Haberler

Yılmaz: "Enflasyonda Gelinen Noktayı Yeterli Görmüyoruz"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (Tcmb) Başkanı Durmuş Yılmaz, Bugün İtibarıyla 24 Ay Sonrasına İlişkin Bekleyişlerin Yüzde 5,5 Civarında Seyretmesinin, Enflasyon Hedeflerinde Elde Edilen Kazanımların 'Somut Bir Göstergesi' Olduğunu Söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz, bugün itibarıyla 24 ay sonrasına ilişkin bekleyişlerin yüzde 5,5 civarında seyretmesinin, enflasyon hedeflerinde elde edilen kazanımların ''somut bir göstergesi'' olduğunu söyledi.

Yılmaz, ''ne varki Merkez Bankası (enflasyonda) gelinen noktayı yeterli görmemekte, orta vadeli bekleyişler hedeflerle uyumlu hale gelene kadar da görmeyecektir'' dedi.

Merkez Bankasının ''2007 yılı Para ve Kur Politikası''nı açıklayan Yılmaz, 2006 yılında enflasyon hedeflemesinin ana ilkeleri olarak şeffaflık, hesap verilebilirlik ve öngörülebilirlik alanlarında önemli adımlar atıldığını söyledi.

Yılmaz, önümüzdeki dönemde enflasyon hedeflerinin ''tüketici fiyat endeksinin yıllık yüzde değişimi'' olarak tanımlanmaya devam edeceğini ve geçtiğimiz yıl yayınlanan politika metninde ''3 yıl'' olarak belirlenen hedef ufkunun, 2007 yılında da süreceğini kaydetti.

''Ekonomideki yapısal dönüşüm, yüksek enflasyondan düşük enflasyona geçiş ve gelişmiş ülkelere yakınsama süreci'' göz önüne alınarak, orta vadeli yüzde 4 cıvarında bir enflasyon hedefinin uygun olacağının düşünüldüğünü belirten Yılmaz, ''Bu çerçevede daha önce yüzde 4 olarak açıklanan 2007 ve 2008 yılı enflasyon hedefleri korunmuştur. Bu yıl sonunda duyurulacağını ilan ettiğimiz 2009 yılı hedefi de yüzde 4 olarak belirlenmiştir'' dedi.

''2007 yılı için, hedef etrafındaki belirsizlik aralığının 2 puan olarak korunmasına karar verilmiştir" diyen Yılmaz, "Enflasyon, ilgili aralığın altında veya üstünde gerçekleştiği takdirde Merkez Bankası, bu durumun nedenlerini ve tedbirleri hükümete yazacağı bir açık mektupla anlatarak kamuoyunu bilgilendirecektir'' diye konuştu.

Sonuç olarak Merkez Bankasının, sık sık hedef değiştirmenin ''enflasyon bekleyişleri ve fiyatlama davranışlarını'' olumsuz etkileme potansiyeli taşıdığını ve ilerisi için verilen taahhütlerin güvenilirliğini azaltabileceğini'' düşündüğünü bildiren Yılmaz, ''bu nedenle önümüzdeki dönemde de enflasyonun makul sürelerde hedefe yakınsayacağı öngörüldüğü sürece, hedeflerin değiştirilmemesi esas alınacaktır'' şeklinde konuştu.

Bu arada Enflasyon Hedeflemesi rejiminde kamu kesimindeki gelişmelerin para politikası perspektifini yakından ilgilendirdiğini ifade eden Yılmaz, ''Kuşkusuz, Merkez Bankasının kamunun izlediği politikaları denetim altına alması söz konusu değil. Ancak ülkemizde halen kamu kesiminin ekonomi üzerindeki ağırlığının büyük olması, bu konudaki gelişmelerin yakından izlenmesini gerektirmekte" dedi.

Merkez Bankasının, önümüzdeki dönemde enflasyon hedeflemesinin yanı sıra dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasına devam edeceğini belirten Yılmaz, dalgalı kur rejiminde döviz kurunun ''ne bir hedef ne de bir politika aracı'' olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title