Haberler

Turşu Yapmayı Unutmayın

Vedat Doğan - Kış Aylarında Sofralardan Eksik Etmediğimiz Turşuluklar, Market, Manav ve Pazar Tezgahlarını Süslemeye Devam Ediyor

Vedat Doğan - Kış aylarında sofralardan eksik etmediğimiz turşuluklar, market, manav ve pazar tezgahlarını süslemeye devam ediyor.

Sonbaharın gelmesiyle birlikte kış hazırlıklarına başlayanlar, salça kaynatma, biber ve patlıcan kurutma, ev makarnası yapma, yufka açma, tarhana kurutma, bulgur kaynatma gibi geleneksel yiyeceklerin yapımına hız verirken, sofraların vazgeçilmez yiyeceklerinden olan turşulukların satışı da giderek artmaya başladı.

Turşu satıcılarından Hanım Erler, turşuluk satışlarının canlandığını ve mevsimini geçirmeden turşu kurmanın tam zamanı olduğunu söyledi.

Turşulukların taze ve körpe olanlarının tercih edildiğini belirten Hanım Erler, 'Turşulukları sabah erken saatte tarlamızdan taze taze topluyoruz. Kelek, domates, biber, kornişon salatalık, acur ve diğer turşulukları kilosu 1.5 ila 2 liradan satıyoruz. Turşu kurmak isteyenler daha organik ürün buldukları için köy pazarlarını tercih ediyor' dedi.

- TURŞU YAPIMI

Anadolu'da çok eskiden beri kışlık bir yiyecek olarak tüketilen turşu, yenebilen her türlü sebzeden ve bircok meyveden yapılabiliyor.

Karpuz kabuğu turşusu, kelek dolması turşusu, karnıyarık patlıcan turşusu, pezik turşusu, pancar turşusu gibi bilinen bir çok çeşidi olan turşunun, en yaygın olarak salatalık, biber, domates kullanılarak yapılan karışık türü yaygın olarak tercih ediliyor.

Lahana, pezik, patlıcan, havuç ve fasulye gibi sebzeler ise önce haşlandıktan sonra turşu yapılıyor.

Turşu yapmak için seçilen sebzeler, iyici yıkandıktan sonra, içerisinin su ile dolması ve fermantasyonun tam olarak sağlanması için önce bir yorgan iğnesi veya çivi ile delindikten sonra, cam kavanoz, küp veya plastik bir kap içerisine yerleştiriliyor.

Turşulukları bir süre kireç kaymağı karışımı olan suda bekletmek ise daha diri korunmalarını sağlıyor. Turşu kaplarının içerisine fermantasyon ve mayalanma için yapılacak tercihlere göre, sirke, limon, limon tuzu, üzüm suyu, domates suyunun beyaz kısmı, çökertilmiş un bulamacının suyu, buğday veya nohut konuyor. Turşuya lezzet vermesi için taze nane yaprağı, defne yaprağı ve sarmısak da kullanılıyor.

Uzmanlar, 5 kilogramlık bir kavanoz veya bidon için yarım su bardağı tuzun yeterli olacağını, tuz miktarının az olması halinde turşulukların eriyebileceğini, çok fazla olması halinde ise bazı sağlık proplemlerinin ortaya çıkabileceğini ifade ediyorlar.

Herşeyde olduğu gibi turşunun da azının karar, çoğunun da özellikle tansiyon rahatsızlığı olanlar için zarar olduğunu unutmamak gerekiyor.

Anadolunun bazı yörelerinde pezik ve fasulye turşuları yağda soğanla kavrulup üzerine yumurta kırılıp yemek halinde de tüketiliyor. Elma, armut, üzüm, yeşil erik ve incirin de turşuları yapılıyor. (VED-İÇR-OSM) - KAYSERİ

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Merkez Bankası'ndan TL mevduatı desteklemek ve döviz kredilerini sınırlamak için art arda adımlar

Merkez Bankası'ndan TL mevduatı desteklemek ve döviz kredilerini sınırlamak için art arda adımlar

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Samimi başlayan görüşme gergin bitti! Özel'den 'Köpekleri uyutalım demenin tutarlı bir tarafı yok' çıkışı

Samimi başlayan görüşme gergin bitti! Özel'den "Köpekleri uyutalım demenin tutarlı bir tarafı yok" çıkışı

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title