Haberler

Yunanistan Daha Çok Türk Bankası İstiyor

Ziraat Bankası'nın Atina ve Gümülcine'de Şube Açması İçin İzin Verildiğini Doğrulayan Yunanistan Merkez Bankası, Daha Çok Türk Bankası Açılırsa Memnun Olacaklarını Bildirdi.

Ziraat Bankası'nın Atina ve Gümülcine'de şube açması için izin verildiğini doğrulayan Yunanistan Merkez Bankası, daha çok Türk bankası açılırsa memnun olacaklarını bildirdi.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Panayotis Thomopulos, Yunanistan'da ilk Türk bankası olarak faaliyet gösterecek Ziraat Bankası'nın iki şube açmasıyla ilgili anlaşmanın hukuki bazı küçük formalitelerin de tamamlanmasıyla imzalanacağını söyledi. Hürriyet'in sorularını cevaplandıran Thomopulos "izin ile ilgili iki komisyondan da olumlu sonuç çıktı. Bir iki küçük formalite kaldı. Hukuki konular. Uzmanlarımız bunlar üzerinde çalışıyor. Kısa sürede herşey tamamlanmış olacak" dedi.

İLİŞKİLER İÇİN ÖNEMLİ

Türkiye'deki bir bankanın Yunanistan'da şube açmasını iki ülke ilişkileri açısından fevkalade önemli bulduğunu vurgulayan Thomopulos "Eğer daha çok Türk bankası ülkemizde şube açarsa bundan mutlu olacağım" diye ekledi. Daha bir ay önce Ankara'ya gittiğini ve Merkez Bankası'nın 75. kuruluş yıldönümü törenlerine katıldığını söyleyen Thomopulos, Türkiye'deki temaslarından son derece memnu kaldığını ayrıca Yunan ve TC Merkez bankaları başkanları arasında da iyi bir iletişim bulunduğunu belirti.

BATI TRAKYA'DA SEVİNÇ

Ziraat Bankası'nın Gümülcine'de şube açacak olması Batı Trakya Türk azınlığını sevindirdi. Hüriyet'e konuşan milletvekili İlhan Ahmet "Fevkalade bir gelişme. Tarıma yönelik bir bankanın Batı Trakya'da çalışması hem bölgedeki yatırımlara hem de işadamlarına yeni ufuklar açacak. Ayrıca Türk-Yunan dostluğuna da katkısı olacağını zanediyorum" dedi.

KARAMANLİS'İN ROLÜ

Edinilen bilgilere göre, Ziraat Bankası'nın Yunanistan'da şube açma ile ilgili Yunan Merkez Bankası'nın kararında Karamanlis hükümetini siyasi iradesi önemli rol oynadı. Ana muhalefetteki Pasok'un 33 milletvekili 31 Mayıs 2007 tarihinde parlamentoya verdikleri soru önergesinde "Ziraat Bankası müslüman çiftçileri ekonomik ve dolayısıyla siyasi denetim altına alabilmek amacıyla şube açmak istiyor diyerek, Türk bankasını Gümülcine'de faaliyet göstermesine izin verilmemesini istemişlerdi. Milletvekili İlhan Ahmet bu konuda da "Pasok tehlike edebiyatı yaparak, Batı Trakya Türklerini derinden üzmüştür" ifadesini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title