Haberler

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (4)

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Astana ve Soçi süreçleri ile Suriye'deki gelişmeleri kapsamlı bir şekilde değerlendirmek açısından, Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin yakın zamanda üçlü bir zirve yapabileceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Astana ve Soçi süreçleri ile Suriye'deki gelişmeleri kapsamlı bir şekilde değerlendirmek açısından, Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin yakın zamanda üçlü bir zirve yapabileceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Suriye hava sahasının Türk jetlerine kapatıldığına dair iddiaların sorulması üzerine Kalın, bunun askeri planlamalarla ilgili operasyonel bir detay olduğunu belirtti.

Genelkurmay Başkanlığı, Harekat Daire Başkanlığı, İstihbarat Teşkilatı'nın bunu, her gün en kapsamlı bir şekilde değerlendirdiğini anlatan Kalın, şöyle konuştu:

"Her gün bununla ilgili planlar hayata geçirilirken, sahadaki gelişmeler, hava şartları ve diğer unsurlar dikkate alınarak bununla ilgili planlar yapılır. Şu anda bütün o ihtimaliyet hesapları dikkate alınmak suretiyle operasyon devam ediyor. Operasyonun durması diye bir şey söz konusu değil. Azez tarafından, diğer bölgelerden, güneyden, direkt bizim sınırımızdan, Reyhanlı tarafından, her taraftan şu anda Afrin'i kuşatma harekatı devam ediyor. Sahadaki ihtiyaçlar neyse ona göre de uçuşlardır, İHA'lardır, SİHA'lardır, diğer imkan ve kabiliyetler hayata geçiriliyor, geçirilmeye de devam edecek."

Afrin'de tanka yapılan saldırıda kullanılan silahın menşeiyle ilgili bir netliğin olup olmadığı sorusu üzerine ise Kalın, incelemenin devam ettiğini belirtti.

Kalın, "Biz erken bir açıklama yapıp eksik bilgilerle kamuoyunu yanıltmak istemeyiz. O yüzden o incelemenin raporu geldikten sonra gerekli değerlendirmeyi yapacağız. Şu anda hala devam ediyor. Gerekli açıklama çerçevesinde de o silahın menşei nedir, nereden gelmiştir' bununla ilgili açıklamayı o zaman yapacağız." diye konuştu.

Ruhani'nin Zeytin Dalı Harekatı değerlendirmesi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Afrin harekatı konusunda, "Amerika'nın, bölgede olmasından rahatsızız ama bu operasyonun da bir an önce son bulmasını istiyoruz." şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Kalın, Ruhani'nin açıklamalarını takip ettiğini, genel değerlendirme toplantısında ulusal ve uluslararası medyanın Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin sorusu üzerine açıklama yaptığını ifade etti.

Ruhani'nin, "Operasyonun Türkiye'nin ulusal çıkarları çerçevesinde hayata geçirildiğine" dair birkaç şey söyledikten sonra, "En kısa sürede tamamlanması gönlümüzün arzu ettiğidir" gibi bir ifadesinin bulunduğunu aktaran Kalın, ülkelerin, "operasyon uzamasın" gibi açıklamalarını not ettiklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, öncelikli hedeflerinin harekatın planlandığı şekilde hayata geçirilmesi olduğuna işaret ederek, bu konuyla ilgili detayları görüşmek ve önceden planlanan bir program çerçevesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bugün İran'a gittiğini, Çavuşoğlu'nun orada Ruhani ve mevkidaşı Cevad Zarif ile bu konuları görüşeceğini aktardı.

Kalın, "Biz bütün dost, müttefik ve komşu ülkelerin Türkiye'nin bu konulardaki önceliklerini, çıkarlarını dikkate alan bir değerlendirme içinde olmalarını bekleriz. Çünkü biz de o ülkelere yönelik böyle bir terör saldırısı ya da tehdidi söz konusu olduğunda hep bu tavır içerisinde olduk. Onlardan da aynı tavrı beklemek bizim en doğal hakkımızdır." açıklamasını yaptı.

