Haberler

Ezidiler İçin Araştırma Önergesi Verildi

Güncelleme:

Barış ve Demokrasi Partisi Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Ezidiler için TBMM'den araştırma yapılmasını istedi.

BDP’li Ata, Ezidilerin, kültürünün ve kimliğinin korunması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Ezidilerin, kültürünün ve kimliğinin korunması, tarih boyunca maruz kaldıkları zulüm ve şiddet politikaları ile uygulamalarının araştırılması, yargı ve tazminat yolu açılarak mağduriyetlerinin giderilmesi, inançlarının gerektirdiği şekilde yaşayabilmeleri ve haklarının iade edilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Ata, gerekçesinde şunları belirtti; “Ezidiler yüzyıllardır Türkiye, Gürcistan, İran ve Ermenistan'ı içine alan geniş bir coğrafyada yaşamakta olup, bağlı oldukları devletler ve birlikte yaşadıkları halklardan dini inançlarından ötürü zulüm görmüştür. Türkiye'de yoğunluklu olarak Urfa, Batman, Mardin ve Diyarbakır'da yaşayan Ezidilerin Osmanlı döneminden beri maruz kaldıkları asimilasyon politikaları Cumhuriyet Tarihi boyunca da devam etmiş, inançları yok sayılmış, toprakları ellerinden alınmaya çalışılarak tarım ve hayvancılık olan temel geçim kaynakları yok edilmiştir. Anayurtlarına geri dönüş hazırlığı içinde olan Ezidiler, inançlarının anayasal güvence altına alınmasını tek çözüm olarak görmektedir. Kimliklerinin ve dinlerinin resmi olarak tanınması, dini eğitim ve ibadetlerini yapabilecekleri koşulların sağlanması, kutsal mekanlarının koruma altına alınması, işgal ya da terk edilmiş Ezidi köylerindeki tahribatın tespit edilmesi Ezidiler’in temel talepleri olup, hükümet bu konularda somut ve kapsamlı adımlar atma sorumluluğu altındadır. Bu adımlar aynı zamanda, Türkiye'nin çoğulcu yapısını koruyarak, farklı dinsel, dilsel ve etnik grupların tümünün anayasal koruma altına alınarak eşit yurttaşlık temelinde bir arada yaşayabilmesi için de önemli bir adım olacaktır.”

Kaynak: Temsilci / Yerel

Türkiye Batman Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title