Haberler

Yatırımlarda Yap-kirala Dönemi Başlıyor

–dpt, Kamu-özel Sektör İşbirliği ile Yapılacak Yatırımlar İçin, Mevcut Yap-işlet-devret, Yap-işlet, İşletme Hakkı Devri Modellerinin Dışında Yap-kirala Modeli Geliştirdi. Yap-kirala Modelinde, Bir Yapı Özel Sektör Tarafından Finanse Edilerek Yapılacak. Belirli Bir Süre İçin İdareye Kiralanacak. Kiralanan Yapı Üzerindeki Bazı Mal ve Hizmet Üretim Birimleri Yapımcı Tarafından İşletilebilecek.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), kamu-özel sektör işbirliği ile yapılacak yatırımlar için, mevcut Yap-İşlet-Devret, Yap-İşlet, işletme hakkı devri modellerinin dışında Yap-Kirala Modeli geliştirdi.

Yap-Kirala modelinde, bir yapı özel sektör tarafından finanse edilerek yapılacak ve belirli bir süre için idareye kiralanacak. Kiralanan yapı üzerindeki bazı mal ve hizmet üretim birimleri yapımcı tarafından işletilebilecek.

DPT'nin hazırladığı "Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Kamu Kesimi ile Özel Sektör İşbirliği Modelleri Çerçevesinde Gerçekleştirilmesine İlişkin Kanun Taslağına" göre, kamu ile özel sektör işbirliği çerçevesinde, mevcut Yap-İşlet-Devret, Yap-İşlet, işletme hakkı devri modellerinin yanı sıra Yap-Kirala Modeli getirilecek. Yap-Kirala Modelinde, bir yapı özel sektör tarafından finanse edilerek yapılacak. Belirli bir süre için idareye kiralanacak. Kiralanan yapı üzerindeki bazı mal ve hizmet üretim birimleri kısmen veya tamamen yapımcı tarafından işletilebilecek. Yapının mülkiyeti kira dönemi sonunda sözleşmede düzenlenmesi durumunda kamuya geçecek.

Ayrıca, tamamlama, yenileştirme, geliştirme, arama, restorasyon, bakım-onarım ve benzeri işler için değişik modeller de oluşturulabilecek.

-HAZİNE GARANTİSİ VERİLECEK-

Kamu-Özel Sektör İşbirliği çerçevesinde üretilecek mal ve hizmet bedellerine, idare, Maliye Bakanlığı veya Hazine Müsteşarlığı tarafından garanti verilebilecek. Yeni düzenleme kapsamında gerçekleştirilecek yatırımın bedeli, seçilen modelinin özelliğine göre, üretilen mal veya hizmetin idare ve/veya yararlananlarca satın alınması yoluyla karşılanacak.

Kamu kuruluşları özel sektör ile sermaye payı yüzde 49'u geçmemek kaydıyla ortaklık kurabilecek. Tutarı 10 milyon YTL'ye kadar olan projelerde idareler Yüksek Planlama Kurulu (YPK) tarafından yetkilendirme aranmaksızın DPT Müsteşarlığı'nın olumlu görüşü ile anılan modeller kapsamında ihaleye çıkabilecek. Sınırın üstü için ise YPK yetkilendirmesi gerekecek. (ANKA)

(YLD/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title