Haberler

Vali Karaloğlu, İmamlara Toplumsal Olaylarda ‘Rol’ Almalarını İstedi

Güncelleme:

Mili Birlik Ve Kardeşlik Projesi'nde Din Adamlarına Büyük Görev Düştüğünü Belirtti.

Van Valisi Münir Karaloğlu, hükümetin toplumsal barışı sağlamak için başlattığı 'mili birlik ve kardeşlik projesi'nde (demokratik açılım) din adamlarına büyük görev düştüğünü belirterek "toplumsal barışın sağlanması noktasında, tekrar kardeşliğin tesisi noktasında her biriniz kendinizi görevli saymalısınız" dedi.

Van merkez ve köylerde görev yapan imamlarla bir araya gelen Vali Karaloğlu, din görevlilerinden hükümetin Türkiye'de toplumsal barışı sağlamak için başlattığı 'Mili Birlik ve Kardeşlik Projesi' kan davaları, kız çocuklarının erken evliliği, kız çocuklarının okullaşması, kadın hakları ve ırkçılıkla ilgili toplumda rol almalarını ve çalışma yapmalarını istedi.

Kültür Müdürlüğü Tiyatro Salonu'nda Yardımcıları Murat Uzunparmak, Atay Uslu, İl Müftüsü Nimetullah Arvas'ın da katıldığı toplantı saygı duruşu istiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ulu Cami Müezzin Kayyımı Salih Tanrıant'ın okuduğu Kur'an-Kerim'in ardından İl Müftülüğü'nün faaliyetlerinin yer aldığı slayt gösterimi yapıldı.

İl Müftüsü Nimetullah Arvas'ın yaptığı açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Karaloğlu, ilin ve bölgenin önemli sosyal problemleriyle ilgili din görevlilerinin üstleneceği sorumluluklara dikkat çekti. Mesleki ve toplumsal sorunlarla ilgili imamların kendilerini yenilemelerini ve iyi yetiştirmelerini isteyen Karaloğlu "Dünya çok çabuk değişiyor. Baş döndürücü bir değişim var. Çağın gereklerini yapma mecburiyetimiz var. Bu manada mesleki anlamda kendinizi yetiştirin" uyarısını yaptı.

Türkiye'nin son dönemde güzel bir sürece girdiğini anımsatan Karaloğlu, toplumsal barışı sağlamak için hükümetin başlattığı 'Mili Birlik ve Kardeşlik Projesi'nde din adamlarına büyük görev düştüğüne işaret etti. Karaloğlu "Bu sürecin en önemli aktörleri 'siz' olmalısınız.

Toplumsal barışın sağlanması noktasında, tekrar kardeşliğin tesisi noktasında her biriniz kendinizi görevli saymalısınız. Durumdan vazife çıkarmalısınız. Buna ihtiyacımız var. Biz istesek de, istemesek de, sevsek de, sevmesek de, problem oluştu, kalpler kırıldı. Fitne girdi. Fitneyi ortadan kaldırmamız lazım. Fitneyi ortadan kaldırmak için de elimizdeki en önemli enstrüman, en önemli güç sizsiniz" dedi.

Bölgenin tehlikelerinden birinin de ırkçılık olduğunu vurgu yapan Karaloğlu, "Sanki Türk ırkçılığı yaparsanız günah, ama bunun Kürdü olursa iyiymiş gibi bir anlayış var. Özellikle dindar vatandaşlarımızın arasında böyle bir sorunumuz var. Bunu açık açık konuşmak durumundayız. Peygamber efendimiz (s.a.v.) bütün ırkçılığı ayaklarının altına almıştır.

