Haberler

Davutoğlu: Esad'ı İstekli Ülkeler Koalisyonu Durduracak

İtalyan La Repubblica gazetesinin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kimyasal kullanıldığının kanıtlanabilmesi için Suriye rejiminin BM müfettişlerine tam erişim imkanı sağlamasını istediklerini belirterek, "Esad buna izin"...

İtalyan La Repubblica gazetesinin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kimyasal kullanıldığının kanıtlanabilmesi için Suriye rejiminin BM müfettişlerine tam erişim imkanı sağlamasını istediklerini belirterek, "Esad buna izin vermezse, her şey onun sorumluluğunda olacaktır. Bu durumda 'istekli ülkeler koalisyonu' onu durduracaktır" dedi.

İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino ile görüştükten sonra gazete yazarlarından Vincenzo Nigri'ye mülakat veren Bakan Ahmet Davutoğlu, Suriye ve Mısır'daki gelişmeleri değerlendirdi. Mümkün olan ve hayal edilebilecek bütün 'kırmızı çizgilerin' Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından aşıldığını anlatan Davutoğlu, "Suriye şimdi Birleşmiş Milletler'in (BM) inceleme heyetine, kimyasal kullanımının araştırılması için derhal izin vermezse, bu onun suçluluğunun örtülü kanıtı olacaktır" diye konuştu.

Davutoğlu, "Suriye'de Esad rejimi tarafından kimyasal saldırı yapıldığına dair ne tür somut bilgilere sahipsiniz?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Kimyasal silahlarla bir saldırı olduğu gerçeğine ilişkin genel bir fikir birliği var, bu kadar çok kişiyi öldürmenin başka yolu olamazdı. Ancak asıl soru şu: Bunu kim yaptı? Bunun sorumlusunun bulunması için BM'nin derin inceleme yapmasına ihtiyaç var. Aralarında İtalya ve Türkiye'nin de bulunduğu Suriye'nin Dostları Grubu, şu an Suriye'de bulunan BM müfettişlerinin görev süresinin uzatılması ve genişletilmesi konusunda Genel Sekreter Ban Ki Moon'dan talepte bulunduk."

İranlı meslektaşıyla da bu konuyu görüştüğünü ve bu fikri destekleyeceklerini zannettiğini bildiren Davutoğlu, "Bu Esad rejimi için bir test olacak: Suriyeliler bu saldırıyı kınıyor ve kimyasal silahlarla bir alakalarının olmadığını söylüyorlar. O halde masum olduklarını kanıtlamak için her şeyi açmalılar. Gizlerlerse, BM müfettişlerini engellerlerse bu suçluluklarının kanıtı olacaktır" diye konuştu.

KIRMIZI ÇİZGİ ÇOK KEZ AŞILDI

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, ABD Başkanı Barack Obama'nın belirlediği meşhur kırmızı çizgiyi aşıp aşmadığına ilişkin örnek vermesi istenen Davutoğlu, "Bu ilk kez olmadı, Esad kırmızı çizgiyi çok kez aştı. Tansiyonun yükselmesine bakın: sivilleri vuran keskin nişancılarıyla başladı, daha sonra top mermisi, hava bombardımanı ve halkına karşı füze saldırısı. Şimdiye kadar uluslararası toplumdan herhangi bir yanıt gelmiyordu. Ancak şimdi BM Güvenlik Konseyi, orada çalışabilmek için teknik elemanlar gönderdi ve böylece BM, Suriye konusunda belirleyici ve kesin bir çözüme ilişkin tutum alabilmelidir" diyerek açıklamalarını sürdürdü.

İSTEKLİ ÜLKELER ÇÖZÜMÜ

Güvenlik Konseyi'nin ne tür bir karar almamasını beklediği sorulan Davutoğlu, "Buna benzer bir durumu Bosna'da, Srebrenitsa'da yaşadık; Güvenlik Konseyi yeterli bir güçle cevap veremediği zaman olan olmuş, bir gecede 8 bin kişi öldürülmüştü. O zaman uluslararası toplum, birlikte hareket etmek isteyen ülkeler 'İstekli Ülkeler Koalisyonu' oluşturdular ve beraberce harekete geçtiler" diye yanıt verdi.

Suriye'ye yönelik 'İstekli Ülkeler Koalisyonu'nun askeri müdahalesi olasılığını düşünüp- düşünmediği sorulan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"BM müfettişlerine orada tam erişimin sağlanmasını istiyoruz. Ancak, Esad buna izin vermezse, bu tamamen onun sorumluluğunda olacaktır. Bu durumda 'İstekli ülkeler koalisyonu' onu durduracaktır" diye konuştu.

MISIR'DAKİ DARBE SONRASI 3 TEHLİKE

Mısır'da yaşanan darbe konusundaki sorulara da muhatap olan Davutoğlu, Türkiye'nin orada yaşananlara ilişkin ilk harekete geçenler arasında yer almasının hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:

"Çünkü 3 tehlike gördük. İlki Mısır'ın içinde: Bir ülke ki bir devlet başkanı tutuklandı ve bundan sonra hiçbir siyasi lider kendisini güvende hissedemeyecek. İkincisi: Mısır, bölgede referans ülkedir ve negatif bir domino etkisiyle karşı karşıya kalabiliriz. Üçüncüsü: Radikalizm bölge genelinde yayılabilir, bazıları tüm Akdeniz'de terörizme başvurabilir. Bu hepimizi ilgilendiriyor."

EÇ(AÖ/İD - Roma

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Birleşmiş Milletler Ahmet Davutoğlu Beşşar Esed Suriye Dünya Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title