Haberler

Aydın'daki Jeotermal Eylemine Çevre İllerdeki Çevrecilerden Destek

Aydın'ın Efeler İlçesi Kızılcaköy Mahallesi çevresine kurulacak jeotermal enerji santraline karşı kurdukları çadırda 75 gündür nöbet tutarak direnen köylülere Denizli, Uşak ve Afyonkarahisar'dan gelen çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye çevrecilerden destek geldi.

Aydın'ın Efeler İlçesi Kızılcaköy Mahallesi çevresine kurulacak jeotermal enerji santraline karşı kurdukları çadırda 75 gündür nöbet tutarak direnen köylülere Denizli, Uşak ve Afyonkarahisar'dan gelen çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye çevrecilerden destek geldi. Çevreciler, sorunlarına çözüm bulunmazsa, Meclis'in önüne çadır kuracakları söyledi.

Aydın'da hızla artan jeotermal santrallerden doğaya salınan sıvı ve gazların, ilin havasını, suyunu ve toprağını kirlettiğini ileri süren Kızılcaköy sakinleri, mahallelerine kurulmak istenilen jeotermal santrale karşı olduklarını dile getirdi. Şirket yetkililerini mahallerine sokmamak için bir süre önce başlattıkları çadır nöbeti 75'inci güne ulaştı. Köylülerin eyleminde çevre il ve ilçelerden de destek geldi. Kızılcaköylüler'in eylemine son olarak iki ayrı otobüsle gelen Aydın Çevre ve Kültür Platformu Derneği, Germencik Çevre ve Doğa Derneği'nin yanı sıra Uşak Ulubey Doğal Üretim Çevre ve Dayanışma Derneği, Avgan Banaz Çayı Koruma ve Yaşatma Derneği, Murat Dağı Yaşatma Platformu, Uşak Nar Kadın Dayanışma Ağı, Denizli Büyük Menderes İnsiyatifi, Denizli Çal Çiftçiler Birliği ve Uşak Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri destek verdi.

'BİRLİK OLMALIYIZ'

Germencik Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Mehmet Vergili, jeotermale tepki için birlik ve beraberlik içinde olmaları gerektiğine dikkati çekerken, Germencik Çevre ve Doğa Derneği Basın Sözcüsü Metin Aydın ise çevre illerden gelen çevrecilerin jeotermal eyleminde verdiği destekten dolayı onur duyduklarını söyledi. Avgan Banaz Çayı Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ufuk Gökmen de Büyük Menderes Nehri'nin doğduğu yerden bütün dünyayı doyurduğu yere geldiğini belirterek, "Suyun doğduğu bölgeden büyük Menderes'i kirletmeye başladılar. Orada büyük bir direniş gerçekleştirdik. Ama Kızılcaköylüler'in buradaki 2 ayı aşkın süredir yaptığı direniş gözlerimizi doldurdu. Çünkü bu Büyük Menderes Havzası İsrail'den daha büyük bir toprağı kapsıyor. İncirin memleketi tüm dünyayı doyuruyor" dedi.

'AVUÇ İÇİ KADAR KÖYÜN NERESİNE KOYACAKLAR?'

Kızılcaköylü kadınlar adına konuşan Leyla Çiyanşen de "Elektriksiz de yaşanabilir ama havasız, yiyeceksiz hiç bir şey olmaz. Biz burada bamya, incir ve fasulye ile uğraşan insanlarız. Bizim JES'le bir işimiz yok. Sorunumuza çözüm bulunmazsa, yarın (Pazartesi) Meclis'in avlusuna çadır kurup oturacağım" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Menderes Denizli Aydın Uşak Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title