Haberler

Dp: "Ekonomi Dökülmeye Başladı, Yeni Program Lazım"

Demokrat Parti (Dp), Reel Sektörde Giderek Artan Şirket Kapanışları ve İflaslara Dikkat Çekerek, Önlem Alınması Uyarısında Bulundu. Tüketicinin Ağır Borç Yükü Altında Olduğunu, Talepdeki Daralmanın Sektörleri Zorda Bıraktığını, Hükümetin Ekonomiyi Geri Plana Attığını Bildiren Dp, Yeni Bir Ekonomik Programa İhtiyaç Olduğunu Vurguladı.

Demokrat Parti (DP), reel sektörde giderek artan şirket kapanışları ve iflaslara dikkat çekerek, önlem alınması uyarısında bulundu.

Demokrat Parti Ekonomik Mali İşler Strateji Ve Ar-Ge Başkanı Sabri Erdil, yaptığı açıklamada, yılın ilk beş ayında kapanan işletme sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.77 oranında artış gösterdiğini belirtirken, bu sürecin devamlılık kazanabileceğine işaret etti. Erdil, şirketlerde yaşanan iflasların bir "domino etkisi" yaratabileceğini de belirterek, "Ayrıca borç batağındaki tüketicinin taahhütlerini yerine getiren finans kuruluşlarının riskleri taşıma yeteneğinin ne kadar daha devam edeceği belli olmaz" dedi.

-TÜKETİCİNİN BORÇ YÜKÜ AĞIRLAŞTI

Tüketicinin borç yükünün giderek arttığına işaret eden Erdil, 2006 yılında 17 bin 281 kişi olan borçlu sayısının 2008 yılının sadece ilk dört ayında 41 bin 345 olduğunun altını çizdi. Benzer durumun kredi kartı borçluları için de geçerli olduğunu ifade eden Erdil, "2007 yılında 200 bin 367 kişi iken, 2008 yılının sadece ilk dört ayında 180 bin 367 kişiye çıkmıştır" dedi.

-TALEP DARALMASI SEKTÖRLERİ ZORLUYOR

İş dünyasının tam kapasite ile çalışmamasının iç pazardaki talep eksikliği olmasının yapılan araştırmalarla ortaya çıktığını belirten Erdil, şunları kaydetti:

"Beyaz eşya sektörü, tekstil sektörü ve inşaat sektöründe son iki aydır iç pazar için daralma başlamıştır. İmalat sanayinde kullanılan doğal gaz, petrol ve elektrik enerjisinde son beş ayda iki kez zam yapılmış ve son zamlarda doğal gazda yüzde 8.3, elektrikte yüzde 12.7 oranında fiyat artışı ortaya çıkmıştır. Girdi ve enerji maliyetleri sürekli artan işletmeler uzun dönemde durumu fiyatlarına yansıtmak zorundadır. Sonuçta son dönemlerde olduğu gibi iş dünyası hem durgunluğu hem de enflasyonu birlikte yaşamaktadır."

-EKONOMİ ARKA PLANA İTİLDİ

Türkiye'nin yaşadığı dört krizden sonra AKP hükümetinin ekonomiyi gündeme getirdiğini savunan Erdil, "Ancak hükümet yapısal bir içerik taşıyan, bütüncül bir ekonomik program veya düzenleme ortaya koyamamıştır" dedi. Erdil, AKP iktidarının ülke ekonomisi, toplumsal huzur ve ülkenin ulusal çıkarlarını koruma konusundaki sorumluluğunun farkında olmadığını ifade ederek, "İktidar olma ile muhalefet olma arasındaki önemli ayrım bu sorumlu farkındalıktır" dedi.

-YENİ BİR EKONOMİK PROGRAMA İHTİYAÇ VAR

Gelinen aşamada "kritik bir ekonomik sürecin" başlayabileceğini ve yeni bir ekonomik programın şart olduğunu vurgulayan Erdil, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Önlem için her zaman ifade edildiği gibi hükümet ekonomiyi önceleyerek hem küresel, hem de yerel içerikli etkin risk analizi ve gelecek öngörümü yapması gerekir. Hızla yükselen enflasyona, artan kuraklık ve dünyada artan enerji fiyatları krizi gibi konularda kısım kısım üretilecek mevzi önlemler yerine bütüncül bir yaklaşımla kaybolan güveni tekrar kazandıracak yapısal dönüşüm içeren bir ekonomi programına ihtiyaç olduğu kanısı yaygındır." (ANKA)

(TT/KEN/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title