Haberler

35 Yaş Üstü Araçlardaki Dönüşümün Hurdacılara Faydası Olmayacak

Ulaştırma Bakanlığı'nın 35 Yaş Üzerindeki Otobüs ve Kamyonların Piyasadan Çekilerek Hurdaya Ayrılması Yönünde Aldığı Kararla Araçların Sadece Kırıkkale, İzmir ve Kocaeli'de Toplanacak Olması Türkiye Genelindeki Hurdacıları Endişelendiriyor.

Ulaştırma Bakanlığı'nın 35 yaş üzerindeki otobüs ve kamyonların piyasadan çekilerek hurdaya ayrılması yönünde aldığı kararla araçların sadece Kırıkkale, İzmir ve Kocaeli'de toplanacak olması Türkiye genelindeki hurdacıları endişelendiriyor.

35 yaş üzeri kamyon ve otobüsler 15 Ocak'tan itibaren ulaşımdan çekilecek. Araçların Hurdasan'ın bulunduğu Kırıkkale, İzmir ve İzmit'te toplanıp imha edilmesi kararına tepki gösteren hurdacılar, kendilerine de iş verilmesini ve istihdama katkı sağlanmasını istedi. Araçların MKE Hurda İşletme Müdürlüklerine bağlı 3 ilde toplanmasına tepki gösteren Bursa Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Odası Başkanı Mustafa Dursun, Doğu'da oturan vatandaşın aracını teslim etmek için Kırıkkale'ye geleceğini belirterek, "Araç

sahipleri eski araçlarıyla yola güvensiz bir şekilde çıkacaklar. Araçlar yoldayken bunların güvenliğini kim sağlayacak. Nakliyat firması ile anlaşsalar bir sürü masraf çıkacak. Zaten araçlar düşük ücretle alınıyor. Biz bu işin kendi mahallinde yapılmasını istiyoruz. Burada bizim sanayi sitemiz var. Araçların kesim işlerini burada güvenli bir şekilde yapabiliriz. İstenilen tüm şartları uygulayabiliriz hem de istihdam sağlarız. Araçların mahallinde toplanması, en kolay ve ekonomiye katkı sağlayacak bir

hareket olacak" dedi.

Hurdacı esnafı ise, "Bizde bu işten para kazanmak ve istihdam sağlamak istiyoruz. Araç bize geldiği zaman biz de kesim için elemana ihtiyaç duyacağız. Vatandaşlar araçları 3 kente götürmek için güçlük çekecekler. Makine Kimya Endüstrisi'ne hiç bir hurdanın gitmesi uygun değil. Bakır burada 7 YTL, MKE ise 2 YTL'ye alıyor. Hurdanın kilogramını biz 35 kuruşa satıyoruz. Makine kimya ise 10 kuruşa satın alıyor. Makine kimya bu işin üstesinden gelemez" diye konuştu.

Diğer yandan, bazı vatandaşlar 35 yaş üstü araçlarını hurdacılara teslim etmeyi tercih ediyor. Yaşını doldurmuş kamyon, otomobil ve otobüsleri teslim alan hurdacılar oksijen kaynağıyla kesip araçları parçalara ayırıyor.

60 BİN ARAÇ, 3 İLDE HURDAYA AYRILACAK

Hurdaya ayrılacak araçlar kategorisinde, Emniyet Genel Müdürlüğünde kayıtlı yaklaşık 47 bin 278 kamyon, bin 996 tanker, 8 bin 77 otobüs ve 2 bin 91 adet çekici olmak üzere 59 bin 442 araç bulunuyor. Bu araçların hurdaya ayırma işlemlerinin 2009 yılının ilk yarısına kadar tamamlanması planlanıyor. Araçlar, Hurdasan'ın tesislerinin bulunduğu Kırıkkale, İzmir Aliağa ve İzmit Seymen'deki Hurda Müdürlüklerinde teslim alınarak imha edilecek. Ulaştırma Bakanlığı, kara yollarında güvenliğin artırılması, rekabet

şartlarının düzenlenmesi, nakliye piyasasında fiyat dengesinin sağlanması ve çevre kirliliğinin önlenmesi hedefiyle başlatacağı uygulama için yaklaşık 300 milyon YTL kaynak ayırdı. Bu kaynak, hurdaya ayrılacak araç sahiplerine ödenecek. Bakanlık, hurdaya ayrılacak araçları eksperlere incelettirerek belirlediği rayiç bedellerin üzerinde bir miktarı araç sahiplerine ödeyecek. Bakanlık, araçların tonajlarına ve taşımacılık yetki belgesi olup olmamasına göre ödenecek miktarları belirledi. Buna göre, hurdaya

çıkarılacak araçlara 2 bin 400 YTL ile 7 bin 500 YTL arasında ödeme yapılacak. Hak sahiplerine ödemeler, yetkililerce "Hurdaya ayrılmıştır" kaşesi vurulduktan sonra yapılacak.

(RF-İHS-ÖZ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title