Haberler

Bakan'dan Yağışlı ve Serin Hava Uyarısı

Güncelleme:

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kuvvetli yağışlar, fırtına ile ilgili uyarıda bulundu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin yağışlı ve serin havanın etkisine girdiğini belirterek, "Kuvvetli yağışlar, fırtına şeklinde esmesi beklenen rüzgar ve ani sıcaklık düşüşünün oluşturabileceği olumsuz şartlara karşı vatandaşlarımız dikkatli ve tedbirli olmalı" uyarısında bulundu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamaya göre, Bakan Eroğlu, Türkiye'nin dün akşam saatlerinden itibaren Balkanlar'dan gelen serin ve yağışlı havanın etkisi altına girdiğini bildirdi.

Bir süredir mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığının, bugünden itibaren kuzeybatı kesimlerde 10-12 derece düşeceğini kaydeden Eroğlu, kuzey, iç ve batı bölgelerde de görülecek sıcaklık düşüşünün yarından itibaren iç ve doğu kesimlerde etkisini göstereceğini ifade etti.

-Yağış 72 kilograma, rüzgar hızı 86 kilometreye dayandı-

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tahminleri doğrultusunda dün akşam saatlerinden itibaren ülkenin kuzeybatı kesimlerinde sağanak ve yerel gök gürültülü sağanak yağışların görülmeye başlandığına işaret eden Eroğlu, "Şu ana kadar yapılan ölçümlere göre; İstanbul Sarıyer'de 71.6, Sakarya Karasu'da 65, Düzce Akçakoca'da 60, Zonguldak Ereğli'de 41.2, Kocaeli'de 26.2, Bartın'da 22.5 ve Düzce'de 21 kilogram yağış ölçülmüştür. Ayrıca yine tahminlerimiz doğrultusunda Kastamonu Cide'de 86, Sakarya'da 65, Kocaeli Gölcük'te 63 km/saat rüzgar hızları ölçülmüştür" ifadesini kullandı.

Eroğlu, bugünden itibaren Marmara'nın doğusu, Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz'in kıyı kesimleri ile Kütahya, Afyon, Eskişehir, Ankara, Çankırı, Amasya ve Tokat çevrelerinde görülecek yağışların; Zonguldak, Bartın, Düzce ve Sakarya çevrelerinde şiddetli, İstanbul, Yalova, Kocaeli, Bilecik, Kastamonu, Bolu, Karabük, Sinop, Samsun çevrelerinde kuvvetli olmasının beklendiğini kaydetti.

-Tam fırtına bekleniyor-

Hava sıcaklığının kuzeybatı kesimlerde 10-12 derece olmak üzere iç ve batı kesimlerde de azalmasının beklendiğini kaydeden Eroğlu, şunları ifade etti:

"Rüzgarın, kuzey ve kuzeybatıdan, Marmara, Batı Karadeniz, Ege ve İç Anadolu'nun kuzey batısında saatte 40-60 kilometre olmak üzere kuvvetli, Batı Karadeniz kıyılarında 60-80 kilometre olmak üzere fırtına, zaman zaman da 70-100 kilometre hızla tam fırtına şeklinde esmesi bekleniyor"

Eroğlu, yarından itibaren Batı ve Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeyi ile Amasya, Tokat ve Sivas çevrelerinde beklenen yağışların Giresun, Trabzon, Rize ve Hopa çevrelerinde metrekareye 25-50 kilogram olarak düşmesinin beklendiğini, rüzgarın Karadeniz kıyıları ile Güney Ege ve Batı Akdeniz kıyılarında saatte 40-60 kilometre olmak üzere kuvvetli şekilde esmesinin beklendiğini ifade etti.

-Zafer Bayramı ile birlikte hava düzelmeye başlayacak-

30 Ağustos Zafer Bayramı'nda yağışlı ve serin havanın etkisini kaybetmesinin beklendiğini belirten Eroğlu, Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz ile Erzincan, Erzurum, Kars ve Ardahan çevrelerinin sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceğinin, hava sıcaklığının Batı'da 2 ila 4 derece artacağının tahmin edildiğini vurguladı.

Eroğlu, 31 Ağustos Cuma günü Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinin sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçmesinin beklendiğini belirtti.

-Sel, fırtına ve sıcaklık düşüşüne dikkat-

Kuvvetli yağışların, fırtına şeklinde esmesi beklenen rüzgarın ve ani sıcaklık düşüşünün oluşturabileceği olumsuz şartlara karşı vatandaşlara tedbirli olmaları uyarısında bulunan Eroğlu, şu uyarılarda bulundu:

"Sel, su baskını, yıldırım, hortum, ağaç devrilmesi, çatı uçması, ulaşımda aksamalar, ani sıcaklık düşüşüne bağlı oluşabilecek sağlık sorunları konusunda ilgililer ve vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir"

Ülke genelinde 667 istasyonda otomatik gözlem yapıldığını vurgulayan Eroğlu, vatandaşların il ve ilçelere yönelik tahmin ve güncel meteorolojik bilgilere

"www.mgm.gov.tr" internet adresinden ve ayrıca Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen Android ve IOS uygulamaları ile akıllı telefonlardan anlık ulaşılabileceğini hatırlattı.

Muhabir: Hüseyin Gazi Kaykı

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Doğu Karadeniz Veysel Eroğlu İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title