Haberler

Nasıl giyiniyorsanız o karakteri yansıtıyorsunuz

Sebla Arslan Özbahçeliler

Sebla Arslan Özbahçeliler

Stil ve İmaj Danışmanı / Festina Lente Style
18.08.2022 06:37

Giysiler sadece şu anki hayatımız hakkında değil, aynı zamanda yaşamak istediğimiz hayat, sahip olmak istediğimiz iş ve hatta eş hakkında da bilgi verir.

Stilimizle birlikte karakterimizi de yansıtan kıyafetler giymek, başkalarına, okul veya çalışma arkadaşlarımıza hayatımızın nereye gitmesini istediğimiz konusunda güçlü bir göstergedir. Hangi iş alanında olursanız olun, ister kendiniz ister başka bir kuruluş için çalışıyor olun, o işin başarısı için giyinmelisiniz.

Northwestern Üniversitesi'ndeki psikologlar iyi giyinmenin psikolojisini ve sevdikleri giysileri giyen kişilerin performanslarıyla ilgili etkilerini inceledi ve şu sonuca vardı;

Giyim psikolojik durumlarımızı iyileştirebilir ve sosyal yaşamdaki performansımızı etkiler. Bu nedenle giyim sadece kişiliği yansıtmakla kalmaz, aynı zamanda kişiliği teşvik de eder ve hatta geliştirir.

Yine yapılan araştırmalar, seçtiğimiz kıyafetlerin o günkü psikolojimizi doğrudan etkilediğini ortaya koyuyor. Yani kıyafetlerimiz iki şey yapabiliyor: Hem etrafa hem de kendimize mesaj gönderiyor.

İlk danışanlarımdan biri ile aramızda geçen konuşmayı (kendisinin de izniyle) anlatmak istiyorum.

"Eskiden özensiz bir biriydim. Hak ettiğim saygıyı kazanmak ya da insanların beni dinlemesini sağlamak için belli bir şekilde giyinmek zorunda olmamdan hiç hoşlanmazdım. İnsanlar bana süslü giysiler giydiğim için değil iyi bir eğitimim olduğu için saygı duymalı diyordum.

Ama sonra fikrimi tamamen değiştiren bir şey yaşadım.

Geçtiğimiz ay bir arkadaşımın evine giden otobüsteydim. Mahalleyi biliyordum ama hangi durakta ineceğimden emin değildim.

Yanımda oturan adam, birkaç saniyede bir pencereden dışarı baktığımı fark etti ve yardıma ihtiyacım olup olmadığını sordu. Ona durumumu anlattım, o da bana iki durak sonra inmem gerektiğini söyledi. Tavsiye için ona teşekkür ettim. Biraz sonra, koridorda duran ve konuşmamı duyan başka bir adam eğildi ve "Aslında bir sonraki durakta inmelisin" dedi. Ona teşekkür ettim, zıpladım ve ilk adamın tavsiyesine aldırmadan bana söylediği gibi hemen indim.

İki adam arasındaki fark neydi? Ve neden birini değil de diğerini dinlemeyi seçtim? Arkadaşımın evine yürürken kendime sürekli aynı soruyu sordum.

Ve anladım ki dış görünüşünden ötürü yanımda oturanın değil de koridordaki adamın söylediğini dikkate almışım. Koridordaki adam, şık bir ofisteki işinden eve dönüyormuş gibi görünüyordu. Koltuk arkadaşım eşofman giyiyordu, tişörtünde bir leke vardı ve o gün traş olmamış gibi görünüyordu.

Sonra dedim ki; yahu kızım sen de onlara aynısını yaparken insanların seni kıyafetlerine göre yargılamasından nasıl şikâyet edebilirsin ki."

İyi görünmenin hayatını nasıl değiştirdiğini gören o tatlı danışan şimdi kariyer basamaklarını hızla tırmanırken stilini yansıtmayı da ihmal etmiyor.

Tam da burada çok sevdiğim bir kuralı paylaşmanın tam zamanı; insanların sizi dinlemesini istiyorsanız önce görsel algılarına hitap edin! Daha iyi bir iş bulmak, trafik cezasından kurtulmak veya sosyal bir paylaşım başlatmak istiyorsanız, giyinme ve kendinizi sunma şekliniz karşı tarafın kararlarında önemli bir rol oynayacaktır.

Başka bir deyişle, giydiğiniz kıyafetler ve kombinleme şekliniz, diğer insanların sizin ne söylediğinizi duyma şeklini değiştirecek.

Tabi burada ilk önce; etkilemeye çalıştığınız kişinin kim olduğunu ve nedenini dikkatlice düşünün. Neye önem veriyorlar ve neden önemli?

Moda Psikoloğu Karen Pine bir röportajında şöyle diyor; "işverenlere dizüstü ve diz hizasında etek giyen kadınların fotoğraflarını gösterdik. İşverenlerin çoğu, idari bir pozisyon için, diz hizasında etek giyen kadınları işe almak istediklerini belirtti. Kısa etekli kadınlarsa, daha alt pozisyonlar için düşünüldü. Yani patronlar, sadece tek bir bakışta, uzun etekli kadınların, kısa etekli kadınlardan daha zeki ve kapasiteli olduğuna karar verdi.

Orta yaşlı insanların çoğunlukta olduğu bir iş konferansında yaptığınız kombin ile lise spor müsabakalarında nasıl giyindiğiniz birbirinden farklıdır.

Bunu bildiğinizde, bu ideallere uygun bir şekilde hazırlanabilirsiniz. Unutmayın her zaman en etkili yol en pahalı yol değildir.

Bu arada unutmamanız gereken bir şey daha var tabi o da; giysileriniz başlı başına bir statü sembolü değil kişiliğinizin bir yansımasıdır. Davranışınız, hareketiniz, sözleriniz ve tabii ki kıyafetiniz, aynı ortamda bulunduğunuz insanların kalbini kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Son olarak, unutmayın kıyafetinizin en güzel tamamlayıcısı gülümsemenizdir. Eğer giydiğiniz kıyafetle vermek istediğiniz mesajı verebiliyor, kendinizi iyi hissediyor ve gülümseyebiliyorsanız sizin için en iyi parçayı bulmuşsunuz demektir.

title