Haberler

Türkiye'nin Turist Haritası (2)

Tarih boyunca birçok medeniyeti barındırmış Anadolu toprakları, bugün farklı çağlardan kalan zengin tarihi mirası, çok sayıdaki medeniyeti harmanlamış renkli kültürel yapısı ve doğal güzellikleriyle, dünyanın her yerinden turist çekiyor.

Tarih boyunca birçok medeniyeti barındırmış Anadolu toprakları, bugün farklı çağlardan kalan zengin tarihi mirası, çok sayıdaki medeniyeti harmanlamış renkli kültürel yapısı ve doğal güzellikleriyle, dünyanın her yerinden turist çekiyor.

AA muhabirlerinin derlediği bilgilere göre, turizmde tarih, kültür, inanç ve sağlık gibi çeşitlilik gösteren yöreler, sahip oldukları zenginliğe göre farklı ülkelerden ziyaretçileri ağırlıyor.

Uzun yıllar terör olayları nedeniyle turizm açısından hak ettiği ilgiyi göremeyen Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Çözüm Süreci ile adını turizmde duyurmayı, kültür ve inanç turizminin merkezi olmayı hedefliyor. "Küller altında kalan bir mücevhere" benzetilen bölgeye en fazla ilgiyi, komşu ülkelerin vatandaşları gösteriyor.

Bölgenin en önemli kentlerinden olan Diyarbakır, 9 bin yıllık geçmişi ve UNESCO'ya aday gösterilen tarihi surlarının yanı sıra adları Kur'an-ı Kerim'de geçen 25 peygamberden Zülkifl ile Elyesa'nın kabirleri, İslam dünyasının "5'inci Harem-i Şerif"i olarak nitelendirilen tarihi Ulu Cami ile dikkati çekiyor.

Turistler, kentte yoğun olarak tarihi İçkale, Hz. Süleyman ve Ulu Cami ile Meryem Ana Kilisesi'ni ziyaret ediyor. Ayrıca, Eğil ilçesindeki iki peygamber kabri, Ergani'deki Hilar mağaraları ve Çayönü kalıntıları ile Silvan'daki Hasuni mağaraları da büyük ilgi görüyor. Kenti 2014 yılında ziyaret eden 27 bin 895 yabancıdan 10 bin 950'si Irak'tan geldi.

Mardin'i de en çok Irak'tan gelen turistler gezdi. Geçen ay Mardin'e Irak'tan 883, Suriye'den 550 turist geldi. Bu ülkelerin vatandaşlarını Almanlar takip etti.

Turistlerin Mardin'deki ilgi odağı yerler arasında Deyrulzafaran Manastırı, Kasimiye Medresesi, Midyat'taki Mor Gabriyel (Deyrul Umur) Manastırı ve Devlet Konukevi ile Nusaybin'deki Dara Antik Kenti yer aldı.

Batman ise bölgede sağlık turizmi açısından öne çıkıyor. Başta Irak, İran, Suriye ve Azerbaycan olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinden de bu kapsamda ziyaretçilere evsahipliği yapıyor.

Tillo ilçesindeki İbrahim Hakkı Hazretleri'nin, hocası İsmail Fakirullah Hazretleri için yaptığı ışık düzeneği ve eserlerin sergilendiği müze, Baykan ilçesindeki Veysel Karani Hazretleri'nin türbesiyle Siirt, inanç turizminin önemli noktaları arasında yer alıyor. Kent, bu değerleriyle özellikle İran, Irak ve Suriye'den ziyaretçi çekiyor.

Karadeniz'e Körfez ülkeleri ilgisi

Tarihi, kültürel varlıklarının yanı sıra eşsiz doğal güzellikleri ve temiz havasıyla dört mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen Karadeniz, özellikle Körfez ülkelerinden gelen 500 bini aşkın turisti ağırladı.

Doğaseverlerin tercihinde özellikle son yıllarda ilk sıralara yükselen Trabzon'un Uzungöl'ü, Sümela Manastırı ve ören yeri, Vazelon Manastırı, Kuştul Manastırı, Sera Gölü ve tarihi evleri, geçen yıl çok sayıda ülkenin vatandaşını ağırladı. Bölge, Ukrayna, Rusya, Gürcistan ve Yunanistan gibi ülkelerden de yoğun ilgi gördü.

Doğu Karadeniz'in önemli turizmin destinasyonlarından Rize ise Arap turistlerin gözdesi oldu.

Geçen yıl şehri ziyaret eden 72 bin yabancı turistin yaklaşık 35 binini Araplar oluşturdu. Suudi Arabistan ve Dubai fuarlarında yapılan tanıtım çalışmalarıyla birlikte Suudi Arabistan, Mısır, Kuveyt ve Ürdün'den bölgeye yapılan turistik gezilerin sayısı da arttı.

