Haberler

Çanakkale: Kale Grubu 49 Yaşında...(1)

Çanakkale'nin Çan İlçesi'nde Kale Grubu tarafından bu yıl 49.'su düzenlenen Seramik Bayramı'na katılan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'nin ithalat ile ihracat arasındaki farkı bir an önce azaltması gerektiğini belirterek, "Türkiye, bu farkla sağlam bir şekilde yoluna devam edemez. Bugün her zamankinden çok güvenli ortamda dünyayla rekabet edecek biçimde ihracata, sanayileşmeye, yatırıma, üretime ihtiyacımız var" dedi.

Çanakkale'nin Çan İlçesi'nde Kale Grubu tarafından bu yıl 49.'su düzenlenen Seramik Bayramı'na katılan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'nin ithalat ile ihracat arasındaki farkı bir an önce azaltması gerektiğini belirterek, "Türkiye, bu farkla sağlam bir şekilde yoluna devam edemez. Bugün her zamankinden çok güvenli ortamda dünyayla rekabet edecek biçimde ihracata, sanayileşmeye, yatırıma, üretime ihtiyacımız var" dedi.

Törende bir konuşma yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ise Türkiye'nin alınan tedbirler sayesinde kriz ve darboğaz ortamından kurtulduğunu ifade ederek, "AB sürecinde Türkiye yeniden yapılandırılarak Mastrich kriterlerini yerine getirme yolunda önemli adımlar atıyor" diye konuştu.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Bayındırlık Bakanı Faruk Özak ve Sanayi Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un da katıldığı törende konuşan Süleyman Demirel, Türkiye'de 49 yılda çok şeyin değiştiğini, iğne ve ipliği ithal eden ülkede her şeyin üretilip ihraç edilir hale geldiğini belirterek, "Türkiye'nin tersanelerinde 2 senelik sipariş var. 2005 yılında otomobil ihracatı zirvede. Otomobil fabrikaları kendiliğinden olmadı. Tersaneler de kendiliğinden olmadı. Avrupa'da kullanılan televizyonlar Türkiye'de yapılıyor. İngiltere'de kullanılan 6 buzdolabından birisi Türkiye'de yapılıyor. 75 milyar dolar ihracatı böyle sağladık, yetmiyor, geleceğe bakmamız istendi. 110 milyar dolar ithalat, 75 milyar dolar ihracat var. 40 milyar dolar fark var. Türkiye, bu farkla sağlam bir şekilde yoluna devam edemez. Herkese söylediğim şudur; gelin Türkiye ithalatı ve ihracatı arasındaki farkı azaltsın. Daha çok ihracata ihtiyacımız var. Dünyayla rekabet edecek sanayiye mecburuz. Siyasetçiler bunların yolunu aşacak, devlet aşacak. Yani güvenli ortamda dünyayla rekabet edecek bir biçimde sanayileşmeye devam etmek her zamankinden önemli. Türkiye ödemeler dengesindeki farkı azaltmalı, borçlanma ihtiyacını azaltmalı. İthalattan, ihracatın zorluğuna dönmeli. Türkiye'nin sanayicisi girişimciliğe, değişime devam etmeli" dedi.

Hükümete, "Bürokrasiyi azaltın, yatırımcıya kolaylık sağlayın, istihdamın önündeki engelleri kaldırın" diye seslenen Demirel, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında 2023 yılında da milli gelirin 20 bin dolar olmasını isteyerek, "Daha çok yatırım, daha çok üretim, daha çok istihdam. Bu ülke insanı başka ülkelere gidiyor. Oralarda daha iyi şartlar olduğu için gidiyor. Bu ülkedeki iyi şartlar menfaatine olmalı. Büyümenin, zenginleşmenin sınırı yok. Avrupa'da milli gelir 25 bin dolar seviyesinde. Dünyada 40-50 bin dolara çıkanlar var. Önümüzdeki 10 yılda 10 bin doları yakalamalıyız. 2023 yılında da 20 bin dolar olmalı. Herkes küreselleşme diyor. Dünyayla rekabet edeceğiz. Rekabet etmeden bir yere varamayız. Herkesi göreve çağırıyorum. Gelin bu seferberliğe katılın. Herkes Türk milleti için çalışacak. Daha çok iş, daha çok aş daha çok ekonomik zenginliktir. İnşallah 50. yıldönümünde de burada beraber oluruz" şeklinde konuştu.

"KALE GRUBU 36 BİN KÖYÜ ELEKTRİĞE KAVUŞTURDU"

Kale Grubu'nun 49. kuruluş yıldönümünü kutlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Türkiye'nin hak etmediği yanlış programların uygulandığı bir ülke olmaktan kurtularak düzlüğe çıktığını ve şu anda sürdürülebilir bir büyüme sürecine girdiğini belirtti. Her alanda elde edilen başarıların Türkiye'nin geleceğe güvenle bakmasını sağladığını kaydeden Coşkun, "40 yıldır kapısında bekletildiğimiz AB'de tarama süreci başladı ve başarılı bir şekilde yürütülüyor. AB sürecinde Türkiye yeniden yapılandırılarak Mastrich kriterlerini yerine getirme yolunda önemli adımlar atıyor" dedi.

Küreselleşmenin çılgın bir rekabet dönemini de beraberinde getirdiğini belirten Coşkun, Çanakkale Seramik'in Atatürk'ün başlattığı özel sektörde kalkınma hamlesinin ilk meyvesi olduğunu ifade etti. Köyden çıkmış genç müteşebbislerin ortaklık yoluyla sanayinin Anadolu'da yayılışında öncülük ettiğini belirten Coşkun, yapılan yatırımların kalkınma ve sosyal alanlarda özel sektörün neleri başarabileceğinin göstergesi olduğunu kaydetti.

Anlamlı bir törene katılmaktan dolayı mutluluk duyduğunu kaydeden Bakan Coşkun, "Kale Grubu 36 bin köyün elektriğe kavuşmasında büyük çaba sarf etmiştir. Rahmetli Menderes zamanında elektriği olmayan bu köylerin elektriğe kavuşmasında fincan adı verilen o seramikleri üreterek bu köylerimizin elektriğe kavuşmasında önemli rol oynamıştır. Kale Grubu bugün de birçok şirketiyle çalışmalarını emin adımlarla sürdürüyor" diye konuştu.

Ali Coşkun, "Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır" sözünün önemine de temas ederek, "Ancak burada başarılı erkeğin arkasında bence 3 kadın var. Bunlardan birisi İbrahim Bodur'un rahmetli annesi Fatma Bodur, ikincisi tevazusuyla eşi Sevim Hanım ve çalışmasıyla örnek olan kızı Zeynep Bodur'dur. Bunların destekleriyle bugüne kadar gelindi. 'Kalebodur Seramik budur' sözü halen söylenmeye devam ediliyor" şeklinde konuştu.

Türkiye ve dünyada ilk defa Çanakkale Kale Bodur Seramik Sanayi Fabrikaları tarafından 3 metre boyunda, 1 metre genişliğinde ve 3 milimetre kalınlığında üretilen seramikten plaket Kale Grubu Başkanı ve Murahhas Azası Dr. İbrahim Bodur tarafından kutlama törenlerine daha önce 15 kez katılan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e verildi. Fabrikada 5 yıldan 45 yıla kadar sürede hizmet veren personele de törene katılan bakanlar tarafından madalya takılıp, plaket verildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title