Haberler

Başbakan Erdoğan." Demokrasinin Bir Tartışma Rejimi Olduğunu Kavramamız Öğrenmemiz Lazım."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili, "Demokrasinin bir tartışma rejimi olduğunu kavramamız öğrenmemiz lazım."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili, "Demokrasinin bir tartışma rejimi olduğunu kavramamız öğrenmemiz lazım. Her şeyi tartışmalıyız, konuşmalıyız ve bundan da çekinmemeliyiz. Nihayetinde bunun kararını kim verir- Halkımız. Şu anda bir yeni anayasa yapılacak, yapılmasına çalışıyoruz. Bu yeni anayasa çalışmaları içerisinde başkanlık veya yarı başkanlık o da tartışılır" dedi.

Erdoğan, İtalya ziyareti dönüşünde Esenboğa Havalimanı'nda soruları yanıtladı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in ABD gezisine ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, ziyaretin davet üzerine gerçekleştiğini söyledi. Bu yıl aynı zamanda Şikago'da NATO zirvesinin toplanacağını hatırlatan Erdoğan, "Genelkurmay Başkanımızın ABD'ye bu ziyaretinden daha doğal, daha tabii bir şey olamaz" cevabını verdi.

Erdoğan, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TSK'ya yönelik sert eleştirileri oldu. Özellikle Genelkurmay Başkanına 'Eleştiriye açık değilsen bu koltukta oturmayacaksın' şeklinde... Bu konudaki değerlendirmenizi alabilir miyim-" sorusu üzerine ise şunları söyledi:

"Sayın Kılıçdaroğlu, siyasetin edebi yanını, adap yönünü hala anlayamadı. Önce eleştiri ve hakaret kelimelerini iyi öğrenmesi lazım. Eleştiri nedir- hakaret nedir- Kılıçdaroğlu tabii sürekli hakaretle yatıp hakaretle kalktığı için bu tür hakaretlere de herkesin aynı şekilde katlanması gerektiğini ifade ediyor, iddia ediyor. Bir defa kimsenin kimseye hakaret yetkisi yoktur. Böyle bir hakkı da yoktur. Eleştiri yapabilirsin, bu eleştirileri zaten herkes her zaman yapıyor. Ama kalkıp da Türkiye'de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başında bulunan Paşa ki bunun yani olayı sadece Genelkurmay Başkanı olarak değerlendirmek yanlış olur. Genelkurmay Başkanından al diğer paşalara, geçmişte ölmüş olan ki Gazi Mustafa Kemal'e kadar çünkü orada bir isim verilmiyor zaten, paşa deniliyor. Paşa denildiği zaman, oraya kadar bu dayanır, yaslanır. Orada yapılan benzetme talihsiz bir benzetmedir. Ama bu zat, ne yazık ki bütün kaleminden hep pislik akan bir zat olduğu için bu tür şeyleri yapıyor. Burada Sayın Kılıçdaroğlu, önce o makamlarda bulunan Silahlı Kuvvetlerimizin mensuplarına sahip çıkması gerekirken niye cevap verdi diyor, ne yapacaktı. Şu ana kadar bir yılı dolduruyor Genelkurmay Başkanımız. Ben bugüne kadar Genelkurmay Başkanımızın sitesinden birkaç cevap vardır ama bundan önce gün geçmiyordu hafta geçmiyordu ki cevaplar yoktu. O zaman Kılıçdaroğlu neredeydi-"

Kılıçdaroğlu'nun daha önce bu noktada bir değerlendirme yapmadığına dikkati çeken Erdoğan, "O zaman hepsi sustular, neden- Bunun da cevabını vermeleri lazım. Bence şu anda paşaların bu işin hukuki yönünde de haklarını aramaları lazım. Bakın daha önce bir başka gazete, böyle bir hakaret, bu denli bir hakaret söz konusu değildi, böyle bir yazı orada yazılmıştı. Kalktılar bütün paşalar dava açtılar ve davayı da kazandılar. Ama burada hakaret var. Orada onbaşılık, generallik gibi bir şey söz konusuydu" diye konuştu.