Doğu Karadeniz'in, üzerinde yaşanabilir tek adası, mitolojik efsaneleri, tarihi Zeytinlik evleri, kaya içerisinde yer alan Meryem Ana Manastırı, kaleleri, kiliseleri, camileri ile binlerce yıllık kültür ve tarihi geçmişe sahip Giresun da başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere Yunanistan ve ABD'li turistlerin ilgisini çekiyor.

Türkiye'nin nüfus bakımından en küçük şehirlerinden Bayburt, Baksı Müzesi'nin 2014 yılında "Avrupa Konseyi Müze Ödülü"ne layık görülmesiyle birlikte yurt dışından yoğun ilgi görmeye başladı.

Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan, tarihi milattan önce 3 binli yıllara dayanan ve Türklerin Anadolu'ya yerleştikleri bölgelerden biri olan kent, 30 farklı ülkeden turist  ağırladı. Kente en çok ilgiyi ise Araplar gösterdi.

Alman ve Japonların "Hititler" merakı

Dünyanın en büyük medeniyetlerinden biri olan Hititler'in başkenti ve en önemli şehirlerini sınırları içerisinde barındıran Çorum'a da en çok yabancı turistin, Almanya ve Japonya'dan geldiği öğrenildi.

"Hititlerin Başkenti" olan Boğazkale ilçesindeki Hattuşa ile Yazılıkaya ören yerleri, Alaca ilçesindeki Alacahöyük ören yerleri ile Ortaköy ilçesindeki Şapinuva ören yerlerine ev sahipliği yapan Çorum, sahip olduğu tarihsel potansiyeliyle büyük bir "açık hava müzesi"ni andırıyor.

Kente geçen yıl gelen yabancı 40 bin turistin çoğu ise Almanya ve Japonya'dan geldi.

Samsun, sahil bandı, kayak merkezi, kanyonu, yaylaları ve insanlık tarihinin bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri olan mağaralarıyla dikkati çekiyor.

Coğrafi özellikleri bakımından Uzungöl'e benzeyen Samsun'un şelaleleri ve yaylalarıyla ünlü Ayvacık ilçesi, çoğunlukla Arap turistlerden ilgi gördü.

Yakakent'ten Terme'ye kadar uzanan sahil bandı üzerindeki geniş doğal plajlarıyla tatil yapma imkanı sağlayan kent, Yakakent Çamgölü mevkisindeki çam ormanlarıyla kaplı yeşil tepeleriyle, doğa tutkunlarına eşsiz bir gezi fırsatı da sunuyor.

Beyaz cennet Rusların gözdesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve "beyaz cennet" olarak bilinen Pamukkale, Denizli'ye çok sayıda turist çekiyor.

Beyaz travertenler, antik havuz, tiyatro ve Hz. İsa'nın havarilerinden St. Philippe'nin mezarının olduğu Pamukkale Hierapolis ören yeri, kırmızı suyu ile şifa dağıtan Karahayıt, İncil'de adı geçen 7 kiliseden birini barındıran ve Anadolu'nun en büyük antik kentlerinden biri olan Laodikya'nın da aralarında bulunduğu doğal ve tarihi mekanlar, yabancı ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Pamukkale Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Turan Köseoğlu da Pamukkale'ye gelen yabancı turistlerin çoğunun Rus olduğunu vurgulayarak, "İkinci sırada Avrupa Birliği'ne üye ülkeler geliyor. Bunun sonrasında da Uzakdoğu ülkeleri, Güney Kore, Japonya ve Endonezya sıralamada" dedi.

Safranbolu'nun 60 ülkeden ziyaretçisi var

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Karabük'ün Safranbolu ilçesi, Osmanlı döneminden han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konakları sınırlarında barındırıyor.

Safranbolu'yu gezmek için geçen yıl 60 ülkeden 54 bine yakın turist geldi. Turist sayısı günübirlikçilerle birlikte 160 bine ulaştı.

Kaymakamlar müze evi, Kent Tarihi Müzesi ve Hıdırlık Seyir Terası'nı gezen ziyaretçiler, otel ya da pansiyona dönüştürülen 18, 19 ve 20'nci yüzyıl başlarında inşa edilmiş konaklarda geceliyor.

Safranbolu geçen yıl en yoğun ilgiyi Tayvan'dan gördü. İlçeye 15 bin 479 Tayvanlı turist geldi. Tayvanlıları 8 bin 749 kişiyle Çinliler, 6 bin 295 kişiyle Almanlar, 4 bin 254 kişiyle Güney Koreliler ve 3 bin 155 kişiyle de Japonlar takip etti.

Kaynak: AA / Yerel

Safranbolu Pamukkale Suriye Irak Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title