Haberler

Ücretler de Kiralar da Bankaya Yatacak

Kayıtlı İstihdam ve Vergi Kaçağıyla Mücadele Amacıyla Ücretler ile Ev ve İşyeri Kiralarının Bankalar Kanalıyla Ödenmesi İşlemi Yakında Başlıyor.

Kayıtlı istihdam ve vergi kaçağıyla mücadele amacıyla ücretler ile ev ve işyeri kiralarının bankalar kanalıyla ödenmesi işlemi yakında başlıyor.

Maliye Bakanlığı, kira gelirleri ile ücretlerin bankalara yatırılması zorunluluğuna ilişkin bir Tebliğ taslağı hazırladı.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağında, kira gelirlerinin bankalar kanalıyla tahsili için 500 YTL'lik bir limit öngörüldü. Bu çerçevede, 500 YTL ve üzerindeki ev ve işyeri kiralarının bankalara yatırılması öngörüldü. Ücretlerin de başlangıçta 450 YTL dolayında (net asgari ücret seviyelerinde) bir limit dahilinde bankalar aracılığıyla ödenmesi hükme bağlandı. Ancak limit konusunda farklı tutarlar da gündeme geldi.

Maliye Bakanlığında söz konusu Tebliğ Taslağına dönük çalışmalar devam ederken, Sosyal Güvenlik Kurumu da (SGK), ücretlerin bankalar kanalıyla ödenmesi için harekete geçti.

SGK, Sosyal Güvenlik ve Teşkilat Kanunundaki yetki çerçevesinde bir yönetmelik taslağı hazırlayarak, Maliye Bakanlığının görüşüne sundu.

Hazineden sorumlu Devlet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ortaklaşa çıkaracağı Yönetmelik Taslağında, her türlü ücret, prim, ikramiye ile her çeşit hak ediş ödemesinin bankalar kullanılarak yapılması öngörüldü.

Taslakta, bu zorunluluğunun İş Kanunu'na göre yapılan ödemelerin yanı sıra, Borçlar Kanunu'na tabi işçiler, Basın Kanunu'na tabi çalışanlar ile Deniz İş Kanununa tabi gemi adamları için de geçerli olacağı hükme bağlandı.

Yönetmelik Taslağında, bu tür ödemeleri bankalar kanalıyla yapmayanlar için ödeme yapılmayan her kişi başına 1.500 YTL idari para cezası uygulanacağı vurgulandı.

Yetkililer, SGK'nın ücretlerin hiçbir limit olmadan bankalar kanalıyla ödenmesine ilişkin düzenlemesinin Maliye, Hazine ve SGK arasında tekrar ele alınacağını bildirdi.

Maliye Bakanlığının, uygulamanın, belirli bir limit dahilinde başlatılması görüşünü hala koruduğu da ifade edildi.

Bu arada SGK'nın ayrı bir Yönetmelik Taslağı hazırlamasının ardından Maliye Bakanlığı, kira gelirleri ve ücretlere ilişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğini de tekrar düzenledi.

Tebliğin, sadece kira gelirlerini içerecek şekilde Gelir Vergisi Genel Tebliği olarak çıkarılması kararlaştırıldı.

Bu çerçevede hazırlanan Taslakta da, 500 YTL ve üzerindeki ev ve iş yeri kiralarının bankalara yatırılması zorunlu tutulurken, aykırı hareket edenlere Vergi Usulle ilgili cezaların uygulanacağı belirtiliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title