Haberler

Yargıtay Kanunu'nun Görüşmeleri Tartışmalı Başladı

TBMM Adalet Komisyonu'nda, Yargıtay'ın Üye Sayısını ve Daire Sayısını Düşüren ve Yargıtay'ın Karşı Çıktığı Tasarının Geneli Üzerindeki Görüşmeler Tamamlandı. CHP'nin Alt Komisyona Havale Edilerek Yeniden Görüşülme Talebine, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin Karşı Çıkınca, AKP'lilerin Oylarıyla Komisyon Görüşmelerine 8 Şubat Cuma Günü Kaldığı Yerden Devam Kararı Aldı.

TBMM Adalet Komisyonu'nda Yargıtay'ı yeniden yapılandıran tartışmalı yasa tasarısı CHP'nin tüm ısrarlarına rağmen alt komisyona havale edilmedi.

TBMM Adalet Komisyonu Ahmet İyimaya başkanlığında toplanarak, 22. Dönem Meclis'te büyük tartışmalara neden olan, 23. Dönemde, Hükümet tarafından yenilenen, "Yargıtay Kanunu" ele aldı.

Komisyon'a tasarı hakkında bilgi veren, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, tasarı hazırlanırken Yargıtay'ın da bir taslak hazırladığını ancak daha sonra onu değiştirip ikinci bir metin hazırladığını söyledi. Şahin, bu tasarıyla, Yargıtay'daki hukuk dairelerinin sayısının 21'den 13'e, ceza dairelerinin sayısının 11'den 7'ye düşürüleceğini ve üye sayısının da azaltılacağını anlattı. Şahin, Yargıtay'ın görev dağılımının da yeniden yapıldığını, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının görev ve unvanlarının yeniden düzenlendiğini söyledi. Tasarıyla başsavcının Yüksek Disiplin Kurulu üyeliğinden çıkarıldığını da anlatan Şahin, "Yüksek Disiplin Kurulu kararları kesin olmaktan çıkarılıyor. Başkanlık Divanına itiraz hakkı tanınıyor" dedi.

Tasarıyla, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına, partileri kapatma davası açmasının yanı sıra, "Devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılması için dava açma" imkanı da getiriliyor.

Görüşmeler sırasında CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, bu tasarıya Yargıtay Başsavcılığının itirazı olduğunu, Yargıtay'ın hazırladığı tasarı metni ile hükümetin hazırladığı metin arasında büyük farklar olduğunu belirterek, "Dakika bir gol bir" diye konuştu. Gök, Yargıtay'ın üye sayısını 150 olarak belirlediğini, hükümetin ise en fazla 150 dediğini anımsattı. Gök, bu durumda Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu Adalet Bakanlığı başkanlığında toplandığı için seçim yapılamazsa Yargıtay üyelerinin sayısının 90'a kadar indirilebileceğini ifade etti. Gök, "Yargıtay gibi önemli bir kurumun biçimlendirilmesi yapılacak. Bir hata yapmak yerine altkomisyona gönderelim" önerisi yaptı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ise, yargının siyasallaştığını savunarak, "Yargının siyasallaşması sadece dışarıdan olmadı, kendi içinde de oldu. Yargıtay Başkanlığı seçimi 90 turu aşmasına rağmen hala sonuçlandırılamaması bunu gösteriyor" diye konuştu.

CHP Afyon Milletvekili Halil Ünlütepe ise, söz konusu tasarının aceleye getirilmesinin doğuracağı sıkıntılara dikkat çekerek, "Yargıtay anayasal bir kurumdur. Yargıtay'ın bir geçmişi var. Çok önemli bir tasarı. Bu tasarının alelacele geçmesi Yargıtay gibi bir kurumu yıpratır" dedi. Ünlütepe, Başbakan ve Meclis Başkanı'nın ihsas-ı rey'e açıklamalarına da vurgu yaparak, "Yargıtay Cumhuriyet başsavcısının açıklamalarına saygı göstermek gerekir, açıklamaları da ihsas-ı rey değildir. Yargıtay kanunu anayasaya aykırıdır" dedi.

Yargıtay üyesi Seyfettin Çilesiz ise hükümetin hazırladığı taslak ile Yargıtay'ın hazırladığı taslak arasında fark olduğunu, yargı faaliyetlerinin farklı bir şekilde taslağa konulduğunu belirterek, bu tasarının bir altkomisyonda görüşülmesinin daha iyi olacağını söyledi. CHP'lilerin "Yargı siyasallışoyor 90. turda başkanını seçemiyor eleştirilerine karşılık, "Yargı içinde siyasi kamplaşma yok. Bu nitelikli bir seçim. Ondan dolayı gecikiyor" dedi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in de karşı çıktığı CHP'lilerin tasarının altkomisyonda yapılmasına ilişkin önergeleri reddedildi. Bu arada öğleden sonra başlayacak anayasa çalışmaları dolayısıyla AKP tarafından verilen yeterlilik önergesi kabul edildi ve görüşmelere Cuma günü devam edilmesine karar verildi. (ANKA)

(BK/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title