Haberler

Avrupa Resesyon Korkusuyla Titriyor

Dünya Ekonomisinin Motoru Olan ABD'deki Resesyon (Ekonomik Durgunluk) Tartışmaları, Avrupa Üzerine de Kara Bulutların Toplanmasına Neden Oluyor. Avrupalılar, Resesyondan Kurtuluşun Yollarını Tartışıyor.

Dünya ekonomisinin motoru olan ABD'deki resesyon (ekonomik durgunluk) tartışmaları, Avrupa üzerine de kara bulutların toplanmasına neden oluyor. Avrupalılar, resesyondan kurtuluşun yollarını tartışıyor.

Bloomberg'de yer alan habere göre, Avrupa ekonomileri, ABD'deki mortgage krizinin ikincil etkilerini hissetmeye başladı. Bankalar arasında borç verme işlemleri zorlaşırken, sanayi üretimi düşmeye, yatırımcı ve piyasa güveni de azalmaya başladı. Ayrıca Euro'nun değerlenmesi ihracata zarar vermeye başlarken, giderek artan sayıda ekonomist Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faizleri indirmesi gerektiğini söylemeye başladı.

Commerzbank ekonomisti Michael Schubert, "ekonomide açık bir düşüş trendi var" ifadesini kullanırken, ECB'nin ekim ayına kadar iki kez faiz indirimi yapacağını öngördü.

ECB, şimdiye kadar yaptığı açıklamalarda ABD Merkez Bankası'nın (FED) izlediği yoldan gitmeyi reddetmiş ve kuvvetli enflasyon baskısını gerekçe göstererek faizleri indirmemişti. Ancak Avrupa'dan gelen son veriler ve araştırmalar, büyümeye ilişkin risklerin yükseldiğini ortaya koyunca bölgenin finans bakanları da ekonomik görünümü tartışmak için biraraya gelme kararı aldı.

Avrupa'da bu hafta açıklanacak verilerin de fazla umut ışığı vermesi beklenmiyor. Bloomberg'in anketine göre, Avrupa üretim ve hizmet endeksi muhtemelen son 2.5 yıldaki en düşük artışı gösterecek, Alman iş güven endeksi de son iki yılın en düşük seviyesine inecek.

PARA ALIŞVERİŞİ ZORLAŞIYOR

Piyasada yaşanan gerginlik özellikle finans tarafında çok daha net izleniyor. ECB'nin araştırmasına göre, Avrupalı bankalar şirketler ve tüketiciler için kredi bulmanın önümüzdeki üç ay içerisinde daha zor olacağını düşünüyor.

ING Bank ekonomisti Martin van Vliet, "Kolay para dönemi kapanıyor" derken, bazı ekonomistler durumun endişe verici olmadığı görüşünde. Unicredit analistlerinden Aurelio Maccario, ekonomideki görünümün karanlık olmadığını, sadece İrlanda ve İspanya'da borsalardan kaynaklı bir sorunun yaşandığını, istihdam piyasasının ise genişlemeye devam ettiğini belirtti.

Öte yandan FED Başkanı Bernanke de, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, "ABD'deki yavaşlama potansiyelini Asya veya Avrupa'da göreceğimizi zannetmiyorum" ifadesini kullanmıştı.

Piyasalardaki kredi sıkışıklığı özellikle şirket yatırımları üzerinde etkili oluyor. Almanya'da özel sektör yatırımlarının bu yıl yüzde 4 artacağı tahmin edilirken, bu rakam geçen seneki büyümenin sadece yarısına denk geliyor.

Dolardaki değer kaybı ve Euro'daki artış nedeniyle ABD pazarına ihracatta zorlanan Avrupalı üreticiler için benzer bir durum İngiltere için de geçerli. Euro bölgesinin en büyük ticari partneri olan İngiltere'nin para birimi paund, euroya karşı son beş ayda yüzde 11 değer yitirdi. Bu durum Avrupalı şirketleri tehdit etmeye devam ediyor. 

Global Insight başekonomisti Howard Archer, gelinen noktayı, "Avrupalı üreticiler için hayat giderek zorlaşıyor" olarak tanımlıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title