Haberler

CHP'li Çıray'dan Sağlık Sistemi Eleştirisi

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sezaryenle doğuma yönelik tepkilerini ve ardından Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın açıklamalarını eleştirdi.

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sezaryenle doğuma yönelik tepkilerini ve ardından Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın açıklamalarını eleştirdi. Çıray, "Başbakan milletin sağlığını değil; karşılayamadığı sağlık giderlerini düşünüyor" dedi.

Mesleği doktorluk olan ve geçmişte Sağlık Bakanlığı Müşteşarlığı da yapan TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Aytun Çıray, Başbakan Erdoğan ve Sağlık Bakanı Akdağ'ın sezaryenle ilgili açıklamalarının, hükümetin uygulamaya koyduğu 'Sağlıkta Dönüşüm' politikalarının iflası olduğunu öne sürdü. Yaptığı yazılı açıklamada, gelinen noktayı 'skandal' olarak yorumlayan Çıray, performans sistemini başından beri eleştirdiklerini belirterek şöyle dedi:

"Muayehaneleri kapattık diyen iktidar, bütün hastaneleri dev muayenehaneler haline getirdi. Ne kadar çok ameliyat, ne kadar çok tetkik yaparsan o kadar çok para kazanıyorsun. 2002 yılında 16 milyar dolar olan sağlık harcamaları 50 milyar doları aşmıştır. Birileri zengin edilirken devletin kasası boşaltılmış; insanımızın hem sağlığı hem bütçesi tehlikeye atılmıştır."

'BU HASTALAR DAHA ÖNCE ÖLÜYOR MUYDU?'

Ortaya çıkan tablonun sorumlusunun hükümet olduğunu ileri süren Çıray, binlerce kadına gereksiz sezeryen uygulandığını savundu. Sağlıkta performans sisteminin insanları kobay durumuna düşürdüğünü iddia eden Aytun Çıray sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sistem yüzünden sezaryenlerde yüzde 45, ameliyatlarda ise yüzde 80 oranında artış var. Türkiye'nin sağlık politikalarını çok iyi bilen biri olarak hükümeti hep uyardım. Sağlıkta performans sistemi olmaz dedim. Olmadığı da ortaya çıktı. Halkımız istismar edildi. Sağlık harcamaları katlandı. Başbakan'ın kürtaj açıklamaları bahane. Amaç sağlık harcamalarında tasarrufa gitmek. Nitekim Başbakan'dan hemen sonra Sağlık Bakanı Akdağ da sezaryenle doğum ile ilgili tebdirler alacaklarını açıkladı. Şimdi yeniden soruyorum, bugüne kadar ameliyat ya da sezaryen edilen bu hastalar boşu boşuna mı kesilip biçildiler?"

'AKP'NİN SAĞLIK POLİTİKASI ÇÖKTÜ'

Bu sistemin hem vatandaşın hem de hükümetin sağlık harcamalarında dev patlamalara yol açacağını savunan Aytun Çıray şunları söyledi:

"IMF hükümeti sağlık giderleri konusunda uyardı. Onlar da IMF'nin talimatlarını yerine getirmek amacıyla sağlıkta katkı payını artırdılar. Şimdi de operasyonları kısıtlayacaklar. İşte gelinen nokta. İflas etmiş bir politika, boşa harcanan milyarlarca dolar ve sağlığıyla devlet eliyle oynanan milyonlarca vatandaşımız. Erdoğan boşuna çabalamasın gerçek ortada."

'BAŞBAKAN YATAK ODASINA EL ATTI'

Erdoğan'ın sezaryen ve kürtaj çıkışını 'AK Parti'nin sağlık politikalarının çökmesinin itirafı' olarak yorumlaran Çıray şu görüşleri savundu:

"Yanlış kortizon tedavisinin sonu gelmiştir. Vatandaşın mutfağında başarısız olan Başbakan, vatandaşın yatak odasına dalmıştır. Sayın Başbakan'a sesleniyorum, 'Sayın Başbakan mahremimizden, yatak odalarımızdan çıkın, sizin göreviniz mutfağımızın ihtiyaçlarını karşılamaktır. Sağlıkta tasarruf edebilmek uğruna ahlaki ve insani sınırları kullanmayın."

DHA(AÖ/COŞ) - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Aytun Çıray İzmir Akdağ Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title