Haberler

Türk Ticaret Kanunu'na Sahip Çıkılmadı

Hükümetin Uzun Süredir Üzerinde Çalıştığı ve TBMM Adalet Komisyonu'nda da Son Hazırlıkları Biten Türk Ticaret Kanunu'na Sahip Çıkan Olmadı. Başta Milletvekilleri Olmak Üzere Birçok Kurum ve Kuruluş da İlgisiz Kaldı.

-Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve TBMM Adalet Komisyonu'nda da son hazırlıkları biten Türk Ticaret Kanunu'na sahip çıkan olmadı. Başta Milletvekilleri olmak üzere birçok kurum ve kuruluş da ilgisiz kaldı.

-TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Toptan, 50 yıl aradan sonra ilk kez değişecek Türk Ticaret Kanunu'nun birçok yeniliklere imza atacağını belirterek, AB sürecinde bu değişikliğin zorunlu hale geldiğini belirtti.

ANKARA (ANKA) Türk Ticaret Kanunu 50 yıl aradan sonra ilk kez köklü bir değişikliğe hazırlanıyor. Adalet Bakanlığı'nın uzun süre üzerinde çalıştığı ve TBMM Adalet Komisyonu'nda hazırlıkları tamamlanan Türk Ticaret Kanununa başta milletvekilleri olmak üzere sahip çıkan olmadı.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, Türk Ticaret Kanunu ile ilgili komisyonun çalışmaları hakkında ANKA'ya değerlendirmelerde bulundu. 50 yıl aradan sonra Türk Ticaret Kanununda ilk kez köklü değişikliğe gidileceğini söyleyen Toptan, komisyon çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

MİLLETVEKİLLERİ KAYITSIZ

Toptan, Türk Ticaret Kanunu ile ilgili komisyonun, 24 Temmuz 2006'da toplam 681 tane kurum ve kuruluştan görüş istediklerini belirterek, şimdiye kadar 11 yerden cevap geldiğini ifade etti. Toptan görüş istedikleri yerleri ve gelen yanıtları, " 50 kamu kurumundan 5, 64 sivil toplum örgütünden 1, 87 üniversitenin iktisat ve hukuk fakültelerinden 1, 263 Ticaret ve Sanayi Odasından 3, 95 hukukçu ve iktisatçı milletvekillerinden ve 74 barodan hiç cevap gelmezken, 48 Ticaret Mahkemesinden 1 cevap geldi" diye sıraladı.

Köksal Toptan, 1957'de çıkan Türk Ticaret Kanunu'nda 50 yıl aradan sonra ilk kez köklü değişikliğe gidileceğini belirterek, "50 senede bu kanun çok az değişikliğe uğradı. Kanunu değiştirmek artık zorunlu hale geldi. AB sürecinin başlaması dolayısıyla, AB ile ve ticaret hukuku ile müktesebat sorunu çıktı. Dünya Ticaret Hukuku'nda çok önemli değişiklikler oldu. Üye ülkeler iç hukuka uygun kurallar koymaya başladı. Türk Ticaret Kanunu değiştirmek artık gerekli ve zorunlu hale geldi" diye konuştu.

ŞİRKET KURMAK KOLAYLAŞACAK

Kanunla birçok değişikliğe de imza atılacağını belirten Toptan konuşmasına şöyle devam etti; "Bu kanun tasarısıyla tüketici haklarının korunması hedefleniyor. Anonim şirketlerinin kuruluşu ve işleyişi kolaylaştırılıyor. On-line toplantı yapma imkanı getiriyor. Örneğin İstanbul'da yapılacak bir toplantıya dünyanın her hangi bir yerinden toplantıya katılma imkanı gerçekleşebilecek. 1 Kişiyle anonim şirketi kurulabilecek. Kanuna, Dünya Ticaret Örgütü'nün prensiplerini ve AB Ticaret Hukuku ilkelerini koyduk."

Toptan, 1534 maddeden oluşan Türk Ticaret Kanunu'nda yapılacak değişiklikle Deniz Ticaret Hukuku ve Sigorta Hukuku'nun ilk konulacağını söyledi.

Önümüzdeki günlerde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a kanunla ilgili Prof. Dr. Ünal Tekinalp'in bir brifing vereceğini de sözlerine ekleyen Toptan, CHP'yle bir ittifak sağlamaları halinde bütçe görüşmelerinden sonra Türk Ticaret Kanunu'nun Genel Kurul'a getirmeyi düşündüklerini açıkladı.

TÜSİAD VE ATO GÖRÜŞ BİLDİRDİ

Türkiye Sanayi ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Ankara Ticaret Odası (ATO) TBMM Adalet Komisyonu'nun söz konusu kanun değişikliğine görüş bildirenlerden. ATO 54 sayfalık bir metin hazırlayarak komisyona gönderdi.

MUHTELİT BİR KANUN

ATO, Türk Ticaret Kanunu ile ilgili tasarıyı teknik olarak ele alırken, komisyona verdiği 54 sayfalık cevapta şu görüşlere yer veridi; "Tasarıdaki AB Müktesebatına uyum çalışmaları tartışma götürmezken, yeni Türk Tcaret Kanununun Türk işletmelerinin ticari ve ekonomik yönden uluslararası rekabet piyasalarında güçlü aktörler olarak çalışmalarını sağlayacak kurum ve sistemlere sahip olmasının sağlanması konusunda neler getireceği tasarıda belirtilmemiştir" denildi. ATO, görüşlerinde tasarının AB mevzuatının ticari hayatın gelişmelerine uyum sağlamak amacıyla hazırlandığını, AB üyesi ülkelerinin mevzuatının kaynak olarak gösterildiğine dikkat çekti. Tasarının hazırlanırken öngörülmeyen ve sadece muhtelit bir kanun olmaktan bilhassa AB mevzuatının henüz istikrar kazanmamasından ileri gelen, güçlüklerin kısa zamanda ortaya çıkacağı görüşlerini dile getirdi. Tasarıda ayrıca kanun yapma tekniğinin başlıca kaidelerinin nazara alınmadığı vurgulandı. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title