Haberler

Devlet Hastanesi'nde Uzay Teknolojisi

Uzaydaki astronotları ameliyat etmek için Nasa tarafından geliştirilen Robotik Cerrahi, cerrahinin geldiği en üst nokta olarak biliniyor.

Uzaydaki astronotları ameliyat etmek için Nasa tarafından geliştirilen Robotik Cerrahi, cerrahinin geldiği en üst nokta olarak biliniyor. Özellikle kalp ameliyatları için geliştirilen robotik cerrahi, günümüzde çok sayıda ameliyatta başarıyla kullanılıyor. Türkiye'de çeşitli kamu ve özel hastanelerde bulunan bu teknoloji artık Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de hastaların hizmetine sunuldu.

Kamu Hastaneleri Birliği, Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri ve Hastane Yöneticisi Doç.Dr. İhsan Bakır, robotik cerrahiyi kalp ameliyatlarında sadece özel bir hastanenin kullandığını belirtti. Doç. Bakır, bir devlet hastanesinde sırf kalp ameliyatları için bu teknolojinin hastaların hizmetine sunulmasının ise çok önemli olduğunu kaydetti.

İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki da Vinci robotundan uygun tüm hastaların istifade edebileceğini söyleyen Bakır, "İlk defa Sağlık Bakanlığı'na ait bir kalp hastanesinde bu teknolojinin bulunması bakanlığımızın ileriye dönük vizyonunu göstermesi açısından da önemlidir. Zira sağlık turizmi kapsamında bu tür özellikli robotik kalp ameliyatlarının yapıldığı ülkeler ve merkezler her zaman ilk tercih edilen yerlerin başında gelmektedir. Biz de hastane olarak yurtdışından gelen hastalara da bu ameliyatları yapabileceğiz" dedi.

Doç.Dr. İhsan Bakır, şu ana kadar yaşları 16 ile 49 arasında değişen ve kalbinde delik bulunan 11 hastaya robotik açık kalp ameliyatı yaptıklarını kaydederek, "Kalbin kulakçıkları arasında doğumsal kalp defekti (deliği) olan hastalar, yine kalp içerisinde her iki kulakçıkta bulunabilen bir kalp tümörü olan hastalar, özellikle ülkemizde çok yaygın bir şekilde tamir ve değişim yaptığımız mitral ve triküspit kapak hastalarımız ve aritmi dediğimiz kalp ritim düzensizliklerinden muzdarip uygun hastalarımız bu yeni teknolojiden istifade edebileceklerdir. Bazı Koroner bypass ameliyatlarında da robotik cerrahiyi kullanabiliyoruz" diye konuştu.

"ROBOTİK CERRAHİ İLE KALP AMELİYATLARINDA GÖĞÜS KAFESİ AÇILMIYOR"

Robotik cerrahi ile kalp ameliyatlarının hastalara kozmetik avantaj sunduğunu da ifade eden Bakır, şunları söyledi:

"Normalde sternum dediğimiz iman tahtasını tam ortadan 15-20 cm keserek yaptığımız normal ameliyat artık robotik kalp ameliyatında 3 ya da 4 santimlik kaburgalar arasından yapılan küçük bir kesiyle gerçekleşiyor. Bu küçük kesiler kadın hastalarımızın göğsünün altında kaldığı için hiç kesi izi hiç olmuyor. Küçük kesinin en önemli avantajı ameliyat sonrası ağrının çok az olması. Ağrısı ve kanaması az olan hastalarımız 3 gün içerisinde evlerine taburcu olabiliyor. Tekniğin diğer bir avantajı ise hastaların, ameliyat izini görmedikleri için topluma adaptasyonları ve katkıları çok hızlı oluyor. Yani psikolojik olarak olumlu yanı var." - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Sağlık Bakanlığı Bakırköy Nasa Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title