Haberler

Urfa'da Berat Kandili

Güncelleme:

Şanlıurfa'da vatandaşlar dün akşam saatlerinde Berat Kandili dolayısıyla kutsal mekanlara akın etti.

Urfa'da vatandaşlar Berat Kandili dolayısıyla Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı Balıklıgöl Platosu'ndaki Dergah Camii'ne akın etti. Çevre illerden de katılımın olduğu alanda vatandaşlar Hz. İbrahim'in doğduğuna inanılan makamı ziyaret ederek dualar okudu.

Bu arada Urfa Müftüsü İhsan Açık, kandil ile ilgili bir mesaj yayımladı. Müftü Açık mesajında Berat Kandili'nin önemine değinerek, birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.

Açık mesajında şu sözlerine yer verdi: "1 Haziran 2015 Pazartesi gününü Salı'ya bağlayan gece mübarek "Berat" kandilidir. Kurtuluş, af ve arınma gibi anlamlara gelen, ayrıca Mübarek Ramazan Ayının da bir müjdecisi olan Berat gecesi, inananlara, kulluk bilinci ve hesap verme şuuruyla suç ve yanlışlardan kaçınmaları, günahlardan arınmaları ve Yüce Allah'ın sonsuz rahmet ve merhametine iltica etmeleri gerektiğini bir kere daha hatırlatır.

Berat ve diğer kandillerimiz, bizlere hızlı bir şekilde geçmekte olan hayatta durup düşünme, özümüze dönme ve günahlarla kirlenen gönül dünyamızı temizleme fırsatı sunar. Ayrıca Rabbimize, kendimize ve bütün insanlığa karşı sorumluluklarımızı hatırlatır, bu görevlerimizi ihmal edip etmediğimizi sorgulayıp hata ve günahlarımızdan tevbe ederek uzaklaşma imkânı sağlar.

'ÜMİTLER CANLI TUTULMALI'

Berat gecesini değerlendirme imkânını bulan herkes, Yüce Allah'ın Kur'an-ı Kerim'deki; "De ki: 'Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir."(Zümer, 39/53) müjdesinin farkına vararak, ümitlerini canlı tutmalı, bağışlama ve bağışlanma duygularını güçlendirmelidir.

Böyle mübarek gün ve geceler, Kur'an'la buluşma, Hz. Peygamber'in eskimez öğütlerine kulak verme ve O'nun sünneti ile hayat bulma fırsatlarıdır. Bu gece, Kur'an'ın bizlere öğrettiği "Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan mutlaka ziyan edenlerden (kaybedenlerden) oluruz." (A'raf, 7/23) gibi dualarla ve Sevgili Peygamberimiz'in (sav) bu gece bolca yaptığı "Allah'ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim" (Müslim, Salat, 222/1090; İbn-i Mâce, Hadis no: 3841) duasıyla Yüce Rabbimiz'e yakarma zamanıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle bütün İslâm âleminin ve Şanlıurfalıların Berat Kandilini kutlar, bu gecede yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların bizleri istikamet sahibi yapmasını ve insanlığa barış ve huzur getirmesini Yüce Allah'tan niyaz ederim."

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI CELALETTİN GÜVENÇ

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Berat Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Güvenç, mesajında Müslümanların, sınırsız af ve merhamet sahibi olan Yüce Allah'a sığınarak, günahlardan arındıkları müstesna zaman dilimlerinden birine girdiğini belirtti.

Ramazan ayının habercisi olan Berat Kandili'ni idrak etmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayan Güvenç, mesajında şu ifadelere yer verdi: "Böyle mübarek günlerde, biz Müslümanlar, kulluk bilinci ve hesap verme şuuruyla suç ve yanlışlardan kaçınmalı, günahlarımızdan arınmalıyız. Berat Kandili gecemizin, İslam aleminin birlik ve beraberliğine, insanlığın barış ve huzuruna vesile olmasını temenni ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle milletimizin ve Şanlıurfalı hemşerilerimizin Berat Kandili'ni tebrik eder, tüm insanlığa hayırlar getirmesini Cenab-ı Allah'tan niyaz ederim."

HALİLİYE İLÇE BELEDİYE BAŞKANI FEVZİ DEMİRKOL

Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol ise mesajında insanlar arasındaki dargınlıkların giderilmesini gerektiğini ve kırılan kalpleri onarmada kandillerin vesile olduğunu vurguladı. Demirkol, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Allah'ın rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ettiği, bize manevi bir nefes aldırarak kapılarını ardına kadar araladığı; dualarımıza icabet ettiği, günahlarımızı affettiği, yapılan ibadetleri kat kat fazla mükafatlandırdığı, aynı zamanda, insanlar arasındaki dargınlıkları giderip yıktığımız gönülleri, kırdığımız kalpleri onarmak için de bir fırsattır Berat kandili. Ramazan ayının müjdeleyicisi Berat kandili de Müslümanların günahlarından arındıkları önemli ve mübarek bir gecedir. Bu gecenin; bizleri birlik, dirlik, kardeşlik, paylaşma, barış ve sevgi çemberinde buluşturmasını diliyorum. İnanıyorum ki bu kutsal gecede; tüm milletimizce vicdani bir muhasebe yapacak, Rabbimizin rızasını kazanma arzu ve iştiyakını içinde barındıracak, fitneye karşı kendimizi geri kılacağız. Bu duygu ve düşüncelerle, Cenab-ı Hakk'ın affediciliği ve bağışlayıcılığını öğrettiği bu mübarek Berat gecesinin tüm vatandaşlarımıza ve İslam alemine merhamet, kardeşlik, huzur ve birliktelik getirmesini gönülden niyaz ediyorum."