Ayırt etmemiştir. Kendi ırkı da dahil olmak üzere. Bunu çözmezsek, bunu düzeltmezsek tekrar o din kardeşliğini, o muhabbeti kalplere yerleştiremeyiz. Bunu artık cemaatle açık açık konuşmanız lazım. Zaman içinde sorun yaşamış olmamız, bölgede sorunların olmuş olması bizi başka bir yanlışın içine itmemeli. Biz doğruyu söylemeliyiz. Dinin gereği neyse onu söylemeliyiz"

Son yıllarda Van'da din hizmetlerinde önemli bir artışın yaşandığını, ancak bunun yetersiz olduğunu anımsatan Karaloğlu, camileri insanların sorunlarının tartışıldığı birer eğitim merkezleri haline getirmelerini istedi. 'İnsanların size gelmesini beklemeyin, siz onlara gidin' tavsiyesinde bulunan Karaloğlu "Eğer mahalleniz de gerçekten sorunlu insanlar varsa onlarla ilgilenin. Gücünüz yetmiyorsa bize getirin.

Devlet kurumlarına getirin. Devletin bu konularla ilgilenen çok sayıda kurumu var. Bizim elimizin ulaşmadığı, gözümün görmediği yerlerde siz bizim elimiz, bizim gözümüz olun. Gençlerle ilgilenin. Mahallenizdeki gençleri sahipsiz bırakmayın. İnsanları eğitimsiz bırakmayın" dedi.

Van'ın ve bölgenin en önemli sosyal sorunlarından birinin de kan davaları olduğunu ve bunun engellenmesi için de özel bir çalışma yapılmalarını isteyen Karaloğlu "1,5 yıl içinde Van'da 52 tane cinayet işlenmiş. Fındık kabuğunu, incir çekirdeğini doldurmayacak meselelerden dolayı insanlar birbirlerini boğazlıyorlar. Bunu çözmek durumundayız. Bunu çözebilecek elimizdeki en iyi ilaç da yine 'din'dir. Yine din kardeşliğidir. Van'da hala çözemediğimiz, birçok kan davası var. Bunları çözmemiz lazım. Kan davalarını çözmek için kendi köyünüzde, bölgenizde inisiyatif alın"

Toplumda kadına karşı bir saygısızlığın giderek arttığına dikkat çeken Karaloğlu, Cuma günleri vaaz ve hutbelerde İslam dininin kadına verdiği değerlerin anlatılmasını istedi. Şimdiye kadar vaaz ve hutbelerde kadına karşı muhabbeti, sevgiyi anlatan konulara değinilmemesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Karaloğlu, şunları kaydetti:"Kadını İslam dini kadar yücelten başka bir din, başka bir ideoloji yoktur.

Hiçbirinizin verdiği vaazlarda şunu duymuyorum 'Kadına karşı muhabbeti, aile fertlerine karşı muhabbeti, hediyeleşmeyi, onlara karşı nazik olmayı, nezaketli olmayı anlatan bir hutbe duymadım. Eve giderken 'evinize bir çiçekle gidin, onlara hediye verin' dediğinizi duymadım. Özellikle toplumumuzda kadına karşı bir saygısızlığımız var. Bu konuda din görevlilerine büyük iş düşmektedir"

Bölgenin önemli sorunlarından bir tanesinin de kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi geldiğini ifade eden Karaloğlu, 10-12 yaşında kız çocuklarının evlendirilmesini ise 'cinayet' olarak değerlendirdi. Bu konunun üzerine cesaretle gidilmesini isteyen Karaloğlu "Allah rızası için bunu yapmalısınız. İstismar edilen insanlar var.

Bu istismarı ortadan kaldırmamız lazım" dedi. Kız çocuklarının okutulması konusuna da değinen Karaloğlu "Kız çocuklarını ve kadınların eğitimleri noktasında çaba sarf etmelisiniz. Biz anneyi iyi eğitmezsek, toplumu eğitemeyiz. Biz önce anneyi eğiteceğiz. Çünkü hepimizin, hepinizin ilk öğretmeni annedir. Kız çocuklarının okutulması noktasında mutlaka toplumu uyarmanız lazım. Cesaretlendirmeniz lazım. Öncelikle bunu siz kendi ailenizde yapmanız lazım ki, topluma örnek olasınız" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Vali Karaloğlu'na Türk Bayrağı'na sarılı bir Kur'an-ı Kerim hediye etti. Karaloğlu, İl Müftülüğü'nde şef kadrosuna geçen ve başka ilçelere tayini çıkan personele verndiği 'teşekkür' belgelerinin ardından toplantı salonundan ayrıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title