Haberler

Cumhurbaşkanı Seçimi

Başbakan Erdoğan "balkon konuşması" yaptı:(3) "Bize oy vermeyenler, bizi onaylamayanlar, bizi sevmeyenler bu seçimin mağlubu değildir.

Resmi olmayan sonuçlara göre Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bize oy vermeyenler, bizi onaylamayanlar, bizi sevmeyenler bu seçimin mağlubu değildir. Bugün onlar da kazanmıştır. Gönülden ifade ediyorum, 'Bugün yeni bir toplumsal uzlaşma sürecini hep birlikte başlatalım' diyorum, 'Eski tartışmaları eski Türkiye'de bırakalım' diyorum. Gerilimleri, çatışma kültürünü, sanal sorunları eski Türkiye'de bırakalım istiyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı seçim sonuçlarını İstanbul'da takip eden ve ardından bu ilden Ankara'ya geçen Başbakan Erdoğan, AK Parti Genel Merkez binası balkonundan vatandaşlara hitap etti.

Erdoğan, 12 Eylül 2010'da yüzde 58 oy oranıyla kabul edilen anayasa değişikliği ile 12 Eylül darbesinin izlerinin silindiğini, bugün ise "27 Mayıs 1960 parantezi"nin artık kapandığını vurgulayarak, "27 Mayıs'ın bir vesayet aracı olarak Türkiye'ye dayattığı cumurbaşkanlığı anlayışı artık tedavülden kalkmıştır" dedi.

AK Parti'yi 14 ağustos 2001'de kurarken merhum Başbakan Adnan Menderes'in "yeter" ifadesine bir ilave yaparak, "yeter söz de milletin, karar da milletin" dediklerini anımsatan Erdoğan, bugün sözün de kararın da milletin uhdesine geçtiğini, miletin bizzat cumhurbaşkanını seçtiğini kaydetti.

Milletin sadece Türkiye Büyük Millet Meclisini değil, hükümeti değil cumhurbaşkanını tayin etme gücünü eline geçirdiğine işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Millet, Türkiye'nin istikametini artık kendisi bizzat belirlemeye başlamıştır. Bugün, dünden çok daha iyidir, emin olunuz yarınlar bugünden çok daha iyi olacaktır. Zira bugün Türkiye'nin gücüne güç katılmıştır. Bugün 2023 hedefleri, 2053 ve 2071 hedefleri artık çok daha yakınımıza gelmiştir.

13 yıl önce AK Parti'yi kurduk, Rabbime ne kadar hamd etsek azdır. Bugüne kadar 9 seçime girdik, her birinden zaferle çıktık. Dikkat ediyor musunuz oylarımız hep yükselerek sandıklardan çıktık. Hemen hemen her seçimde bir balkon konuşması yaptım, aziz milletime seslendim. Her bir balkon konuşmamda gönül diliyle konuştum, aziz milletime her bir seslenişimde akıldan ziyade kalbin ve vicdanın kelimeleriyle seslendim. Meydanlarda, mikrofonların önünde, balkonda ne söylediysem 12 yıl boyunca hep söylediğimin arkasında durdum, sözüme vefanın mücaledesini verdim. Bu dokuzuncu konuşmamda da gönlümün, ruhumun, vicdanım hissiyatını sizlere aktarıyorum. Onun için bütün kalbimle ve samimiyetimle söylüyorum ki milletimiz için de, 77 milyonun her bir ferdi için de bu seçimin mağlubu yoktur, milletimiz için de bu seçimin kaybedeni yoktur. Kaybeden vardır, statüko kaybetmiştir. Elbette vesayet bugün en büyük mağlubiyetini yaşamıştır, elbette kirli siyaset ve siyasi güç odakları bugün ibretlik bir ders almıştır."

-"Yeni bir toplumsal uzlaşma sürecini hep birlikte başlatalım"

Erdoğan, muhalefet partilerinin bugünden itibaren politikalarını gözden geçirerek, yeni Türkiye ile örtüşen bir muhalefet ve siyaset tarzını inşa etmeleri gerektiğine inandığını dile getirerek, "Ancak bize oy vermeyenler, bizi onaylamayanlar, bizi sevmeyenler bu seçimin mağlubu değildir, bugün onlar da kazanmıştır" ifadelerini kullandı.

"Kardeşlerim gönülden ifade ediyorum, bugün yeni bir toplumsal uzlaşma sürecini hep birlikte başlatalım" diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Eski tartışmaları eski Türkiye'de bırakalım istiyorum. Gerilimleri, çatışma kültürünü, sanal sorunları eski Türkiye'de bırakalım istiyorum. Kardeşlerim, biz her adımda kendi iç muhasebemizi yaptık. Kardeşlerim, 'yeni anayasa' dedik değil mi? Kardeşlerim 326 milletvekiliyle Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda 3 kişiyle temsil edilmeyi kabul ettik. 3 diğer partinin toplamı 220 milletvekiliydi, onlar ise 9 kişiyle temsil edildi. Biz, neden bunu yaptık? İstedik ki derdimiz bağcıyı dövmek değil üzümü yemekti. Ne yazık ki başarılı olamadık. Neden? Çünkü, uzlaşma olmuyordu. En sonunda Meclis Başkanı açıklamasını yaptı. Burada bir şey vardı; uzlaşma kendi inandıklarını karşıya dayatma değildi. 47 maddede uzlaşıldı, altında imzalar var. Daha sonra 60 madde oldu, uzlaşıldı, altında 4 siyasi partinin imzaları var. 'Hadi gelin bunu çıkaralım dedik' yanaşmadılar. Üzüntüm var? Böyle olmaz. Türkiye'de muhalefet siyaha beyaz deme sanatı değildir, beyaza siyah deme sanatı değildir, onun için inanıyorum ki muhalefette kendisini check edecektir."

- Ankara

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title