"Yakın zamanda böyle bir üçlü zirve yapılabilir"

Kalın, yakın tarihte İran, Rusya ve Türkiye'nin, liderler düzeyinde bir görüşme yapıp yapmayacağı sorusuna karşılık da şunları söyledi:

"Soçi ya da Astana süreciyle ilgili bir üçlü zirve üzerinde çalışıyoruz. Bunu liderler de birkaç vesileyle konuştular. Tarih, yer konusunda şu anda çalışmalar yapılıyor. Yakın zamanda böyle bir üçlü zirve yapılabilir. Tekrar hem Astana hem Soçi hem Suriye'deki gelişmeleri kapsamlı bir şekilde değerlendirmek açısından."

Türk Tabipleri Birliği'nin isminin tartışılması

Türk Tabipleri Birliği ve Türkiye Barolar Birliği'nin isminde bulunan "Türk" ve "Türkiye" ibarelerinin kaldırılması konusunun ilk Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelip gelmeyeceği sorusu üzerine Kalın, Türk Tabipleri Birliği'nin son dönemde özellikle Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili sergilediği tutuma binaen kamuoyunda büyük bir infial oluştuğuna değindi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, şunları söyledi:

"Başında 'Türk' ifadesi bulunması bir kenara Türkiye'de faaliyet gösteren bir STK'nın, Türkiye'deki genel kamuoyunun hassasiyetlerini gözardı ederek, başka birtakım kaygılarla, ideolojik, başka şeyler olabilir açıklamalar yapması, tutumlar sergilemesi elbette kamuoyunda tepkiye yol açar. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu tepkiyi dikkate alarak bir çağrıda bulundu. Bundan sonrası Bakanlar Kurulu'nun uhdesindedir. O süreç orada işleyecektir."

Makul ve meşru eleştiriye bir itirazlarının bulunmadığını anlatan Kalın, Türkiye'nin yaşadığı gerçekleri, hassasiyetleri, cephede savaşan askerin aldığı riskleri gözardı ederek, umursamaz açıklamalar yapıldığında bunun kamuoyunda da devlet nezdinde de tepkiye neden olacağını ifade etti.

"Mehmetçik'e bir saygısızlık, haksızlıktır" -

"Bugüne kadar bu tür çevrelerin DEAŞ, El Kaide ya da benzer terör örgütlerine yapılan operasyonlarda çıkıp, 'Biz savaşa karşıyız. El Kaide ile müzakere yapın, DEAŞ'la diyalog yapın.' diye bir kampanya yaptığını, bir bildiri yayınladığını gördünüz mü? Ama ne zaman işin ucu PKK'ya, PYD'ye, YPG'ye ya da benzer sol, Marksist, Leninist örgütlere dokunuyor, bu arkadaşlar hemen bir anda içlerindeki hümanist, liberal birtakım duyguları hatırlıyorlar. 'Biz savaşa karşıyız, barıştan yanayız' demeye başlıyorlar." diyen Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun izah edilmesini sormak da bizim en doğal hakkımız. Bizim askerimiz orada, bizim bu ülkede, sokaklarında özgürce dolaşabilmemiz, özgürce nefes alabilmemiz için hayatlarını ortaya koyuyorlar. Onlar bu riski alırken, birilerinin kalkıp kafalarındaki birtakım fantezileri hayata geçirmek için, 'Biz savaşa karşıyız, biz bu operasyonlara karşıyız' demeleri her şeyden önce o Mehmetçiğe bir saygısızlık, haksızlıktır. En azından bu hassasiyeti göstermeleri ve susmaları beklenir. En azından bunu yapmalılar diye düşünüyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizler konusundaki tutumu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, faizle ilgili değerlendirme toplantısı yapıldığı ve teknik çalışmanın ardından tekrar bir toplantı yapılabileceğini açıklamasının ardından, bu konuda bir takvimin belirlenip belirlenmediğine ilişkin soru üzerine Kalın, faiz konusuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tutumunun herkesçe bilindiğini anımsattı.

Erdoğan'ın, faizlerin düşürülmesi konusunda açık ve net bir tutum sergilediğini kaydeden Kalın, bununla ilgili zaman zaman Cumhurbaşkanı sıfatıyla toplantılar yaptığına değindi.

Kalın, gelecek günlerde de bununla ilgili çalışmaların devam edeceğini aktardı.