AK PARTİ SKM BAŞKANI SÜLEYMAN ELGÜN

AK Parti Şanlıurfa İl SKM Başkanı Süleyman Elgün ise Berat Kandili mesajındamübarek gün ve gecelerin milletin refahına vesile olması dileğinde bulundu.

Berat Gecesinin en iyi şekilde ihya edilmiş olmasının her insanın kendi menfaatine olduğunu hatırlatan AK Parti Şanlıurfa İl SKM Başkanı Süleyman Elgün, "Ramazan ayının müjdecisi olan ve Şaban ayının 14. gecesini 15. gününe, yani 01 Haziran 2015 Pazartesi gecesini 02 Haziran 2015 Salı gününe bağlayan gece Berat Kandilidir. İnşaallah herkes Berat Gecesini en iyi şekilde ihya etmiştir. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed sellallahu aleyhi vesellem'in dediği gibi 'bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır. Bu gece herkesin rızkı tertip olunur. Bu gece herkesin amelleri Allahü Teâlâ'ya arz olunur. Allahu Teala doğacak çocuklarımızı salih evlad eylesin. Bizlere hayırlı uzun ömür, vakti gelince de imanla ölmeyi nasib eylesin. Ameli salih kullarından eylesin" dedi.

TÜMSİAD BAŞKANI SADIK SADE

Tüm Sanayici Ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Urfa Şube Başkanı Sadık Sade de Berat Kandili ile ilgili yayımladığı mesajında şunları söyledi: "Tefekkür ve şükür vesilesi olan kandiller, hepimiz için ruhani bir arınma, aydınlanma ve hayat muhasebesi imkanı sağlayan gecelerdir. İnsanımızın anlam ve gönül dünyasına ışık tutan Berat Kandili de tıpkı diğer kandil geceleri gibi toplumumuz için vazgeçilmez bir öneme sahiptir.

Yaradanın affına sığınmak, bağışlanma dilenmek için fırsat sunan Berat Kandili,aynı zamanda, insanlar arasındaki dargınlıkları, küskünlükleri gidermek, yıktığımız gönülleri, kırdığımız kalpleri onarmak için de bir fırsattır. İnanıyorum ki, bu özel gece dolayısıyla, tüm vatandaşlarımız vicdani bir muhasebe yapacak, dargınlıkları ve küskünlükleri unutacak, barışın, dostluğun ve kardeşliğimizin pekiştirilmesi için çaba harcayacaktır. Bu itibarla tüm İslam aleminin ve vatandaşlarımızın Berat Kandilini tebrik ediyor, bu anlamlı gecenin aramızdaki gönül bağlarını, birlik ve beraberliğimizi güçlendirmesini diliyorum.''

ŞUTSO BAŞKANI SABRİ ERTEKİN

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı E. Sabri Ertekin ise kandil mesajında, "'11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayının habercisi, bu mübarek aydan önceki son kandil gecesi olan Berat Kandiline ulaşmış olmanın ve Yüce Allah'ın sonsuz af, mağfiret ve rahmetiyle dolu mübarek Berat Kandilini bir kez daha idrak etmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Bu gün ve geceler, dini ve toplumsal hayatımızda ilahi af, mağfiret ve rahmet temennilerinin zirveye ulaşması, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının da yoğun biçimde yaşanmasına vesile olan eşsiz zaman dilimleridir. Bu vesile ile İslam aleminin ve hemşerilerimizin Berat kandilini tebrik eder, bu mübarek gecenin size, efradı ailenize ve bütün İslam alemine hayır bereket ve huzur getirmesini dilerim" dedi.

ŞUTB MEHMET KAYA VE EYÜPOĞLU

Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Eyyüpoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya Berat Kandili nedeniyle birer kutlama mesajı yayımladı.

Yayımladığı mesajında tüm İslam Aleminin kandilini kutlayan Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Eyyüpoğlu, Berat Kandili'nin Allah'ın lütuf ve mağrifetiyle tecelli ederek kullarına bağışlanma kapılarını ardına kadar açtığı mübarek üç aylar içerisindeki en faziletli gecelerden biri olduğunu belirtti. Eyyüpoğlu, kutsal gecelerin iman, ibadet ve düşünce bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişi muhasebe etmemiz, geleceğimizi manen planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsat olduğunu belirterek,"Manevi duyguların kuvvetlendiği, sevgi, kardeşlik ve barış duygularının da içten hissedilerek yaşandığı müstesna gecelerimizden Berat Kandili'ni vesile bilerek Yüce Rabbimizden bizleri affetmesini dilemeli, kırgınlıklara son vererek insanların mutluluğu için dua etmeliyiz." dedi.

Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ise yayımladığı mesajında tüm İslam aleminin Berat Kandili'ni kutladı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Celalettin Güvenç Fevzi Demirkol Kandil Dağı Yerel Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title