.03.2013 12: 23: 28

TSI

NNNN - KIRKLARELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Dünya Sağlık Örgütü Kırklareli Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title