Haberler

Türkiye-ab Karma İstişare Komisyonu Toplantısı

Sapanca Richmond Otel'de Yapılan Türkiye- AB Karma İstişare Toplantısı'nın İkinci Oturumunda, "Kadın ve Girişimcilik" Konuları Ele Alındı.

Sapanca Richmond Otel'de yapılan Türkiye- AB Karma İstişare Toplantısı'nın ikinci oturumunda, "Kadın ve Girişimcilik" konuları ele alındı.

Oturumda, AB ve Türkiye kanadı raportörleri tarafından Kadın ve Girişimcilik konulu raporlar sunuldu. Ardından ulaştırma politikası ve enerji ağları konuları görüşüldü. AB kanadı raportörü Laura Batut, dünyada enerji tüketiminin hızla arttığını ifade ederek, en fazla artışın ise petrolde yaşandığını söyledi. Türkiye'nin çok önemli bir konumda olduğunu ve enerjiye ulaşmak için Türkiye'nin anahtar konumda olduğunu kaydeden Batut, "Türkiye istikrarlı bir ülke. Rusya ile ABD arasında oynanan oyunda büyük rol

oynar. Türkiye, karayayolları taşımacılığı ve tehlikeli malların taşımacılığı konusunda büyük ilerleme kaydetti. Buna rağmen ray taşımacılığında ilerleme olmadı" dedi.

Türkiye kanadı raportörü Çetin Nuhoğlu ise, Türkiye'nin, AB'ye tam üyelik müzakerelerinin tamamlanmasına kadar AB için önemli bir üçüncü ülke değil, AB genel şemsiyesi altında yer alan Avrupa Topluluğu ile Gümrük Birliği gerçekleştirmiş ortak bir ülke olduğunu kaydederek, Türkiye'yi diğer aday ülkelerden ayıran en önemli farklılığın bu olduğunu söyledi. Taşımacılık sektörünün 27 Avrupa Topluluğu ülkesi arasında gümrük birliğinin ayrılmaz bir parçası olarak mütalaa edildiğini söyleyen Nuhoğlu, "Türk

ulaştırma sektörüne uygulanmakta olan kotalar aracılığı ile Ankara Anlaşması'nın temel hedefinden sapıldığını ve dolayısıyla Gümrük Birliği'nin iyi işleyişine tamamen aykırı bir durumun yaratıldığını saptamamız gerekmektedir. Türk taşımacılığı ciddi bir engelleme ile karşı karşıyadır. Maruz kaldığı kotalardan ötürü Türkiye-Avrupa Topluluğu ticaret hacmi Türkiye'nin aleyhine olmak kaydıyla yeterince gelişememektedir. Türkiye tek ve güçlü bir devlet olmaya aday olan AB ile dış ticaretinin yaklaşık yüzde

50'sini gerçekleşmektedir. Türkiye'ye yapılan yatırımların en büyük payı AB ülkelerine aittir. Son 5 yılda yapılan yabancı yatırımların yaklaşık yüzde 70'i AB ülkelerine aittir. Dolayısıyla Türk taşımacığı aracılığıyla Türk mallarına uygulanan teknik engellemelerin ana muhataplarının başında AB yatırımcısı ve üreticisi gelmektedir" diye konuştu.

Nuhoğlu, Türk taşımacılığının gümrük birliği ile bağdaşmayan dört engelle karşılaştığını ifade ederek, "Birincisi; Türk taşımacılığı bazı üye ülkeler tarafından ayrmcılıkla karşı karşıya kalmaktadır. İkincisi; Türkiye sürekli olarak gümrük vergisi ile iş etkili vergi niteliği taşıyan maliyetlerle karşı karşıya gelmektedir. Üçüncüsü; Türk taşımacılarına uygulanan kotalar aslında Türk sanayi ürünlerine uygulanan dolaylı kotolardır. Dördüncüsü; şartların daha kötüye gelişmemesi ihlalidir" dedi.

Nuhoğlu'nun konuşmasının ardından söz alan Hak iş Konfederasyon Genel Başkanı Salim Uslu, Sendikal haklar raporunun bir sonraki toplantıda ilk madde olmasını talep etti. Eş başkanlar Şemsi Bayraktar ve Bryan Cassıdy'nin vize konulu raporlarını sunmasının ardından toplantı sona erdi.

(İÇ-AK-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title