Haberler

Çocuğun Sevgi Arayışı Onu Hırsızlığa Sürükleyebilir"

İSTANBUL Yeni Yüzyıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Kenan Eren, çocuklar kendilerinin yarattığı bir ortama doğmadıklarını, insanların çocuklara ortam sağladığını ve oluşturulan iklimin çocukları suça sürüklediğini söyledi.

İSTANBUL Yeni Yüzyıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Kenan Eren, çocuklar kendilerinin yarattığı bir ortama doğmadıklarını, insanların çocuklara ortam sağladığını ve oluşturulan iklimin çocukları suça sürüklediğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçtiğimiz günlerde 2016 yılında güvenlik birimine gelen veya getirilen çocuklara ilişkin istatistikleri yayımladı. Buna göre, Türkiye'de geçen yıl güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocuk sayısı, önceki yıla göre yüzde 10 artarak, 303 bin 213'ten 333 bin 435'e çıktı.Geçen yıl güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocuk sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 10 artışla 333 bin 435 olarak kayıtlara geçti.Söz konusu çocukların yüzde 54,8'ini 15-17, yüzde 23,2'sini 12-14, yüzde 21,9'unu ise 11 yaş ve altı gruptakiler oluşturdu.Güvenlik birimine gelen veya getirilen çocukların yüzde 65,4'ü erkek, yüzde 34,6'sı ise kız çocuklarından oluştu.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Psikiyatrist Yrd. Doç. Dr. Kenan Eren çocukların neden suça sürüklendiklerine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. İnsanların çocuklara sunduğu iklimin onları suça sürüklediğine dikkat çeken Eren, "Çocuklar bizim onlara sunduğumuz bir ortama doğuyorlar. Hiçbir çocuk suç olan bir davranışın sonuçlarını hesap edemez. Suçlu çocuk yoktur, suça itilen çocuk vardır. Vahim olan nokta bu. Nasıl bir ortam, nasıl bir dünya oluşturmuşuz ki oluşturulan bu iklim çocukları suça sürüklüyor" dedi.

"BİR HIRSIZLIK DAVRANIŞI SEVGİ ARAYIŞI OLABİLİYOR"

Suça sürükleyen etmenleri sıralayan Yrd. Doç. Dr. Eren, "Yoksulluk en büyük etmenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Parçalanmış aileler (özellikle belirtmek isterim: her boşanmış çift parçalanmış aile değildir.) de bu etmenlerden biridir. Ailesinde şiddete tanık olan çocuklar var. Ne yazık ki bu ülkede hala dayak ve şiddet terbiye aracı olarak görülüyor. İşin bir bu boyutu var, bir de göç kavramını ele almak gerek. Hükümlü çocukların incelendiği çalışmaların sonuçlarına bakıldığında kırsalda doğup kente göç etmiş çocukların yüzdesi de yabana atılmayacak kadar büyük. Geldikleri kentlere ayak uyduramayan ve buralarda dışlanan çocuklar suça eğilimli hale geliyor. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisinde de belirtildiği üzere her çocuğun sevgi, şefkat, yeterli beslenme, oyun ve eğlenme hakları vardır. Evet, size tuhaf ve saçma gelebilir ama sevgi ve şefkat ihtiyacını karşılamaya çalışan bir çocuk ya da kendini ifade etmeye çalışan bir çocuk, bir hırsızlık hareketiyle bu ihtiyaçlarını gidermeye çalışabilir. O yüzden çocuklara eğitim verirken hiçbir suçu övmemeliyiz. Bir davranış eğer başkalarına zarar veriyorsa asla bunu yok saymamalıyız" diye konuştu.

"BİZİM EĞİTİME İHTİYACIMIZ VAR,GÜNDEM BU OLMALI"

Suça itilen çocukların bu noktaya gelirken adeta suç makinelerine dönmelerine neden olan faktörlerin çok boyutlu olduğunu kavramak gerektiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Eren, "Çözüme aileden başlayacağız ama devlete çok büyük iş düşüyor. Çocuk kimin ayak izlerine bakar? Öncelikle anne ve babanın. Oranlara bakıldığında suça sürüklenen çocukların çoğu erkek çocuklarıdır. Erkek çocuk en çok babayı izler. Babanın işi yok, madde-alkol bağımlısı. Şimdi çocuğa doğruyu yanlışı kim öğretecek? Suça itilmiş çocukların anne ve babalarının eğitim düzeylerine bakıyoruz eğitim yılı 5 veya 6. O yüzden bunu çok ciddiye almak lazım. Madem çocuklar geleceğimiz. O zaman ona göre önlemler alacağız. Eğitimi çok öne çıkaracağız, bizim eğitime ihtiyacımız var, gündem bu olmalı" ifadelerini kullandı.

"ANNELERE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR, ÇOCUKLAR HAZ ODAKLI YAŞIYORLAR"

Çocukların veya yetişkinlerin rahatsız edici duygudan kurtulmak istediğini ve maddenin de değiştirici özelliğinin çok iyi bilindiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Eren,"O anda sıkıntımız varsa kullanılan o madde sıkıntıyı geçiriyor ama geçici bir süre. Çocuklar ve gençler daha haz odaklıdır. Çocuğun eğitimi konusunda en önemli unsur annedir. Anneler, anne adayları teşvik edilerek eğitim programları içerisine alınmalı. Devlet ekonomik alt yapıyı da sağlamalı, o insanlar açlık derdine düşmemeli" diyerek sözlerini noktaladı.

- Kaba

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye İstatistik Kurumu İstanbul Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title