Haberler

Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü 'Anıza Doğrudan İkinci Ürün Ekimi' Konulu Seminer Düzenledi

Son Zamanlarda Etkisini Giderek Artıran Kuraklık Nedeniyle Ege Bölgesindeki Ovaların İkinci Ürün Ekimi Tehlikeye Girmesinin Ardından Bugün Aydın'da Düzenlenen Toplantıyla İkinci Ürün Masaya Yatırıldı. Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsünde Düzenlenen 'Anıza Doğrudan İkinci Ürün Ekimi' Konulu Uygulamalı Seminer Düzenlendi.

Son zamanlarda etkisini giderek artıran kuraklık nedeniyle Ege Bölgesindeki ovaların ikinci ürün ekimi tehlikeye girmesinin ardından bugün Aydın'da düzenlenen toplantıyla ikinci ürün masaya yatırıldı. Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsünde düzenlenen 'Anıza doğrudan ikinci ürün ekimi' konulu uygulamalı seminer düzenlendi.

Enstitünün Ayhan barut Toplantı Salonunda gerçekleştirilen seminere Muğla ve Aydın'dan katılan Tariş yöneticilerine, çiftçilere ve ziraat mühendislerine ikinci ürünün nasıl uygulanacağını anlatıldı.

Aydın Vali yardımcısı Mehmet Öksüz, AK Parti Aydın Milletvekili TBMM Tarım Komisyonu Sözcüsü Ahmet Ertürk Ziraat Odası Başkanları ile çok sayıda çiftçinin katıldığı toplantıda üreticilere anız yakmadan ikinci ürün nasıl elde edilebileceği anlatıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Nazilli Pamuk Enstitüsü Müdürü Yüksel Kabakçı, toprağı işlemekle, toprağın bozduğunu çevrenin kirletildiğini söyledi. Son yıllarda dünyada toprağın nasıl işleneceği konusunun gündeme gelmekle birlikte Türkiye de bu konunun daha yeni gündeme geldiğini kaydeden Kmakçı, "Anız yakmanın bir çevre felaketi olduğunun farkına da yeni varılmıştır. Çiftçimize anız yakmaması söylenerek yapanlara ceza uygulanmış ama alternatif çözümler önerilmemiştir. Mısır ve Soya'da uygulanan anıza ekimde yüzde 100'lük bir başarı elde edilmiştir. Pamukta bu uygulama ise sona kalmış ancak görüldüğü gibi onda da başarılı çalışmalar gerçekleştirilmiştir. 2006 yılında acemice başlattığımız çalışmaların bu yıl acemiliğini üzerimizden atmış ve bilinçli olarak çalışmalara başlamış bulunmaktayız. Bu uygulamalarda toprağı hiç işlemeden ikinci ekimde dekardan 350-400 kilogram ürün alımını gerçekleştirdik. Toprak verimliliğinde unutulan kısım olan kimyasal, fiziksel ve biyolojik verimlilik büyük önem taşımaktadır. Bir toprakta solucan, böcek ve diğer canlılar ne kadar fazla ise o toprak o kadar verimlidir. Bu canlılar, toprağın fabrika çalışanlarıdır. İşlenen toprakla doğal toprak arasında büyük farklar vardır. Doğal ortamdaki toprağın fiziksel yapısı bozulmadığı için kimyasal yönden de oldukça zengindir. Doğal ortamdaki toprak yağmurdan daha az etkilenir. İşlene topraklar da ise yağmurla birlikte verimli kısımlar uzaklara taşındığı için verimsizleşir" dedi. Konuşmaların ardından uygulama alanına geçen konuklara anıza ekim makinelerinin nasıl kullanıldığı uygulamalı olarak gösterildi.

(AS-İK-YK)

28.06.2007 18:17 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Merkez Bankası faizi yüzde 50'de sabit bıraktı

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Kaçak çalıştıkları tespit edildi! Çay toplayan Senegalli işçiler sınır dışı edilecek

Annesinden uzun ekmek istedi, yuvarlak ekmek aldı diye evi terk etti

Annesinden uzun ekmek istedi, yuvarlak ekmek aldı diye evi terk etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title