Haberler

Yeni Teşvik Sistemi Geliyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devletin, Teşviklerin Tümünü Tek Merkezden Yürütebileceği Bir Yapı Oluşturduklarını Belirtti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, devletin, teşviklerin tümünü tek merkezden yürütebileceği bir yapı oluşturduklarını belirterek, AB ile uyum sürecini de dikkate alarak, yeni bir teşvik sisteminin kurgusu ve dizaynını bitirmek üzere olduklarını söyledi.

Ekren, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda sanayici ve işadamlarıyla bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, geçmiş dönemlerde sahip olduğu bazı kırılganlıklardan kurtulmuş olan Türkiye ekonomisinin, yeni eşiklere geldiğini ifade ederek, "Dolayısıyla yeni eşiklerde hem Türkiye ekonomisi hem işadamlarımız ve hepimiz farklı bir hassasiyet ve farklı bir yaklaşım ortaya koymalıyız ki daha önce düşündüğümüz, planladığımız 2023 yılında Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri yapma arzumuzu yeni dönemde birlikte inşa edelim" dedi.

Büyüyen Türkiye'nin ihtiyaçlarının da büyüdüğüne işaret eden Ekren, "Ekonomi büyüdükçe, gelir arttıkça hem firmalarımızın hem devletimizin hem de halkımızın ihtiyaçları farklılaşacak, ihtiyaçları artacak ve çeşitlenecektir" diye konuştu.

Bir işadamının sorusu üzerine teşvik konusuna da değinen Ekren, şunları söyledi:

"Geçen hafta Bakanlar Kurulu'nda devlet yardımları çerçevesiyle ilgili bir yasayı geçirmiş olduk. Çok kısa sürede Meclis gündemine gelecek. Bunun anlamı şu; devletin, değişik kurumlarında değişik birimlerinden sunduğu teşviklerin tümünü artık bir merkezden yürütecek bir yapı oluşturuyoruz. Teşviklerin önemli bir kısmı bu yıl bitiyor. Bittiği için üye olmayı düşündüğümüz AB ile uyum sürecini de dikkate alarak yeni bir teşvik sistemi kurgusu ve dizaynını bitirmek üzereyiz. 3 tane ana bileşeni var yeni teşvik sisteminin. Bunlardan bir tanesi bölgesel ve sektörel teşvik sistemi oluşturacağız. Bunun anlamı şu; Türkiye'nin her tarafında yatırım yaptığınızda bir teşvik alıyorsunuz, ama belirlediğimiz veya tercih ettiğimiz bölgede veya sektörde yatırım yaparsanız daha fazla teşvik alırsınız. Böyle bir genel hareketi oluşturduk." Büyük projeleri genel teşvik sisteminin dışında tutmayı istediklerinin altını çizen Ekren, "Eğer belli bir limiti aşan yatırım söz konusuysa, bu yatırım belli bir limiti aşan istihdam oluşturuyorsa yine Türkiye'nin ekonomisine sağlayacağı katma değer çerçevesinde sistemi genel teşvik sistemi dışında değerlendirip, onu da teşvik sistemi içine almayı planlıyoruz. Bununla ilgili çalışmalar da yaz sonuna kadar ilan edilmiş olur" şeklinde konuştu.

Bakan Ekren, mayıs ayında yüksek çıkan enflasyon rakamlarıyla ilgili soru üzerine de şunları kaydetti:

"Enflasyonu düşürmek, kontrol altına almak AK Parti hükümetlerinin her zaman birinci önceliği olmuştur. Enflasyondaki artış trendini tetikleyen, hızlandıran gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlardır. Dolayısıyla biz de bu dönemde gıda ve enerji fiyatlarındaki artışları dikkate alarak, daha önceden başlatılmış, ama bitirilememiş çok büyük bir projeyi uygulamaya koyma kararı aldık. Bunun adı da GAP'tır. GAP'ta önümüzdeki birkaç gün içinde bölgesel ve iller olarak nelerin yapılacağını ilan edeceğiz. Türkiye ekonomisinin şu anda bütün dünya ekonomileriyle birlikte sıkıntı çektiği ana alanın enerji ve gıda olduğunu düşündüğümüzde elimizdeki imkan ve kaynakları bu sene bu alanda yoğunlaştırdığımızda hem enerjiyi hem de gıdayı dünyadan daha uygun koşullarda üretebileceğimiz bir yapıya kavuşursak, hem cari açığımızı hem de ekonomik dengelerimizi biraz daha makul seviyelerde oluşturma şansımız olacak." (MT-RA-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Regl Döneminde Tampon Kullanmak Zararlı mıdır? Tampon kullanmanın riskleri var mı? Koç Metalurji halka arz hangi bankalarda var? KOÇ METALURJİ ne zaman halka arz nereden, hangi bankadan alınır? BAYHAN NEDEN HAPSE GİRDİ? Bayhan kimi öldürdü? KOTON halka arz sonuçları! Koton halka arz sonuçları açıklandı mı? Koton kağıt halka arz kaç lot verdi? Kalben kimdir? Şarkıcı Kalben kaç yaşında ve nereli? #127908 Kalben'in şarkıları! Memur ve emekli maaşı zammı ne kadar olacak? Temmuz ayında zam yapılacak mı? ALTINAY SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ HALKA ARZ: ALTNY katılım endeksine uygun mu? ALTNY halka arz helal mi, caiz mi? Kemal Doğulu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Kemal Doğulu kaç yaşında, nereli? Kemal Doğulu biyografisi! EMEKLİLERE YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK? Temmuz ayında emeklilere yüzde kaç zam var, masadaki rakam ne? Anneler günü ilk ne zaman kutlandı? Anneler günü ne zaman ve nerede ortaya çıktı? İşte anneler gününün tarihçesi! Sinan Ateş kimdir? Sinan Ateş kaç yaşında öldürüldü? Sinan Ateş ne zaman ve neden öldürüldü? Suat Özçağdaş kimdir? Halk Tv konuğu Suat Özçağdaş kaç yaşında, nereli? Suat Özçağdaş biyografisi! SURVİVOR İLK DÜELLODA KİM ELENDİ? Survivor'da kim elendi? Yunus Emre mi, Furkan Kızılay mı? Bahadır Erdem kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Bahadır Erdem kaç yaşında, nereli? Bahadır Erdem biyografisi! 10 Mayıs okullar açık mı, kapalı mı? Yarın okul var mı? Cuma günü okullar tatil mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title