Türkiye-Almanya ilişkileri

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Alman Bild Gazetesi'nin, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Martin Schulz'un Dışişleri Bakanı olabileceğini iddia ettiğinin aktarılmasının ardından böyle bir senaryonun iki ülke ilişkilerini nasıl etkileyeceği sorusuna karşılık da bunun Almanya'nın iç meselesi olduğunu belirtti.

Almanya'daki koalisyon görüşmelerinin bir an önce neticelenmesini, Almanya ile son dönemde yaşanan yumuşama/normalleşme ivmesinin devam etmesi arzusunda olduklarını, iki ülke arasındaki yumuşamaya da yeni kurulacak koalisyonun katkı vermesini beklediklerini vurgulayan Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun bu konuda Alman yetkililerle telefon görüşmeleri de yaptığını aktardı.

Kalın, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Bütün bunların, Türk-Alman ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılmasına vesile olmasını bekliyoruz. Sayın Schulz olur, ya da bir başkası olur; bir sonraki Alman hükümetinin de Türkiye'nin ne kadar önemli bir müttefik olduğunu, bölgede ne kadar kritik, merkezi role sahip bir ülke olduğunu anlayarak, bunun idrakinde adımlar atmasını bekleriz. Dahası bizim Almanya'da üç milyondan fazla vatandaşımız yaşıyor. Türkiye'de yaşayan Almanlar var, Türkiye'de iş yapan Alman firmaları var, çok köklü ilişkilerimiz var; toplumsal, kültürel, ekonomik ilişkilerimiz var. Bunları kısa vadeli siyasi hesaplara feda etmemeleri gerektiğini hatırlatmak isterim. Bu sadece Türk-Alman ilişkileri için değili bölgenin istikrarı, güveni, orada yaşayan vatandaşlarımız, Türkiye'de bulunan Alman vatandaşları, şirketleri, herkes için faydalı bir adım olacaktır. Umarız yeni koalisyon hükümetinin bütün aktörleri, bütün yetkilileri de bu sorumluluk bilinciyle hareket ederler. Türkiye bu konuda, son birkaç ay içerisinde de gayet olumlu, iyi niyetle örülmüş bir tutum içerisindedir. Biz bu iklimin devam etmesinden yanayız."

PYD/YPG'nin, ÖSO güçlerine kimyasal silahla saldırdığına yönelik iddiaların sorulması üzerine Kalın, bu haberleri kendilerinin de takip ettiğini ancak hem askeri hem istihbari kaynaklardan henüz bunu teyit edici bilginin ulaşmadığını bildirdi.

"Erdoğan ile Bahçeli görüşebilir"

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ittifak görüşmeleri kapsamında bir araya gelip gelmeyeceği sorusuna karşılık da bunun her an olabileceğini vurguladı.

MHP Genel Başkanı Bahçeli'ye özellikle son dönemde sergilediği yerli, milli, kararlı duruşundan dolayı teşekkür eden Kalın, "Yaptığı açıklamalar, kamuoyunun aslında çok büyük bir kesiminin duygularına da tercüman olmaktadır. Sadece MHP'nin görüşü olarak da görmek de bence eksik olur. Sokağa çıktığınızda, insanları dinlediğinizde özellikle harekatla ilgili, milli güvenliğimiz, beka meseleleri söz konusu olduğunda sergilediği tavır, hakikaten takdire şayandır, ülkenin birlik ve beraberliğine katkı sunmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bahçeli'nin yüz yüze ve telefonla ara ara görüştüğü bilgisini paylaşarak, gelecek günlerde de böyle bir görüşme gerçekleşebileceğini, öncelikle komisyonun çalışmalarının belli bir noktaya gelmesi gerektiğini, bunu da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakından takip ettiğini ifade etti.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Astana Suriye İran Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

26 Ocak hangi burç? 26 Ocak'ta doğanlar hangi burç oluyor? 26 Ocak tarihi hangi burç olur? Asgari ücrete zam gelecek mi? Asgari ücrete zam yapılacak mı, yüzde kaç zam yapılacak? Kamuda tasarruf paketi nedir? Kamuda tasarruf paketinin kuralları nasıl olacak? 12 Mayıs hangi burç? 12 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 12 Mayıs tarihi hangi burç olur? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title