Haberler

"1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi"

Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin,

Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin,

"İnsanlık, çocuk yüzlü devrimlere yönelmedikçe, çocuk hak ihlallerini önlemek ve yeryüzünde çocukların çocuk gibi yaşamaları imkansızdır. 5 kıtada dünya çocuklarının esenliği için insanlığı çocuk yüzlü devrimlere hazırlamalıyız" dedi.

Şirin, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi"nin açılışında yaptığı konuşmasında, bu kongrenin çocuk ve yetişkin delegelerin birlikte gerçekleştireceği Türkiye ve dünyanın ilk çocuk hakları kongresi olduğunu ifade etti.

Kongrede çocukların yerine büyüklerin karar almayacağını vurgulayan Şirin, çocuk ve yetişkin eş başkanlarının yöneteceği kongrede, kararların birlikte alınacağını kaydetti.

Türkiye'nin yeni çocuk hakları ödevine hazırlandığını, kendilerinin çocukların cumhuriyeti için çocuk hakları düşüncesinden hareket ettiklerini anlatan Şirin, bu düşüncenin Atatürk'ün 23 Nisan 1920'de Türkiye Cumhuriyeti'ni çocuk ve gençlere armağan etmesinden bu yana gerçekleşemediğini kaydetti.

Şirin, "Bütün çabamız, bu ülkenin, çocukların Cumhuriyeti olabilmesi için. TBMM'nin açılışını 91. Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 21. yılında ve Cumhuriyetin 100. yılı için şu çocuk hayali öngörüldü. Çocuğun yararını, her şeyin üstünde tutarak, çocukla birlikte ailenin toplumun ve devletin etkin katılımına dayalı çocuk hakları kültürünün yaşandığı Türkiye" diye konuştu.

Şirin, kongre çalışmaları kapsamında gelecek 5 yıl içinde Türkiye'nin çocuk hakları yol haritası olacak 1. Türkiye Çocuk Hakları Stratejisi taslağının çok geniş bir katılımla hazırladıklarını da anlattı. Şirin, hazırlanan bu taslakta çocuk ve yetişkinlerin devletin ve toplumun paydaşlığının önerildiğini kaydetti.

Mustafa Ruhi Şirin, Türkiye'nin çocuk hakları açılımının anahtar kavramı medeniyet olduğunu, çocuk haklarının ise medeniyetin çocuklara sunduğu esenlik sütü olduğuna işaret ederek, tüm yönleriyle çocuk sorunlarının aşılmasının kültür ve eğitimle mümkün olduğuna belirtti.

Çocuk Hakları Sözleşmesi'nden bu yana, dünya çocuklarının durumunun daha iyi olmadığını, çocuklara dünya nimetlerinden çok daha az pay düştüğünü anlatan Şirin, "İnsanlık çocuk yüzlü devrimlere yönelmedikçe çocuk hak ihlallerini önlemek ve yeryüzünde çocukların çocuk gibi yaşamaları imkansızdır. 5 kıtada dünya çocuklarının esenliği için insanlığı çocuk yüzlü devrimlere hazırlamalıyız" diye konuştu.

Mustafa Ruhi Şirin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bir cümlelik çocuk felsefem var. 'Bir çocukta bütün çocukları düşünüyorum'. Çocuğa saygı duyuyorum, masumiyetine, temizliğine ve Allah'ın emaneti olduğu için çocuğa derin saygı duyuyorum. Doğan her çocuğa kendi çocuğum doğmuş gibi saygı duyuyorum. "

-ÇOCUĞA SEVGİNİN YANINDA SAYGI DA GÖSTERİLMELİ-

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve Kongre Üyesi Prof. Dr. Aydın Gülan da bu kongrede, çocukların fonda yer alan katılımcılar olmadığını, eşit statüde, eşit oy hakkına haiz, tebliğler sunan, delege olarak yer alan, bağımsız, irade sahibi saygıdeğer katılımcılar olduğunu kaydetti. Gülan, kongrede çocuğa ve çocukluğa saygı konusuna özellikle vurgu yapılmak istendiğini bildirdi.

UNICEF Türkiye Temsilci Vekili Regina Dominicis de bu kongrenin dünyanın bütün çocuklarının hak ve ihtiyaçlarının karşılanması, her çocuğa eşit fırsat verilmesi misyonuna katkıda bulunacak bir çalışma olduğunu ifade etti.

Uluslararası Çocuk Hakları Komitesinin, sözleşmeye taraf ülkelere çocuk hakları stratejilerinin geliştirilmesi ve eylem planı hazırlamasını teşvik ettiğini anlatan Dominicis, Türkiye'nin de bu konularda çalışmalar yaptığını kaydetti.

-ÇOCUKLAR DONMAMIŞ BETON GİBİDİR-

Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürü İsmail Barış da çocuğun, gelecek anlamına geldiğini vurgulayarak, "Çocukların gelecek fotoğrafını bizler hep birlikte kurgulayacağız ve çekeceğiz. Çocuk, umut demek, onların gelecek umutları bugün bizlerin çocuklarla beraber alacağımız kararlardan beslenecek, yetişecek ve büyüyecek" diye konuştu.

Çocukların, ülkelerin ve dünyanın geleceğine yön verecek değerli varlıklar olduğuna dikkati çeken Barış, "Bugün en fazla ihtiyaç duyduğumuz, kollarımızı olabildiğince açıp tüm dünyanın çocuklarına mutlu onurlu bir hayat ve gelecek sunmak için çalışmaktır" dedi.

