Haberler

Dünden Bugüne Türkiye'de Coğrafi İşaretler Paneli

Coğrafi işaret uzmanı Prof. Dr. Tekelioğlu: "Türkiye'de coğrafi işaret alabilecek 2 bin 500 kadar ürün bulunuyor"

Coğrafi işaret uzmanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Türkiye'de coğrafi işaret alabilecek 2 bin 500 kadar ürün bulunduğunu, fakat bugüne kadar Türk Patent Enstitüsünden (TPE) sadece 172 ürünün tescil aldığını bildirdi.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı kapsamında, Antalya Ticaret Borsası ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİÜA) işbirliği ile "Dünden Bugüne Türkiye'de Coğrafi İşaretler" paneli düzenlendi.

Panelde konuşan coğrafi işaret uzmanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, coğrafi işaretin bir patent olmadığını, bulunduğu yöre veya bölgeyle özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaret olduğunu söyledi.

Coğrafi işaret alındığı zaman o ürünün sahtelerinden korunduğunu, ürünün taklidinin yapılmasının hem zorlaştığını hem de ceza konusu olduğunu kaydeden Tekelioğlu, "Bu işaret hem tüketicisi için güvence unsurudur hem de tüketici ürünün nereden geldiğini bilir" dedi.

Türkiye'de coğrafi işaret alabilecek 2 bin 500 kadar ürün bulunduğunu ifade eden Tekelioğlu, fakat bugüne kadar Türk Patent Enstitüsünden sadece 172 ürünün tescil aldığını kaydetti. Türkiye'de coğrafi işaret konusunda temel bir yasa bulunmadığını da dile getiren Tekelioğlu, hem temel bir yasanın yapılması hem de iyi bir denetim mekanizmasının oluşturulması gerektiğini bildirdi.

Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Çağatay da Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı'nın coğrafi işaret konusunda kurulan sivil bir inisiyatif olduğunu söyledi. Ağın üyelerinin çok ciddi bir bilgi birikimi bulunduğunu belirten Çağatay, "Coğrafi işaret kırsal kalkınmada çok önemli bir araç. Amacımız coğrafi işaretlerin tanınırlığını artırmak ve denetim mekanizmasını harekete geçirmek. Ayrıca Türkiye'de coğrafi işaret almış ürünlerin AB'de de almalarını istiyoruz" diye konuştu.

TPE'den Marka Uzmanı Emre Güllü de belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere "coğrafi işaret" denildiğini anlattı.

Coğrafi işaret başvurularının TPE'ye yapıldığını belirten Güllü, TPE'nin kendisine yapılan coğrafi işaret başvurularını incelediğini, bilgi, belge incelemesinin ardından ilgili mevzuat koşullarını taşıyan coğrafi işaret başvurularından menşe adlarının Resmi Gazete ile yerel gazetede ve yüksek tirajlı günlük gazetelerin birinde yayımlandığını kaydetti.

İtiraz süresinin, başvurunun Resmi Gazete'deki yayım tarihinden itibaren 6 ay olduğunu ifade eden Güllü, Türkiye'de tescil edilen coğrafi işaretlerin sadece Türkiye sınırları içinde geçerli olduğunu, yurtdışında koruma için her ülkede, ülke mevzuatına göre başvuru yapılması gerektiğini sözlerine ekledi. - Antalya

Kaynak: AA / Yerel

Antalya Türkiye Yerel Haberler

Misafir olarak geldiği köyde 65 yaşındaki amcasını cinsel organını keserek öldürdü

Misafir olarak geldiği köyde 65 yaşındaki amcasını cinsel organını keserek öldürdü

Barış Boyun kimdir? Daltonlar çetesi liderinin infaz karnesi epey kabarık

Barış Boyun kimdir? Daltonlar çetesi liderinin infaz karnesi epey kabarık

CHP lideri Özel'i taktığı yok! Mustafa Bozbey, akraba atamalarına hız kesmeden devam ediyor

CHP lideri Özel'i taktığı yok! Mustafa Bozbey, akraba atamalarına hız kesmeden devam ediyor

Fenerbahçe, Mert Hakan Yandaş ile yeni anlaşma sağladı

Fenerbahçe, Mert Hakan Yandaş ile yeni anlaşma sağladı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title