Burada "köpek" ile bir benzetmenin söz konusu olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sayın Kılıçdaroğlu muhalefet etsin. Ben şu anda hem Başbakan sıfatıyla konuşuyorum hem AK Parti Genel Başkanı olarak konuşuyorum. Bu tür bir hakarete o makamın ve o makamda bulunanların eyvallah etmemeleri gerekir. Verilen cevap da aslında gayet kibar bir cevaptır. Kelimeler seçilmiştir, cümleler seçilmiştir. Ben de okudum o cevabı. Arkadaşlarımla da değerlendirmesini yaptım. Ama tamamıyla bu noktada, bu tür şeyler cevapsız kalmamalı diyorum. Ben aslında, Milli Savunma Bakanıma da söyledim. 'Gerekirse görüşün siz de o cevabı verebilirsiniz' dedim. Çünkü aynı zamanda oraya bağlı olduğu için onları da ilgilendirir. Yapılmış olan budur. Hakaret ve eleştiri aynı değil. Bunu daha iyi öğrenmeleri lazım."

-Başkanlık tartışmaları-

Başbakan Erdoğan, "Başkanlık sistemiyle ilgili muhalefet partilerinden çeşitli eleştiriler geldi. Bu eleştirilerden birisi MHP Genel Başkanı Bahçeli'den geldi. Bahçeli, 'sosyal ortam içinde şu anda başkanlık sisteminin uygun olmadığını' söyledi. Sizin bu konudaki değerlendirmeniz nedir-" sorusu üzerine, şu cevabı verdi:

"Bir defa bakın bu konuyla ilgili, demokrasinin bir tartışma rejimi olduğunu kavramamız öğrenmemiz lazım. Her şeyi tartışmalıyız, konuşmalıyız ve bundan da çekinmemeliyiz. Nihayetinde bunun kararını kim verir- Halkımız. Şu anda bir yeni anayasa yapılacak, yapılmasına çalışıyoruz. Bu yeni anayasa çalışmaları içerisinde başkanlık veya yarı başkanlık o da tartışılır. Yeni anayasada bu yerini alır veya almaz bu ayrı bir konu. Biz gayet rahatız."

Muhalefet partilerini bu konudaki tutumları nedeniyle eleştiren Erdoğan,

"Olmazsa olmazımız diye bir şey söylemedik" ifadesini kullandı.

Bu konuda yazılma aşamasına gelindiğini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu yazılma döneminde de bu çalışmalar yapılıyor. Bundan bu kadar ürkmeye, korkmaya gerek yok. Ama Sayın Bahçeli'den böyle bir açıklama geldiği zaman benim aklıma hemen merhum Alparslan Türkeş'in açıklaması geliyor. 'Dokuz Işık' eserinde bu konuyla ilgili açıklaması var. Ben şimdi Bahçeli'ye hem bunu hatırlatacağım hem de MHP'ye gönül vermiş tüm kardeşlerime hatırlatacağım, bu metni. Şu anda yanımda, okumamda fayda var. Şimdi başkanlıkla ilgili kısım aynen şöyle;

'Milliyetçi Hareket, tek başkan, tek meclis sistemini savunur. Çağımız kuvvetli, adil ve hızlı icra çağıdır. Türk milleti dünya imparatorlukları kurduğu devirlerde kuvvetli, adil ve hızlı icra sistemini uygulamıştır. Kuvvetli ve hızlı icra, icra gücünün tek elde toplanmasıyla mümkündür. Bunun için tarih ve töremize uygun olarak başkanlık sistemini savunuyoruz.' Bak ben söylemiyorum, Alparslan Türkeş söylüyor. (İcrayı cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık olarak ikiye bölemeyiz. Her konuda bütünleşmeci olduğumuza göre, icranın başında da bütünleşmeci olmalıyız. Türk tarih felsefesi ve tarihinde icra organı hiçbir zaman bölünmemiş, yani tek bir başkan tarafından yürütülmüştür)"

- ANKARA

Kaynak: AA / Politika

Mustafa Kemal Atatürk Recep Tayyip Erdoğan Kemal Kılıçdaroğlu Politika Güncel Haberler

Bahçeli'den emniyet müdürlerinin açığa alınmasına ilişkin açıklama: Bir komplo devrede, sabrımızı taşırmasınlar

Bahçeli'den emniyet müdürlerinin açığa alınmasına ilişkin açıklama: Bir komplo devrede, sabrımızı taşırmasınlar

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Yargıtay başkanlığına 37'nci tur oylamada 193 oy alan Ömer Kerkez seçildi

Yargıtay başkanlığına 37'nci tur oylamada 193 oy alan Ömer Kerkez seçildi

FETÖ operasyonunda 544 gözaltı! Şüphelilerin çoğu ByLock kullanıcısı çıktı

FETÖ operasyonunda 544 gözaltı! Şüphelilerin çoğu ByLock kullanıcısı çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title