Çocukların donmamış beton gibi olduklarını belirten Barış, "Onun için üzerlerine ne düşse iz bırakır. Bu izler de dünyanın gelecekte karşı karşıya kalacağı durumu belirler" diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet de kongrede, çocukların sağlıklı yaşam hakkından eğitim hakkına, istismardan korumadan, çocukluğu çocukça yaşamaya kadar birçok konunun tartışılacağını söyledi.

30 yıllık meslek hayatının çocukların cerrahi sorunlarını çözmek için geçiren bir cerrah olduğunu anlatan Söylet, "Tecrübelerime göre çocuklarımız için konuştuğumuz kadar çok eylemde bulunmuyoruz" dedi.

Ekonomik düzeyi düşük ailelerde, insanların, önce kendilerini sonra çocuklarını düşündüklerini, büyüklerin sorunlarını daima çocukların sorunlarından daha çok önemsediklerini vurgulayan Söylet, "Hiçbir zaman unutmayalım ki çocuklar, yetişkinlerin minyatürü değil, ayrı varlıklarıdır. Onların, tamamen kendi psikolojilerine uygun mekanlarda ve onlara uygun hekimlerce tedavi edilme haklarını ihmal ediyoruz. Bazen hekimler bile aynı hataya düşüyor. Haklarını savunamadıkları için onlara haklarını teslim etmiyoruz" diye konuştu.

-KONGRE SÖZCÜSÜ ÇOCUKLARIN KONUŞMALARI-

Kongre Sözcüsü 11 yaşındaki Zeynep Ümmühan Bilgili de konuşmasına, "Sevgili arkadaşlarım ve çocuk kalmış büyüklerim" diyerek başladı.

Bu kongrede çocukların istismara karşı korunması gerektiği, tüm çocukların iyi bir dünyada yaşamayı hak ettiği, hiçbir çocuğun çalıştırılamayacağının haykırılacağını söyleyen Bilgili, "Herkes, zaman zaman sokakta mendil satan çocukları görüp kısa süreli vicdan muhasebesi yapıyor, ama sonra bir çaba göstermiyorlar. Bence artık bu işe bir 'dur' demenin zamanı geldi de geçiyor bile" diye konuştu.

Kendisi gibi bütün çocukların geleceğin cesur büyükleri Türkiye ve dünyanın geleceği olduğunu vurgulayan Bilgili, "Bizim her türlü gelişimimiz için çocuk hakları çok önemli. Biz bugünden sonra Çocuk Hükümetini kurduk, her çocuk cumhurbaşkanı, her çocuk başbakan, her çocuk sözcü. Eğer büyüklerimizin dikkate alması için bir hükümet kurmamız gerekiyorsa buyurun kurduk" dedi.

Kongre Sözcüsü 16 yaşındaki görme özürlü Fatih Bayar da her çocuğun birer çiçek olduğunu dile getirerek, çocukların sağlıklı büyüyüp gelişmesi için aynı çiçekler gibi emek ve özveri istediğini kaydetti.

Türkiye nüfusunun 3'te 1'inin çocuk olmasına rağmen birçok çocuğun haklarından haberdar olmadığını dile getiren Bayar, birçok çocuğun güç koşullarda büyüdüğünü, gerektiği eğitimi alamadığını ve istismara uğradığını söyledi.

Bayar, 1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi'nin birinci amacının çocuk istismarına son vermek ve çocuklarına haklarını öğretmek olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından Mardin Valiliği Çocuk Korusu "Çocuk Hakları" adlı şarkıyı seslendirdi.

-KONGREYE DAİR-

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in himayelerinde, Aile ve Çocuktan Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın desteklerinde Çocuk Vakfı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, İstanbul Üniversitesi iş birliğinde ve Prof. Dr. Aydın Gülan'ın Kongre Başkanlığında düzenlenen 1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi 3 gün sürecek.

Çocuk ve yetişkin delegelerin birlikte görev aldığı kongrenin onur konuğu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kongrenin üçüncü günü olan 27 Şubatta çocuklarla buluşacak.

Başbakan Erdoğan, kongrede görev yapacak 81 ilin çocuk delegeleri, 1. Türkiye Çocuk Hakları Strateji'sini sunacak.

Kongrede, 118 çocuk delege, 82 bildiri, 4 proje, 30 poster sunumu yapacak. 113 yetişkin delege de 87 bildiri, 7 proje, 6 poster sunumu gerçekleştirecek. Kongreye 280 çocuk delege katılacak, yetişkin delege sayısı ise 240 olacak. Kongre'de, 81 ilin çocuk hakları komite başkanları, demokrasi ve öğrenci meclisi başkanları, çocuk meclisleri temsilcileri, çocukların kurduğu derneklerin temsilcileri görev yapıyor.

56 sivil toplum kuruluşu, 81 ilin yerel yönetim temsilcileri, 108 üniversitenin temsilcileri, 81 ilin valilik temsilcileri, 26 özerk ve hükümet kuruluşu temsilcileri, seçime katılacak 22 siyasi partinin gözlemci temsilcileri kongrede bulunuyor.

Kongrede, 2012-2016 yıllarını kapsayacak, 1. Türkiye Çocuk Hakları Stratejisi'nin birinci taslağı, 3 gün boyunca çocuk ve yetişkin delegelerce müzakere edilerek sonuçlandırılacak.

Kongre nedeniyle çocuk hakları kültürü bağlamında 20 kitap da yayımlandı.

-TANITIM KARTLARINA ÇOCUKLUK FOTOĞRAFLARI DA BASILDI-

Bu arada, kongre nedeniyle hazırlanan kimlik tanıtım kartlarında kişilerin fotoğraflarının yanı sıra çocukluk fotoğraflarına da yer verildi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in kartında da yine çocukluk yıllarına ait bir fotoğraf yer aldı.

- İSTANBUL

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm!
Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title